Prima pagină » Știri politice » Fifor, atac la adresa lui Florin Cîțu: Deficitul bugetar a devenit armă de propagandă / PNL se joacă cu stabilitatea economică și financiară a României

Fifor, atac la adresa lui Florin Cîțu: Deficitul bugetar a devenit armă de propagandă / PNL se joacă cu stabilitatea economică și financiară a României

Fifor, atac la adresa lui Florin Cîțu: Deficitul bugetar a devenit armă de propagandă / PNL se joacă cu stabilitatea economică și financiară a României
Mihai Fifor, fostul secretar general al PSD, a afirmat că „deficitul bugetar a devenit o armă de propagandă" a ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, care „în goana după senzațional, uită să le spună românilor câteva lucruri esențiale".

„Deficitul bugetar a devenit o armă de propagandă, în mâna unui ministru al Finanțelor obișnuit să speculeze, încă din perioada în care participa ca angajat al unei bănci, la atacuri asupra monedei naționale. Același lucru se întâmplă și în ultimele săptămâni, domnul Cîțu conducând un nou atac asupra leului, de data aceasta în calitate de reprezentant al Statului Român”, a scris Mihai Fifor, vineri, pe Facebook.

Fifor a adăugat că „în goana după senzațional, ministrul Finanțelor uită să le spună românilor câteva lucruri esențiale, legat de acel mult vânturat deficit bugetar, care a contribuit la prăbușirea leului în doar câteva zile” și a afirmat că „probabil aceasta a și fost intenția speculatorului Cîțu”.

Mihai Fifor a mai zis că PNL ar trebui să răspundă anumitor întrebări legate de buget, în situația în care partidul a recurs la „o manipulare grosolană” și „se joacă cu stabilitatea economică și financiară a României”.

„Argumentele specialiștilor ne arată că suntem în fața unei manipulări grosolane a celor de la PNL, care se joacă cu stabilitatea economică și financiară a României, cu o nonșalanță de neimaginat. În această situație, ar fi de pus câteva întrebări la care cei de la PNL ar trebui să răspundă:

1. S-a negociat cu Comisia Europeană invocarea și acceptarea clauzelor care să mențină deficitul Agenției Spațiale Europene (ESA) la sub 3% din PIB în 2019 și s-a acceptat să fie gonflat deficitul cash cu tot ceea ce însemna plată urgentă către companii, ca și cum arieratele ar veni doar dinspre stat către privat?

2. La rectificarea bugetară s-au acordat miliarde de lei rambursări de TVA, despăgubiri de la Autoritatea Natională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), fonduri de rezervă s.a. S-au făcut verificări analitice pe dosarele de rambursare la TVA, se pot prezenta situații exacte? Este acest proces concordant cu principiile prudenței și responsabilității fiscal-bugetare?

3. Dacă erau găuri în buget, de ce nu s-a mai așteptat o lună plata avansurilor pentru anumite achiziții? Cine suportă declarațiile iresponsabile pe situația bugetară a României, care a dus la deprecierea consistentă a cursului de schimb, generând costuri de finanțare mai mari pentru stat și folosirea a cel puțin 600 de milioane euro din rezerva valutară a României pentru stabilizarea cursului de schimb?

4. Cine acoperă sumele pe care milioane de români le plătesc în plus pentru credite, în urma deprecierii monedei naționale?”, a întrebat social-democratul.

Guvernul a adoptat, joi, rectificarea bugetară pentru anul 2019.

 

Citește și