Florin Cîțu, o nouă zi de negocieri. „Nu există niciun argument azi pentru a schimba sistemul fiscal”. Ce spune despre impozitul progresiv, creșterea pensiilor și alocațiilor

Publicat: 13/11/2021, 14:44
Actualizat: 13/11/2021, 18:10

Sistemul fiscal și reformele prevăzute de actualul Guvern asigură venituri mai mari la buget și nu există arumente să fie schimbat, a spus președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, înaintea unei noi runde de discuții cu reprezentanții Partidului Social Democrat pe baza programului de guvernare pe care ar vrea să îl supună la vot Parlamentului, alături de lista unui nou Executiv, săptămâna viitoare. Negocierile continuă și duminică/

Liberalii au avut pe agenda întâlnirii de sâmbătă, potrivit declarațiilor președintelui PNL făcute înaintea acesteia, capitolele din programul de guvernare unde nu au găsit încă o soluție cu partenerii de la Partidul Social Democrat, respectiv capitolele finanțe, muncă, justiție, economie, dar și sănătate, după ce discuțiile contradictorii despre testarea celor nevaccinați împotriva COVID-19.

„Mai discutăm și mâine”, a spus Florin Cîțu la finalul întâlnirii pe care a avut-o sâmbătă cu reprezentanții PSD. Întrebat ce capitole de negocieri au fost închise, liderul liberal a răspuns: „În afară de finanțe, justiție și muncă, le discută mâine”.

Cine va fi propus premier

Înaintea discuțiilor de sâmbătă, întrebat despre propunerea de premier, dacă va fi de la PNL sau de la PSD, și dacă e dispus PNL să cedeze această funcție celor de la PSD, Florin Cîțu a evitat un răspuns clar, precizând că în prezent se discută despre programul de guvernare: „Nu am ajuns la problema premierului, nici a ministerelor, să le luăm pe rând, haideți să ne înțelegem mai întâi pe programul de guvernare și după aceea mergem mai departe”.

„Eu sper să închidem astăzi capitolul legat de programul de guvernare și apoi să începem protocolul și discuțiile pe ministere și pe funcția de premier”, a spus Florin Cîțu, la întrebările presei, precizând că vreaa ca săptămâna viitoare să poată fi organizată ședința plenului reunit al Parlamentului în care să se voteze învestirea unui nou Guvern.

După eșecul a două tentative de formare a unui Guvern, după ce Cabinetul Cîțu a căzut, în 5 octombrie, prin moțiune de cenzură, PNL a demarat negocierile pentru o majoritate în contextul în care are nevoie de 234 de voturi pentru ca o propunere de Guvern să treacă în Parlament, iar numărul membrilor grupurilor parlamentare liberale este în scădere, după dezafilierea lui Ludovic Orban și a susținătorilor săi. PNL a ajuns la 117 mandate în ambele Camere, iar PSD are 157.

Despe cota de impozitare progresivă: „Nu înțeleg de ce au adus-o din nou pe tapet”

În privința chestiunii din domeniul justiției unde liderii partidelor au avut declarații divergente, respectiv desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) , Florin Cîțu a declarat că va discuta cu partenerii de negocieri pentru a ajunge la o soluție.

„Vom discuta.Până la urmă știți foarte bine că este parte din MCV, trebuie să găsim o soluție. Cred că toți vrem să eliminăm acele probleme din MCV pentru a adera la Spațiul Schengen. Nu cred că cineva de la PSD vrea să țină România în afara Spațiului Schengen”, a spus Florin Cîțu. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, tot vineri, că România trebuie să găsească soluții pentru a închide MCV-ul, „dar nu prin desființarea SIIJ”.

În privința introducerii cotei progresive de impozitare, care a fost promovată de PSD, Florin Cîțu crede că nu este o soluție bună.

„Când am preluat guvernarea în 2019, am preluat-o după un program de guvernare 2017 – 2019 care avea o cotă progresivă. Dacă se dorea cu adevărat acea cotă progresivă, sunt aceeași oameni, impozitul progresiv nu a fost introdus. Ceea ce înseamnă, pentru mine arată foarte clar, că nu e o soluție bună. Dacă o voiau, o făceau atunci, nu înțeleg de ce au adus-o din nou pe tapet”, a spun liderul PNL.

