Prima pagină » Știri politice » Florin Cîțu: Decizia privind o eventuală rectificare bugetară se ia în Guvern, dar va fi discutată în coaliție | VIDEO

Florin Cîțu: Decizia privind o eventuală rectificare bugetară se ia în Guvern, dar va fi discutată în coaliție | VIDEO

Premierul Florin Cîțu a declarat luni, după Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, că municipiile vor primi bani la rectificarea bugetară, dar aceste alocări nu vor fi făcute pe criterii politice.

El a declarat că alocările vor fi făcute acolo unde primarii „știu să folosească banii”.

„Alocările de la buget nu se fac pe criterii politice. Se vor face în funcție de buget, acolo unde avem primari care știu să folosească banii. La rectficare, dacă sunt proiecte care pot fi finanțate de la buget, bineînțeles că da. Trebuie să se încadreze în cadrul legal”, spune Cîțu.

Acesta a atras atenția că rectificarea bugetară va fi discutată în coaliție, dar atrage atenția că deciziile în acest sens vor fi luate în Guvern.

„Vom prezenta în Coaliție rectifcarea bugetară, dar decizia și modul în care se alocă banii se face la Guvern și nu se face pe criterii politice. Aceștia sunt banii românilor din taxe și se vor duce unde vor avea cel mai mare randament în economie”, a adăugat Florin Cîțu.

Premierul a adăugat că nu există niciun risc ca primarii să nu primească bani pentru proiectele aflate deja în derulare.

Florin Cîțu: Jumătate din UAT-uri au venituri mai mici decât cheltuielile cu salariile

Premierul a declarat luni că este necesară o reformă în ceea ce privește cheltuielile la nivelul unităților administrativ teritoriale.

Potrivit acestuia, în jumătate dintre UAT-uri, veniturile proprii sau chiar veniturile totale sunt mai mici decât costurile cu salariile și spune că acest model nu este sustenabil.

Mai mult, premierul a spus că și-ar dori ca în cadrul Adunării Generale a AMR să fie discutată și modalitatea prin care vor fi alocate fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) destinate administrațiilor locale.

„Astăzi, în România, sunt jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale unde veniturile proprii sau chiar veniturile totale sunt mai mici decât costurile cu salariile, de exemplu. Acesta nu este un model sustenabil şi trebuie să vedem cum găsim o soluţie aici. În acelaşi timp, rata de colectare, în foarte multe din UAT-uri, nu este unde ar trebui să fie şi aici putem să discutăm de ce unele dintre UAT-uri preferă să nu fie în ghişeul.ro sau alte sisteme care ar ajuta la colectare. (…) Am două lucruri pe care vreau să le discutăm – pentru că le-am discutat şi înainte. E vorba de o reformă a cheltuielilor – să ne uităm puţin la cheltuieli – şi bineînţeles la gradul de colectare”, a declarat Florin Cîțu.

 

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele