Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, a spus, vineri, că nu e de acord ca românii care nu s-au vaccinat să se testeze pe bani publici, o declarație care contravine consensului declarat joi de liderii delegațiilor pentru sănătate ale celor două partide aflate în negocieri pentru obținerea unei majorități parlamentare în vedere învestirii unui nou Guvern.
„Cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze, dar nu pe banii celor de la buget”, a spus, vineri, Florin Cîțu.
Întrebat de mandatul lui Nelu Tătaru la discuțiile cu deputatul PSD Alexandru Rafila de joi, în urma cărora cei doi anunțaseră că au ajuns la un consens în privința măsurilor imediate de testare pentru gestionarea pandemiei, Florin Cîțu a spus că Nelu Tătaru „nu a avut niciun mandat”.
„Nu știu, eu vă spun că eu nu sunt de acord cu așa ceba, Partidul Național Liberal nu e de acord, ca principiu, pentru cei care nu se vaccinează să fie testați pe costurile celorlalți cetățeni din România care sunt vaccinați, asta mi se pare inadmisibil, iar vaccinul este gratuit în România astăzi, ca principiu vorbim. Haideți să găsim o altă formulă”, a spus Florin Cîțu.
La întrebarea privind termenul de două luni pentru testarea gratuită – care a fost discutat joi, Florin Cîțu a spus: „Repet: cei care s-au vaccinat astăzi nu este normal să-i punem să plătească pentru cei care nu vor să se vaccineze, teste, asta mi se pare inadmisibil”.
Negocierile politice continuă pentru a ajunge la un acord pe temele unde reprezentanții PNL și PSD au avut poziții publice divergentea „Mâine cred că vom avea discuții din nou pe aceste sectoare unde nu am avut încă o concluzie favorabilă”, a spus Florin Cîțu.
Liderul iberal a spus că va convoca o ședință a Biroului Politic Național, pentru desemnarea premierului, „atunci când vom avea o soluție”.
Întreabat dacă e posibil să fie o discuție luni între șefii de partide pentru a conveni numele unui candidat pentru postul de premier și să discute și cu președintele Iohannis înainte de consultări, Florin Cîțu a declarat: „Orice este posibil”.
PNL a demarat negocierile în contextul în care are nevoie de 234 de voturi pentru ca o propubere de Guvern să treacă în Parlament, iar numărul membrilor grupurilor parlamentare liberale este în scădere, după dezafilierea lui Ludovic Orban și a susținătorilor săi.
PNL a ajuns la 117 mandate în Parlament, iar PSD are 157.