Opt parlamentari au luat cuvântul doar o singură dată, la depunerea jurământului, deși a trecut un an și jumătate de la preluarea mandatului. Alți 130 au vorbit de mai puțin de 10 ori. La polul opus avem aleși cu peste 500 de luări de cuvânt.
Din 329 de deputați, opt au luat cuvântul în plenul Camerei o singură dată, la depunerea jurământului, în decembrie 2016. Printre aceștia se numără actualul ministru al Economiei, Dănuț Andrușcă, deputatul Furic Iarco, din partea minorităților naționale, membru al Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România și Nicolae Bănicioiu, care a demisionat, în mai, din PSD și a trecut în partidul lui Victor Ponta, Pro România.
Alți 98 de membri ai Camerei Deputaților au luat cuvântul de mai puțin de 10 ori în mandatul de un an și jumătate. Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației în Guvernul Ponta, a vorbit doar de două ori în acest mandat de parlamentar. În mai 2017, Sorin Cîmpeanu a demisionat din ALDE, rămânând deputat neafliat, iar în primavara acestui an s-a alăturat formațiunii Pro România, partidul lui Victor Ponta.
Nici deputatul ALDE din Buzău, Adrian Mocanu, nu a fost prea vorbăreț în cele trei sesiuni parlamentare: doar de șase ori au avut ocazia colegii să-l asculte. Și ela schimbat taberele după ce a intrat în Parlament. Acesta a fost exclus din PMP după ce a votat modificările aduse Codului Penalși s-a înscris în ALDE.
Nici social-democratul Florin Manole nu a fost auzitîn Parlament. Fost activist, actual politician care militează pentru drepturile omului, Florin Manole, a luat cuvântul de cinci ori, într-un an și jumătate. El se află la primul mandat de parlamentar.
La polul opus14 deputațiau luat cuvântul în plen depeste 100 de ori. Primul în top este fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, pe care parlamentarii l-au putut auzi vorbind de 1.141 de ori în 66 de ședințe. Diferența mare dintre el și ceilalți aleși este faptul că deține funcția de președinte în mai multe comisii parlamentare, precum Comisia juridică sau Comisia specială pentru modificarea Legilor Justiției.
Alți deputați cu activitate remarcabilă, din punctul de vedere al luărilor de cuvânt sunt Florin Roman(PNL) cu 202 în 89 de ședințe, Corneliu Bichineț(PMP) cu 176 în 94 de ședințe și Márton Ãrpád (UDMR)cu 153 în 86 de ședințe.
Nici senatorii nu au fost foarte activi de la depunerea jurământului până acum. Un număr de 32 de senatori din totalul de 136 au luat cuvântul de mai puțin de 10 ori, în plenul Camerei superioare a Parlamentului , cei mai mulți aleși fiind de la PSD. 19 social-democrați nu s-au afirmat în actuala legislatură, printre care ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care are doar trei luări de cuvânt în plen. Nici vicepremierul și ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, politicianul desemnat să îi preia atribuțiile premierului Viorica Dăncilă în perioada 6-13 august, când aceasta este în concediu, nu s-a afirmat. El a vorbit doar de șase ori în plen, din 2016 până în prezent. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a vorbit în fața colegilor din Senat de cinci ori în acest an și jumătate, de când a depus jurământul.
Existat și 30 de senatori care au luat cuvântul în plenul Senatului de peste 100 de ori. Cei mai activi au fost senatorii USR, Remus Mihai Goțiu,luând cuvântul în plen de 482 de ori. Pe locul doi se află senatorul PSD, Șerban Nicolae, cu 377 de luări de cuvânt, urmat de senatoarea USR Florina Presadă, care a vorbit în fața colegilor de 365 de ori.
Și fostul președinte al României, Traian Băsescu, s-a afirmat în fața colegilor, senatorul PMP luând cuvântul de 227 de ori. Acesta a condus Partidul Mișcarea Populară până pe 16 iunie 2018, când în locul lui a fost ales în funcția de lider al partidului Eugen Tomac. Băsescu a rămas „președinte de onoare”. Grupul PMP din Senat a fost însă desființat în luna iunie, după ce mai mulți senatori au migrat la PSD și ALDE. Regulamentul Senatului prevede că un grup parlamentar poate exista dacă are minimum șapte senatori, aleși pe listele aceluiași partid.