Premierul Florin Cîțu a declarat, în cursul zilei de vineri, că nu înțelege rostul protestelor unora dintre reprezentanții polițiștilor.
Prim-ministrul spune că veniturile acestora rămân la nivelul celor din anul 2020, informează site-ul agenției Agerpres.
Totodată, șeful Guvernului a declarat că i se pare „necinstit față de ceea ce se întâmplă în sectorul privat”. El spune că salariile din sectorul public au crescut în ultima perioadă, pe când 1,4 milioane de oameni din sectorul privat sunt în șomaj tehnic.
„În 2017 au fost foarte mulţi oameni în stradă pentru că Guvernul PSD a dat OUG 13. În 2020, România a trecut prin cea mai mare criză din ultima sută de ani. Salariile din sectorul public au crescut în medie cu 8% faţă de creşterea din UE, de 3%. În sectorul privat am 1,4 milioane de oameni în şomaj tehnic, niciun protest. Am reuşit, prin măsurile pe care le-am luat, să păstrăm locurile de muncă ale celor 1,4 milioane de oameni, care au reuşit să se întoarcă şi împreună am reuşit cea mai mare creştere economică în trimestrul 4 din UE. În 2021, veniturile din sectorul bugetar rămân la nivelul anului 2020, cu acea creştere din 2020, cu o inflaţie în scădere. Nu înţeleg rostul acestor proteste. Deci veniturile rămân la nivelul anului 2020. Asta a fost decizia. Mai mult de atât nu am ce să vă spun”, a declarat premierul Florin Cîțu.
Florin Cîțu a mai spus că în 2021 nu vor fi înregistrate nici în mediul privat creșteri salariale, deoarece criza economică încă nu a trecut.
„Deci mi se pare necinstit faţă de ceea ce se întâmplă în sectorul privat ceea ce se întâmplă cu aceste proteste. În sectorul privat avem oameni care plătesc taxele, ne plătesc salariile şi totuşi au trecut printr-o perioadă dificilă şi merg mai departe”, a mai spus Cîţu.
Totodată, el mai spune că este nevoie de o discuție la nivelul societății cu privire la faptul că liderii de sindicat sunt singurii care sunt în funcții de 30 de ani.
„Aş vrea să revin asupra acestor proteste. Aici cred că putem să avem o discuţie onestă noi în societate. Singurii oameni care au rămas în funcţie 30 de ani sunt liderii de sindicat. Este în regulă, în timp ce în restul societăţii se mai fac schimbări? Haideţi să mai discutăm şi despre această lege, să vedem cum ajung şi acele cotizaţii, sunt automat făcute din conturile oamenilor. Este OK să se ia automat din conturile oamenilor?”, a spus șeful Guvernului.
Zeci de oameni au ieșit miercuri, 24 februarie, în fața Palatului Cotroceni, dar și la Guvern, zeci de angajați din sistemul apărării, asistenţei sociale, culturii şi administraţiei publice au manifestat arătându-și nemulțimirile față de înghețarea salariilor și a sporurilor.
În timpul protestului de la Palatul Cotroceni au existat și incidente. O parte din sindicaliștii din Poliție s-au luat la ceartă cu jandarmii pe care i-au acuzat că au primit ordin să îi bruscheze și să îi amendeze sau gazeze pe manifestanți.