Florin Cîțu, mesaj pentru Anca Dragu, după decizia CCR: Dacă mai există onoare, președintele Senatului își va da demisia
Dacă mai există onoare, președintele Senatului își va da demisia după publicarea deciziei CCR privind moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS, și AUR, spune premierul Florin Cîțu. Șeful Exeecutivului susține că CCR i-a dat dreptate în ceea ce privește existența unui conflict juridic de natură constituțională dintre Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură.
„Astăzi ar fi trebuit să-și dea demisia. Eu cred că după ce vom vedea motivarea Curții Costituționale, dacă există onoare și mai există onoare în România, vom avea și celălalt președinte, al Senatului (Anca Dragu – n.r.), își va da demisia”, spune Florin Cîțu, citat de Mediafax.
Florin Cîțu consideră că CCR i-a dat dreptate și a decis în sensul celor sesizate de el cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională în cazul moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR împotriva cabinetului său. În decizia anunțată, CCR spune că există un confict – generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfășurare a procedurii de control parlamentar inițiate prin moțiunea de cenzură, dar că Parlamentul urmează să dezbată moțiunea de cenzură depusă și să își exprime poziția prin vot asupra acesteia cu respectarea exigențelor constituționale și regulamentare și aplicarea principiului loialității constituționale.
Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari – USR PLUS și AUR, a fost depusă vineri, 3 septembrie, la Senat şi Camera Deputaţilor.
Ce spunea Anca Dragu de demisie
Președinta Senatului a ajuns în funcție promovată de USR PLUS și nu și-a depus demisia odată cu miniștri formațiunii, după anunțul privind retragerea sprijinului politic pentru Cabinetul Cîțu. În contextul în care colegii săi de formațiune din Guvern și-au depus mandatele, președintele Senatului, Anca Dragu, spunea, în 7 septembrie, că nu va demisiona deocamdată, din funcție. „Nu vreau să par ipocrită, dar dacă aș elibera această funcție, dacă nu aș fi aici, cu siguranță parcursul moțiunii de cenzură ar fi unul și mai greu”, a spus liderul camerei superioare a Parlamentului.
În plus, ulterior președinta Senatului a sesizat CCR cu privire la existența unui conflictul juridic de natură constituțională dintre Parlament și Guvern.Anca Dragu a solicitat CCR să-l oblige pe premierul Florin Cîțu să nominalizeze noii miniștri, după remanierea lui Stelian Ion și demisiile miniștrilor USR PLUS. Guvernul și Parlamentul trebuie să trimită la CCR punctele de vedere până miercuri, 29 septembrie, urmând ca apoi conducerea istituției să stabilească data ședinței de judecată.
În ceea ce-l privește pe președintele celei de-a doua camere a Parlamentulului, Ludovic Orban, pe care l-a învins în alegerile pentru președinția PNL, Florin Cîțu a fost întrebat dacă va trimite el conducerii Parlamentului demisia anunțată, dar a evitat un răspuns direct: „Decizia este un act unilateral”. „Eu luni dimineaţă, la ora 9, mi-am depus demisia în mâna preşedintelui Partidului Naţional Liberal. Este o decizie irevocabilă şi care va opera în momentul în care preşedintele Partidului Naţional Liberal va depune demisia respectivă. Când îmi va cere, atunci îmi voi depune demisia. Deci încă o dată, demisia este dată, nu mai există cale de întoarcere, eu sunt un om de onoare”, a afirmat, duminică, Ludovic Orban.