Florin Cîțu explică cine și când poate face remanieri de miniștri
Premierul României, Florin Cîțu, a explicat marți, 16 februarie, cine și când poate face remanieri de miniștri. Declarațiile acestuia vin în contextul în care moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, nu a fost votată luni.
Florin Cîțu a punctat faptul că prima evaluare a miniștrilor va fi făcută în vară de către „singurul premier”, iar dacă execuția bugetară este „foarte proastă” atunci „s-ar putea să avem nevoie de un alt expert”.
„Nu are cum să treacă o moțiune la vot. Suntem în altă logică decât cea a anilor precedenți”, a spus Florin Cîțu, referindu-se la moțiunea simplă depusă împotriva lui Vlad Voiculescu.
Totodată, premeirul a fost întrebat dacă decizie de remaniere a unui ministru ar trebui luată la nivelul coaliției sau în Guvern.
Cîțu, despre remaniere: „De ce să vorbim de remaniere când lucrurile merg foarte bine?”
„De ce să vorbim de remaniere când lucrurile merg foarte bine? Aici cred că lucrurile sunt foarte simple, în Legea bugetului voi încerca să introduc acești indicatori, aceste ținte intermediare, în vară, premierul evaluează… pentru că avem un singur premier, evaluează performanța miniștrilor și execuția bugetară și apoi luăm decizii”, a explicat Florin Cîțu.
De asemenea, acesta a fost întrebat de ce a folosit formularea „un singur premier”, răspunsul lui Florin Cîțu fiind „Am spus: premierul, este un singur premier, care face această evaluare”.
„Se pot face evaluări în coaliție, dar deciziile de a vedea evoluția sau execuția bugetară se face de către prim-ministru. Execuția bugetară este simplu de văzut, nu trebuie să fie la coaliție sau… Ar fi frumos să-mi dați voie să răspund la o singură întrebare până la capăt și apoi să-mi puuneți o altă întrebare”, a adăugat Florin Cîțu.
„Dacă vedem o execuție foarte proastă…”
„Revin, evaluările se fac foarte simplu: avem execuția bugetară, care este transparentă. Avem acest buget, vedem cum a fost execuția până la jumătatea anului și vom lua decizii. Unele decizii vor fi de a reduce din bugetul ministerului respectiv, dacă nu a fost făcută execuția. Dacă vedem o execuție foarte proastă, s-ar putea să avem nevoie de un alt expert în acel moment. Dar așa se lucrează peste tot în lume, inclusiv în sectorul privat”, a mai explicat prim-ministrul.