Premierul Finlandei, Juha Sipilä, a exprimat luni seară disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki să înceapă mandatul european din ianuarie 2019, în contextul tensiunilor politice din România și a declarației președintelui român, Klaus Iohannis, care afirma că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului UE.
„Categoric că respingem acest lucru. Am văzut cum și Finlanda a văzut că România este pregătită,” a declarat premierul Viorica Dăncilă marți seara, la Antena 3.
„Este de așteptat ca, în urma afirmațiilor făcute de dl președinte Klaus Iohannis, să avem efecte de genul acesta. Cu siguranță, România e pregătită să preia președinția Consiliului UE. Guvernul e bine pregătit și acest lucru îl știe și dl Iohannis, pentru că există un comitet interministerial la care au participat și consilierii prezidențială. E finalizat întreg programul de acțiuni. În medie, vor fi 7 întâlniri sau discuții în perioada exercitării președinției Consiliului UE. Vom aveam evenimente formale și informale. A început procesul de finalizare efectivă a Summit-ului. România a pregătit, a selectat o veritabilă armată de profesioniști, care vor asigura resursa umană necesară. Sunt 279 de președinți și vicepreședinți coordonatori ai grupurilor de lucru. Sunt câteva cifre care arată seriozitatea cu care am luat lucrurile și faptul că suntem pregătiți. Mai mult, România deține președinția din umbră în perioada celei austrice”, a adăugat Dăncilă.
România urmează să dețină Președinția Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, fiind urmată de Finlanda. Juha Sipilä a subliniat că Bucureștiul nu a făcut această solicitare, precizând că, dimpotrivă, Guvernul de la București a confirmat că va prelua Președinția Consiliului UE conform programării, informează agenția de presă STT și postul YLE.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat marți, după ce Finlanda a propus preluarea Președinției Consiliului UE în locul României, că țara noastră este pregătită pentru acest lucru, iar pregătirile se derulează conform calendarului, aspect apreciat și de guvernul finlandez.
„Așa cum Guvernul României a reiterat în nenumărate rânduri, România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfășoară conform calendarului.
De asemenea, atragem atenția că Guvernul finlandez apreciază că pregătirea României privind preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene este în grafic, iar dialogul în cadrul formatului TRIO confirmă, încă o dată, capacitatea României de a exercita cu succes acest mandat. În urma clarificărilor oferite de Ambasada României la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informației care tratează declarațiile oficialilor finlandezi, actualizare ce cuprinde poziția Executivului român și clarifică faptul că România nu se află în imposibilitatea de a-și exercita mandatul de Președinție a Consiliului UE și nu va solicita asistență, în acest sens, Guvernului finlandez”, au precizat reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe.
Potrivit acestora, exercitarea în bune condiții a mandatului privind Președinția României a Consiliului Uniunii Europene este un exercițiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituțiile statului și un dialog deschis și onest, care să permită României să îndeplinească cu succes această responsabilitate.
„Acest mandat constituie o oportunitate pentru confirmarea angajamentului României față de Uniunea Europeană și de promovarea valorilor sale, cât și a consolidării și articulării rolului României la nivelul statelor membre. Nu în ultimul rând, subliniem importanța tratării cu maturitate a unor informații care nu sunt fundamentate pe demersuri reale și care pot afecta imaginea României și influența credibilitatea și statutul său la nivel european”, mai arată MAE.
Sâmbătă, în urma unor discuții tensionate la sfârșitul ședinței de guvern din ziua anterioară, Victor Negrescu a demisionat din funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene. Din păcate, văd că domnul Negrescu a luat-o personal și dă dovadă că nu înțelege ce înseamnă o echipă, lucrul în echipă, mai ales când vorbim de președinția de anul viitor,” a declarat ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici. „Au mai fost discuții și e normal să se discute. A fost discuția asta și apoi am văzut și eu pe știri faptul că și-a dat demisia și chiar mă surprinde pentru că rolul era de a dovadă că e mediator și iată că atitudinea e că mă supăr, îmi iau jucăriile și plec.
Negrescu era responsabil cu proiectul de pregătire și exercitare a președinției rotative a Consiliului UE de către România. El a ținut să menționeaze printr-un mesaj pe Facebook că procesul de pregătire a Președinției României la Consiliul UE este în grafic, atât pe dimensiunea politică cât și logistică.
„Am mai spus public că am pregătit totul cu o echipă de specialiști foarte bine pregătiți, în așa fel încât să nu depindă lucrurile de un demnitar sau altul. Totul este deja gata în măsura în care nu se doresc schimbări majore față de planurile aprobate de Guvernul României sau de Consiliul interministerial privind Președinția Consiliului UE prezidat de Primul ministru. Interesant este că acum două zile activitatea noastră era considerată ca fiind foarte bună, cu rezultate. Rămâne de analizat dacă atacarea cu agresivitate în presă, la doar câteva minute după ce un zvon a apărut miraculos pe surse, a unui coleg de Guvern și de partid este normală și o reală dovadă de colegialitate și susținere. Am spus-o încă din momentul în care am părăsit funcția de europarlamentar pentru această responsabilitate: Nu am mize personale! Este o onoare pentru mine să reprezint România.”