Președintele PNL a făcut referire la raportul Comisiei Europene pentru România lansat recent – cu ocazia previziunilor economice de toamnă – privind consolidarea fiscală și reforma fiscală din PNRR, și a spus că, din punctul său de vedere, nu trebuie schimbat ceva din ce este în vigoare acum în sistem.

„Comisia Europeană a spus că, pe baza acestor reforme, să ne așteptăm la venituri mai mari la buget. Nu există niciun argument azi pentru a schimba sistemul fiscal. Și repet: acest sistem fiscal pe care în propune astăzi PSD a fost în programul de guvernare 2017 – 2019, nu s-a implementat, ceea ce îmi spune că nu se dorește și nu înțeleg de ce a fost adus iarăși pe tapet”, a spus Florin Cîțu.

„Nu putem să creștem pensiile azi cu 30% și mâine să căutăm bani”

În ceea ce privește creșterea pensiilor, peste nivelul de 11% avut în vedere de liberali, liderul PNL spune că e nevoie de o formulă predictibilă. „Aici este vorba de o sustenabilitate a sistemului de pensii. Această creștere a pensiilor, dacă se face pe o formulă, putem să ajungem la 11%, dar nu putem să facem creșteri ad-hoc de pensii: vine cineva și propune 11%, dar de ce 11 și nu 20%? Pe de o parte trebuie o formulă transparentă, predictibilă, care să rămână acolo până în 2024 cel puțin sau 2028, pe de altă parte, trebuie să fie un sistem sustenabil de plată a pensiilor.Nu putem să creștem pensiile azi cu 30% și mâine să căutăm bani, să nu găsim bani ca să creștem pensiile. Deci amândouă trebuie luate în calcul și de aceea această discuție trebuie pusă în contextul reformei pensiilor pe care o avem în PNRR”, a spus Cîțu.

Potrivit liderului PNL, această argumentație se aplică și în cazul alocațiilor, pentru care PSD vrea creșterea cu 40%. „Și noi ne dorim foarte mult, ne dorim și 100%, nu este vorba numai despre ceea ce îți dorești este vorba despre ceea ce poți să faci ca să nu distrugi echilibrul macro. În discuțiile pe care le avem cu specialiștii și de la BNR și de la Comisia Europeană și de la FMI și cei de la Agențiile de rating, toți spun că progresul pe care l-a făcut România anul acesta, marginal, este adevărat, de a reduce deficitul, trebuie să continue, dacă vrem să menținem acest echilibru”, a spus Florin Cîțu.

Taxe mai mari?

Întrebat despre sursele de finațare disponibile pentru aceste creșteri promovate de PSD, Florin Cîțu a spus că va putea afla astala discuții, dar speră că nu vor proveni din creșteri de taxe. „Astăzi, la discuții, vom vedea dacă au identificat aceste surse de finanțare, dar sper ca ele să nu vină din taxe mai mari, pentru că aici este o capcană. Trebuie să înțelegem, am văzut ce s-a întâmplat cu supraacciza la carburanți și cu toate celelalte lucruri pe care noi le-am scos când am venit la guvernare în 2019. Ar fi culmea, acum, după un an și jumătate, când lucrurile au funcționat, să venim împotriva a ceea ce am spus noi atunci. Dar taxele mai mari nu vor face decât să crească veniturile acum, după aceea aceste taxe vor fi eludate iar veniturile la buget vor scădea”, a spus liderul PNL.

„Cu siguranță, pensiile vor crește anul acesta. În 2022 cu siguranță vor crește pensiile și alocațiile, discutăm și despre celelalte. La fel și salariul în sectorul bugetar, putem să agreăm o creștere, dacă vine la pachet cu o reformă în sectorul administrației. Nu putem doar să creștem și să nu legăm această creștere de performanță”, a explicat Florin Cîțu.

Întrebat despre o posibilă rediscutare a PNRR-ului la Bruxelles, care ar fi dorită de PSD, Florin Cîțu a spus că, din câte știe, nu se poate. „Dacă PSD are influență la Comisia Europeană și poate să rediscute PNRR-ul, vom vedea ce se poate rediscuta. Eu, care am negociat PNRR-ul și am discutat și cu președintele Comisiei de mai multe ori, nu știu că se poate rediscuta. Dar, dacă se poate, PSD-ul are poate o altă influență acolo și atunci vom vedea”, a spus Cîțu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...