Premierul Florin Cîțu a spus, la Digi24, întrebat ce se va întampla cu pensiile în România dacă rămâne actual sistem, că „peste 15 ani este riscul cel mai mare” să se producă un dezastru, pentru că se schimbă raportul dintre pensionari și persoane active.
„Peste 15 ani este riscul cel mai mare, pentru că atunci vom avea un număr mare de oameni care vor ieși în același timp la pensie, iar cei care vor susține, vor fi din ce în ce mai puțini”, a explicat Florin Cîțu.
Întrebat dacă soluția este majorarea vârstei de pensionare și a stagiului minim obligatoriu, Florin Cîțu a spus că viitoarea ”lege a pensiilor o să fie discutată de experți”, care vor găsi soluții la această problemă. Premierul a precizat că proiectul noii legi a pensiilor va fi amplu dezbătut înainte de a fi aprobat de Guvern”.
„Avem mai multe probleme (la actualul sistem de pensii – n.r.), dar sustenabilitatea este una dintre ele. Un proiect de lege va merge în Parlamentul României, unde va fi din nou dezbătută public și vom vedea care va fi varianta finală. Obiectivul este de a elimina acest risc de nesustenabilitate a sistemului de pensii. Nu știm care va fi forma finală a sistemului de pensii, de aceea nu are rost să vorbim despre un indicator”, a mai spus Florin Cîțu.
Premierul a adăugat că, în discuția cu Comisia Europeana, nu s-a pus în vedere că în România trebuie să fie o anumită vârstă de pensionare.
”Ceea ce discutam cu Comisia Europeana, ceea ce este și o recomandare de țară și este o lege de bun simț, este că nu trebuie să mai avem o lege ad-hoc de pensii, ca atunci când vine un partid politic care este aproape de alegeri, să vină să crească pensiile cu 40%. Acestea sunt măsuri care destabilizează sistemul de pensii”, a mai spus Cîțu.
El a explicat și care sunt consecințele unei creșteri cu 40% a pensiilor.
”Dacă vrei să crești pensiile cu 40% și nu era plănuit pe nicaieri, trebuie să iei banii de undeva. De unde a luat banii PSD ca să faca asa ceva? De la investiții. Ani de zile făcea rectificarea bugetară în vară și tăiau de la investiții, mai tăiau și de la învățământ, din când în când”, a precizat prim-ministrul.
Întrebat care este garanția că dacă se schimbă puterea politică, nu urmează o altă decizie de majorare cu 40% a punctului de pensie, premierul a spus: ”Garanția este că am pus aceste reforme în PNRR”.
„Dacă vine o putere politică care va creste ad-hoc pensiile și va arunca țara în aer, nu mai poate să acceseze banii din PNRR. Și vreau să văd acea putere politică să susțină că nu mai vrea bani pentru investiții, pentru spitale, scoli, vrea să arunce țara în aer”, a mai spus Florin Cîțu.