În contextul războiului din Ucraina cu pierderile suferite de fermieri, Guvernul va aloca bani agriculturilor. Vorbim despre programe precum cultura de tomate, cea de usturoi și pentru susținerea producței de cartofi, proiecte aflate pe masa Executivului.
UPDATE, 16.35
Ministrul Florin BARBU a semnat joi Ordinul pentru aprobarea cuantumului unitar al plăților directe aferente cererilor de plată depuse în anul 2023, finanțate din FEGA prin intervențiile din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei, ordinul creează cadrul normativ pentru stabilirea cuantumului plăților în cazul intervențiilor care nu au făcut obiectul avansului pentru anul de cerere 2023, având în vedere definitivarea de către APIA a etapelor administrative și procedurale necesare pentru finalizarea instrumentării cererilor de plată.
Intervențiile vizate de prezentul ordin sunt: PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale), PD-06 Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști, PD-25 – Sprijin cuplat pentru venit pentru viermii de mătase.
Cuantumurile per ha sunt:
ȘTIREA INIȚIALĂ
Potrivit Executivului, prin ordonanţă de urgenţă se va aproba şi instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate şi cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
În domeniul agricol va fi aprobată, prin hotărâre, suma alocată schemei de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024.
De asemenea, se va aproba şi schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.
Se va aproba, tot prin hotărâre, schema de ajutor de minimis pentru sprijinirea beneficiarilor de ajutor de stat în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19 afectaţi de creşterea ROBOR.
Schema de ajutor de stat presupune restituirea sumei de 13 bani per litru de motorină cumpărată și se referă la operatorii de transport rutier licențiați în România din următoarele sectoare:
CITEȘTE ȘI: