Prima pagină » Știri politice » Florin Cîțu: Ar trebui să avem un Guvern săptămâna viitoare. Este clar că nu este unul care poate să stea pe termen foarte, foarte lung

Florin Cîțu: Ar trebui să avem un Guvern săptămâna viitoare. Este clar că nu este unul care poate să stea pe termen foarte, foarte lung

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, a declarat, joi, că lista finală cu propunerile de miniștri ai Cabinetului Nicolae Ciucă va fi finalizată până sâmbătă – data-limită constituțională, iar România ar trebui să aibe un Guvern săptămâna viitoare. Pentru moment, Nicolae Ciucă are, oficial, același mandat – un Guvern minoritar PNL – UDMR, cu susținerea minorităților naționale – mandat a cărui flexibilizare urmează să fie analizată în ședințele forurilor de decizie ale partidului – BEx și BPN, programate pentru vineri, conform declarațiilor liderului liberal.

„Ar trebui să avem un Guvern săptămâna viitoare”, a declarat, joi, Florin Cîțu, președintele PNL, iar când a fost întrebat dacă ar accepta PNL un Guvern tehnocrat condus de Nicolae Ciucă, el a precizat că nu a fost făcută oficială această propunere.

Negocierile, purtate „până în ultimul moment”

„Toate sunt scenarii. Nicio discuție… eu nu știu dacă domnul Nicolae Ciucă atunci când a discutat cu cei de la PSD acest scenariu a fost pus pe masă, pentru că nu am fost… nu a venit la noi, nici în discuțiile cu cei de la USR  nu știu dacă fost discutat. Noi avem un mandat care nu s-a schimbat până acum, pentru că nu am avut motive să îl schimbăm”, a răspuns președintele PNL.

Liderul liberal a explicat, la întrebarea privind o eventuală flexibilizare a mandatului premierului desemnat, că vor fi discuții joi și vineri în partid, pentru a discuta și lista de miniștri. „Ar trebui să fie un BEx (Birou Executiv – n.r.) și un BPN (Birou Politic Național – n.r.) mâine”, a spus Florin Cîțu.

Referitor la organizarea unei ședințe a Biroului Politic Național al PNL, forul în măsură să flexibilizeze mandatul său, Nicolae Ciucă a spus, miercuri seara, că ultima zi în care trebuie organizat este vineri. „Aici cred că pot să avansez o dată: nu mai târziu de vineri. Din punctul meu de vedere este ultima zi când putem să avem acest BPN”, a spus premierul desemnat.

Florin Cîțu a spus că negocierile pentru obținerea voturilor necesare învestirii vor fi purtate „până în ultimul moment”.

„Bineînțeles domnul premier desemnat trebuie să aibă discuții pentru a convinge partidele să ne susțină cu un vot în Parlament, să susțină un Guvern minoritar”, a spus Florin Cîțu, care a reiterat faptul că PNL a făcut un pas important, de a propune un premier desemnat altul decât președintele partidului, spre deosebire de PSD și USR. „Până astăzi nu am văzut niciun act de concesie de la PSD sau USR. (PSD) Au spus că nu vrea la guvernare, foarte bine, votați acest Guvern, la fel și USR, care a plecat de la guvernare, votăm acest Guvern. Putem să discutăm, este un Guvern minoritar, este clar că nu este un Guvern care poate să stea pe termen foarte, foarte lung. Putem să revenim peste opt luni, nouă luni să ne uităm iarăși la situație, dar în acest moment mie îmi este clar că doar PNL înțelege importanța momentului, înțelege prin ce trece România, celelalte partide doar fac declarații și atât”, a spus Florin Cîțu.

„Lista de miniștri o să fie gata pănă sâmbătă”, a spus Florin Cîțu, iar portofoliile pentru partenerii de la UDMR ar putea fi decisă joi.

Traseul învestirii unui nou Guvern

Nicolae Ciucă, senator PNL și ministru demis al Apărării, a fost desemnat, joi, 21 octombrie, de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou Guvern, după eșecul lui Dacian Cioloș, primul premier desemnat, ca urmare a demiterii Guvernului Cîțu în Parlament, în 5 octombrie.

Florin Cîţu a declarat marţi că premierul desemnat Nicolae Ciucă a trimis către liderii partidelor parlamentare un document care reprezintă un armistiţiu prin care să susţină un guvern minoritar, pe o perioadă determinată, în schimbul obținerii votului de învestitură.

Nicolae Ciucă are termen de zece zile de la desemnare pentru a propune o echipă pentru noul Cabinet și un program de guvernare, care au nevoie de votul majorității plenului reunit – respectiv 234 de voturi, pentru a trece și a fi învestit.

În cazul în care votul este negativ în Parlament, șeful statului poate declanșa procedura de dizolvare a Parlamentului și implicit organizarea de alegeri anticipate.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele