Florin Cîțu, înaintea ședinței în care PNL discută mandatul de negociere pentru un nou Guvern: „Propunerea de premier este preşedintele partidului”

Publicat: 08 11. 2021, 13:26
Actualizat: 08 11. 2021, 14:02

This browser does not support the video element.

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, a declarat, luni, înaintea ședinței Biroului Politic Național, în care se va discuta mandatul de negociere pentru formarea unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern, cu PSD sau USR, că PNL va propune un premier liberal, care este președintele partidului.

PNL are programată, luni seara,  ședință a conducerii partidului, de la ora 19:00, pentru a vedea cu cine formează majoritatea, cu PSD sau cu USR, după cum a anunțat Florin Cîțu. Șeful statului precizase joi seara că așteaptă să se concretizeze o majoritate înainte de a organiza consultări formale.

„Vom avea o discuție. Vom vedea dacă o să fie și vot, dar va fi o discuție, asta este foarte clar și după aceea discutăm iarăși”, a spus Florin Cîțu, înaintea ședinței Biroului Politic Național, programată luni seara.

„PNL va face propria propunere de premier”

În ceea ce privește nemulțumirile din spațiul public privind un eventual acord cu PSD și ipoteza privind intrarea în Opoziție, Florin Cîțu a spus: „Haideți să vedem diseară, avem discuția în partid. Așa cum am spus de fiecare dată, nu iau o decizie singur, vreau să aud ce spune partidul, sunt toți președinții de filială, oameni care au muncit pentru acest partid, au muncit în campanii electorale, trebuie să-i auzim ce vor și ei”.

Liderul PNL a spus că va face o propunere privind mandatul de negociere după discuția din partid. Întrebat dacă ar fi de acord cu un premier din partea PSD, Florin Cîțu a precizat că liberalii vor propune un premier de la PNL. „PNL va face propria propunere de premier, după aceea vom vedea. Știți foarte bine că desemnarea o face președintele României”, a spus Florin Cîțu.

Despre varianta unui premier de la PSD, în cazul în care PNL decide o colaborare cu social-democrații, el a afirmat: „Dumneavoastră vă duceţi prea mult înainte. Haideţi să avem aceste discuţii diseară. Eu am văzut în aceste zile câteva lucruri pe care le vom discuta. Am văzut că se încearcă modificarea PNRR, ceea ce este imposibil. Acest lucru nu se poate face. Vor fi negocieri importante în perioada următoare”.

Întrebat despre preluarea şefiei Senatului, Florin Cîţu a precizat că preşedintele PNL este propunerea liberalilor de premier. „În acest moment, PNL are o decizie, are mai multe decizii, o decizie pe care nu a întors-o încă – propunerea de premier este preşedintele partidului. Vom vedea mai departe. Repet, desemnarea o face preşedintele României. Una este propunerea partidului, după aceea vom vedea”, a afirmat liderul liberal.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea săptămâna trecută că va cere colegilor mandat pentru ca PSD să aibă propria propunere de premier la consultările de la Cotroceni.

Întrebat, luni, dacă PSD ar putea să renunțe la funcția de premier, Marcel Ciolacu a spus: „Nu am luat în discuție nicio funcție. Încă suntem în marja programului de guvernare, să vedem dacă colegii mei decid să facem aceste negocieri sau nu”.

„Direcţia de guvernare nu are nicio legătură cu partenerul”

În ceea ce privește pericolul ca PNL să se scindeze în contextul alegerii privind direcţia de guvernare. Florin Cîțu a spus: „Direcţia de guvernare nu are nicio legătură cu partenerul, dacă noi ne menţinem obiectivele noastre. Ți avem acolo planul de reforme, care nu se va schimba, orice ar spune oricine. Am auzit diverse discuţii în ultima perioadă. Nu ai cum să schimbi PNRR-ul, acolo sunt planurile de reforme din PNRR, avem alte reforme pe care deja le-am început, strategia fiscal-bugetară, care arată o scădere a deficitului bugetar în perioada următoare, o creştere a investiţiilor, sunt lucruri la care PNL ţine şi pe care le vom pune pe masă în discuţii cu oricare dintre parteneri. Asta mă interesează pe mine şi pe noi, liberalii, până la urmă, să ne impunem aceste reforme pentru că ele sunt bune pentru România, nu pentru că vrea PNL să le impună”, a mai afirmat Florin Cîţu.

În acest context, el a fost întrebat cât e de important pentru PNL să pătreze mandatul de la conducerea Ministerului Finanțelor, el a spus că este „crucial”.

„Este crucial și aici nu cred că avem discuții. PNL a arătat că Ministerul Finanţelor condus de PNL în ultimii doi ani de zile a făcut, ca să zic aşa, minuni. Am reuşit să convingem agenţiile de rating să schimbe perspectiva, chiar în această perioadă dificilă în care avem o criză politică, de la negativ la stabil a acestei economii, am reuşit să reducem deficitul bugetar, să avem încasări mai mari la buget fără să creştem taxele. Este clar că noi am demonstrat că se poate face face”, a spus Florin Cîţu.

Liderul PNL a ezitat care este preferința personală în vederea formării majorității, cu PSD sau USR. „Pentru mine importante sunt reformele. Eu am intrat în politică pentru reforme și pentru a face lucruri pentru români. Vreau să văd cu cine pot face aceste reforme în perioada următoare. Trebuie să găsim un partener pentru că, singur, PNL nu are majoritatea în Parlament”, a spus liderul PNL.

Pentru a putea fi investit, Guvernul trebuie să primească cel puțin 234 de voturi, majoritatea din Legislativ, iar PNL, cu UDMR și minoritățile nu însumau acest număr de mandate. PSD are cele mai multe mandate, 157, în cele două Camerele ale Parlamentului.

În urma retragerilor recente, PNL mai are în Camera Deputaților 81 de membri în grupul parlamentar, conform datelor oficiale publicate pe site-urile celor două camere, care nu includ toate dezafilierile anunțate în spațiul public. Și de la Senat a părăsit grupul un liberal, Ion Iordache, rămânând 39 de membri.

Total formațiuni/neafiliați

  • PSD – 110+47=157
  • PNL – 81+39 = 120
  • USR – 55+25 = 80
  • AUR – 30+13 = 43
  • UDMR – 20+9-=29
  • Minorități – 18
  • Neafiliați – 16+3 = 19