Prima pagină » Știri politice » Florin Cîțu a asigurat Ecofin că va lua măsuri pentru realizarea unei consolidări fiscale durabile

Florin Cîțu a asigurat Ecofin că va lua măsuri pentru realizarea unei consolidări fiscale durabile

Florin Cîțu a asigurat Ecofin că va lua măsuri pentru realizarea unei consolidări fiscale durabile
Ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu i-a asigurat pe miniștrii de finanțe în cadrul Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (Ecofin), reunit la Bruxelles pe 5 decembrie, că a identificat pachetul de măsuri necesare și potrivite realizării unei consolidări fiscale durabile în România.

„În contextul discuțiilor pe marginea Pactului de Stabilitate și Creștere, am prezentat Consiliului cele mai recente date economice referitoare la rectificarea bugetară. I-am asigurat pe partenerii europeni că acest guvern va lua măsuri eficiente pentru corectarea abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu”, a declarat Florin Cîțu, conform unui comunicat al ministerului.

În cadrul Procedurii de deviere semnificativă de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), au fost puse în discuție evoluțiile României și Ungariei. Consiliul UE a adoptat o decizie legată de faptul că nu au fost luate măsuri eficiente drept răspuns la Recomandarea Consiliului din 14 iunie 2019 și a emis o recomandare pentru corectarea abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, în cazul ambelor state membre.

Referitor la România, Comisia Europeană a constatat, în cadrul misiunii de la sfârșitul lunii septembrie, că nu au fost realizate progrese în vederea atingerii MTO și că autoritățile de la acea dată nu intenționau să efectueze o ajustare pe termen mediu. În acest context, Comisia a recomandat o ajustare structurală de 1% din PIB în anul 2020, ceea ce corespunde plafonării cheltuielilor guvernamentale primare nete la o rată de creștere nominală de 4,4%.

Pe agenda reuniunii Consiliului Ecofin au mai figurat și alte subiecte de actualitate precum Uniunea Bancară, impozitarea energiei, Planul de Lucru referitor la Schimbările Climatice și finanțarea sustenabilă.