„Cred că ar fi cea mai mare greșeală. Ar fi greșeala nu doar a social-democraților, ci și a popularilor europeni. Dacă noi încercăm să căutăm monedă de schimb pentru ce s-a întâmplat cu Ungaria și această monedă de schimb ar fi România, cred că ar fi o abordare total greșită. Cred că popularii europeni își fac propria campanie și au propriile principii. Social-democrații europeni își fac propria campanie și au propriile principii. Cred că principalul pericol este ca această reciprocitate legată de unele țări să își facă loc în Parlamentul European pentru că nu ar câștiga nici unii, nici alții, cei care ar câștiga ar fi forțele extremiste. Acesta e principalul pericol, nu dacă un grup sau altul are un procent mai mare sau mai mic”, a declarat Viorica Dăncilă, după ședința PES, întrebată dacă PSD ar putea lua urmele FIDESZ și să fie exclus din Partidul Socialiștilor Europeni.
Premierul a adăugat că la ședința Grupului Socialiștilor Europeni, la care a participat, nu a fost criticată România.
„Un subiect a fost legat de cooperarea dintre partidele social-democrate, din România, din statele membre, iar în acest sens am dat asigurări că PSD din România își dorește dialog și cooperare, pentru că am văzut în spațiul public chiar zilele trecute a apărut declarațiile unui eurodeputat care au dezinformat opinia publică și este păcat că acest lucru a fost preluat chiar de președintele României, fără a verifica dacă informația este falsă sau nu. Am considerat oportun să avem un dialog înainte de orice declarație și pentru că suntem partide de stânga trebuie să dăm dovadă de solidaritate, de susținere, să spunem lucrurile care le considerăm noi că nu sunt oportune și în același timp să ne susținem reciproc. Asta înseamnă un partid de stânga. Nu au fost discuții în care România să fie atacată, nu au fost colegi care să atace România. Dimpotrivă, am simțit susținerea colegilor din partidele europene de stânga, inclusiv susținerea lui Frans Timmermans dar și din partea lui Sergei Stanishev. Politica europeană a PSD e politica europeană a tuturor”, a completat Dăncilă.
Șeful Executivului a afirmat că PES a discutat și despre situația Brexit.
„Au fost mai multe subiecte. Primul subiect a fost legat de Brexit. Este o preocupare a întregii Uniuni Europene, a statelor membre. Eu personal în numele Guvernului am solicitat și am mers pe ideea de a avea o ieșire ordonată a Marii Britanii din UE și că trebuie să facem toate demersurile în acest sens. Un alt subiect important a fost cel legat de alegerile europarlamentare, de rezultatele obținute în alegerile europarlamentare și în același timp s-a exprimat îngrijorarea legat de partidele extremiste și care va fi procentul pe care acestea îl vor ocupa în viitoarele instituții europene”, a conchis premierul.
Partidul Popular European a decis, miercuri, seară suspendarea formațiunii de guvernământ din Ungaria, Fidesz, condusă de premierul Viktor Orban, a anunțat președintele PPE, Joseph Daul.
Decizia a fost luată de Adunarea Politică a PPE cu 190 voturi „pentru” și 3 voturi „împotrivă”, în cadrul unui vot secret.
În replică, Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că Fidesz a decis în mod unilateral să își suspende exercitarea drepturilor de membru al Partidului Popular European (PPE), informează MTI.
Foto: Hepta