Luni, la ședința Adunării Generale a Asociației Municipiilor din României, președintele Klaus Iohannis declara că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului Uniunii Europene.
„Trebuie să menționez o mare îngrijorare pe care o am, cu toate că nu vă privește direct. E vorba de anul 2019, când România va prelua președinția Consiliului UE, o poziție extrem de onorantă și de solicitantă, mai ales pentru Guvern. Părerea mea e că nu suntem pregătiți pentru așa ceva. Acum câteva săptămâni, am spus că vom face față rezonabil, numai că între timp, lucrurile au luat-o razna. La Guvern nu se mai înțeleg care sunt persoanele responsabile. Persoanele care ar trebui să se ocupe de asta demisionează sau sunt demiși. Cred că și acum, în ultimul moment, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democrației românești care este Guvernul Dragnea-Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare și implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave”, a declarat Klaus Iohannis.
Marți, premierul Viorica Dăncilă l-a contrazis pe președinte și i-a cerut să se abțină de la declarații care fac rău României.
„România e în grafic pentru preluarea președinției Consiliului UE și orice declarație care aduce o urmă de îndoială face rău României. Suntem în linie dreaptă, am nominalizat o persoană cu experiență, va fi sprijinită de mulți experți și care poate conduce la o președinție de succes pentru România. Am văzut declarații privind președinția rotativă, că acest Guvern nu e pregătit. În calitate de premier vă asigur că România este pregătită”, aprecia Viorica Dăncilă.
„Aceste declarații fac rău României, cred că este fără precedent într-un stat membru UE și cer tuturor, inclusiv președintelui, să se abțină, pentru că România are nevoie de consens și buni români și unitate. Ne-am obișnuit legat de aceste atacuri și nu vreau să procedez cum face dumnealui. E important să vin cu lucruri concrete pentru români. Pentru mine a fost important că ieri am acordat ajutoare de stat pt 9 companii, de câte ori mă va ataca președintele Iohannis îi voi răspunde cu ce face noi, acest guvern. Românii s-au săturat de dispute, eu m-am săturat. Îl rog pe președinte să nu mai iasă cu aceste declarații. Acest lucru a fost subliniat și de dl. Juncker care a spus că, dacă vrem să avem succes, trebuie să existe consens între președinte, Parlament, Guvern”, a mai spus Dăncilă.
Guvernul l-a înlocuit rapid pe Negrescu cu secretarul de stat în MAE George Ciamba. Aflând despre propunere, președintele Iohannis și-a continuat ironiile la adresa Executivului. „Acum câteva săptămâni, făceau mare tam-tam cu remanierea guvernamentală. Văd că acum se face remaniere cu țârâita, adică unul câte unul să plece. Se pare că voi primi două propuneri, dintre care una va fi analizată foarte repede. E vorba de ministrul delegat pentru Afaceri Europene. Totuși, ne pregătim pentru preluarea președinției Consiliului UE. Nu știu de ce a demisionat domnul Negrescu, cert e că nu avem ministru în ajunul președinției. Propunerea făcută mi se pare una pe care o voi citi în notă pozitivă. Cu domnul Ciamba am colaborat bine până acum și cred că e important să dau o rezoluție pentru această propunere, ca să ne mișcăm odată”, a declarat Klaus Iohannis, după care a semnat decretul de promulgare a numirii.
Victor Negrescu a asigurat continuitatea la minister și a dat din nou asigurări că toate pregătirile sunt pe drumul cel bun.
Toată lumea a lăsat motivele demisiei lui Negrescu să se piardă în ceață. Desigur, cu excepția Gabrielei Firea, care a sugerat că fostului ministru i s-ar fi luat din atribuții. „Pentru înlocuitorul domnului Negrescu, am spus că nu înțeleg motivele demisiei. Domnul Negrescu a explicat că i s-au luat anumite atribuții și nu i s-a parut colegial. Am votat abținere pentru domnul Ciamba,” a declarat Firea după ședința PSD. Imediat, atât premierul Dăncilă, cât și președintele PSD Liviu Dragnea au negat insinuările primarului general.
„Nu, neg cu vehemență acest lucru. Domnului Victor Negrescu nu i s-a tăiat nicio atribuție. Am lucrat împreună pe fiecare lucru, pe fiecare dosar”, a declarat Viorica Dăncilă.
„Nu spune nimeni că s-a tăiat din atribuții. Este o minciună. Concret (n.r.:legat de demisie), întrebati-l pe domnul Negrescu. Nu am avut onoarea să fiu nici purtător de cuvânt și nici consilierul lui”, a adăugat și Liviu Dragnea.