Firea îi transmite o scrisoare deschisă lui Alexe prin care îi cere să participe la o întâlnire de lucru privind poluarea

Publicat: 08 01. 2020, 13:08

Redăm scrisoarea transmisă de Firea, în contextul în care în ultimele zile mai multe dispute au avut loc între primarul Capitalei și ministrul Mediului, pe tema poluării din București.

„Stimate domnule ministru,

Ați lansat în ultimele zile o serie de acuzații publice referitoare la faptul că autoritățile locale din Capitală nu ar fi făcut „nimic” în ultimii trei ani, în ceea ce privește îmbunătățirea calității aerului și combaterea poluării. Consider că sunteți dezinformat și de aceea doresc să vă pun la dispoziție documentele și argumentele care stau la baza activității Primăriei Capitalei în acest domeniu.

Vă reamintim că Municipiul București ocupă locul 4 în topul celor mai poluate orașe din România, după Iași, Cluj, Brașov. Nu v-am văzut preocupat de acțiunile autorităților locale din primele 3 municipii ca grad de poluare din Romania. Ați sărit direct la locul patru, cu interesul Dvs.

Poate nu știți că în Capitala trăiesc, lucrează și studiază 4 milioane de locuitori iar Bucureștiul este tranzitat zilnic de un milion și jumătate de autoturisme, câteva sute de mii din alte județe ale țării.

Totodată, am dori să aflam care sunt legile, reglementările și măsurile pe care le veți intreprinde, la nivel național, pentru a combate poluarea, in marile orașe, având în vedere faptul că aveți o responsabilitate nu doar în a sesiza anumite probleme, ci și a le rezolva concret, deoarece „Ministerul Mediului realizează politica la nivel național în domeniile protecției mediului înconjurător, economiei verzi, biodiversității, ariilor naturale protejate, schimbărilor climatice cu privire la toate sectoarele și subsectoarele pe care le administrează, elaborează strategia și reglementările specifice de dezvoltare și armonizare a acestor activități în cadrul politicii generale a Guvernului, asigură și coordonează aplicarea strategiei Guvernului în domeniile sale de competență, îndeplinind rolul de autoritate de stat, de sinteză, coordonare, reglementare, monitorizare, inspecție și control în aceste domenii”.

Și eu, de la preluarea mandatului, am fost permanent preocupată de necesitatea de a acționa pentru îmbunătățirea calității aerului și a reducerii poluării. Precizez că pericolul poluării datează din 2008, primele semnale de la Bruxelles privind un posibil infrigement datând din 2010. Pe perioada mandatului primarului general interimar din partea PNL, Răzvan Sava, nu s-a luat nicio măsura pentru combaterea poluării.

De aceea, vă invităm să participați la o reuniune de lucru, vineri, 10 ianuarie 2020, ora 13.00, la sediul Primăriei Municipiului București (Bd. Regina Elisabeta, nr 47), etajul 1, sala 150, pentru a discuta despre măsurile dedicate combaterii poluării aprobate în ultimii trei ani și stadiul implementării acestora, împreună cu reprezentanții Primăriei Capitalei, ai primăriilor de sector și ai instituțiilor cu atribuții în combaterea poluării.

Vă rugăm să confirmați participarea la această reuniune, până joi, 9 ianuarie 2020, ora 14.00, la telefon 021/3055500 (interior 1111) sau fax 021/3120030 sau email cabinetpg@pmb.ro„, arată Firea în documentul citat.

Scrisoare deschisă vine după ce, marți seara Costel Alexe a scris pe Facebook că Firea ar trebui să se mute în Capitală, pentru a vedea că bucureștenii „pur și simplu inhalează otravă”.

„Nu mă las intimidat! Doamna primar Firea, aveți cumva impresia că orașul București e proprietatea dumneavoastră? Îmi recomandați „să mă mut din București” dacă nu îmi convine faptul că orașul este unul extrem de poluat și care generează deșeuri, așa cum am atras atenția”, își începe postarea ministrul Mediului. Afirmația vine în contextul în care Gabriela Firea i-a spus că ar trebui să se mute din Capitală, dacă nu îi place acest oraș.