Prima pagină » Știri politice » Florin Cîțu: „România nu mai este țara celor cu salarii mici” | VIDEO

Florin Cîțu: „România nu mai este țara celor cu salarii mici” | VIDEO

Premierul Florin Cîțu a declarat marți că România nu mai este o țară a persoanelor cu salarii mici, numărul celor cu venituri mari fiind tot mai mare.

Totodată, acesta spune că prognoza Băncii Naționale referitoare la inflație reprezintă doar „o estimare”.

„Este o estimare a BNR. Ieri, însă, am văzut cifre interesante, cum mai mult de 1% dintre angajații din România au un salariu mai mare de 3.000 euro net și cum crește ponderea celor care au peste 1.000 de euro net. Avem din ce în ce mai multe salarii mari, în euro, nete, ceea ce înseamnă că România devine o destinație pentru investiții cu valoare adăugată mare, nu mai e o destinație pentru salarii mici și mijlocii”, a spus Florin Cîțu.

De asemenea, Florin Cîțu a mai spus că salariile și prețurile sunt determinate de piață, de cerere și ofertă, nu de Executiv.

„Ne mutăm spre o economie liberală. Creăm oportunități pentru toți românii, creăm investiții. (…) Cei care lucrează acum pe salariul minim pot apoi să meargă pe salarii mai mari”, a mai spus premierul.

BNR a majorat la 5,6% prognoza de inflație

Banca Națională a României a României a revizuit prognoza de inflație pentru sfârșitul anului la 5,6% și la 3,4% pentru finalul anului viitor, în creștere față estimările din raportul anterior, din mai. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a detaliat luni, care sunt principalele componente ale creșterii actuale și estimările pentru perioada următoare.

Estimarea de inflație la sfârșitul anului curent, a fost majorată de Banca Națională a României , față de cea previzionată în mai, de la 4,1% la 5,6%, și de la 3% la 3,4%, la finalul anului următor. Prognoza vine în contextul scumpirilor recente, în special la produse energetice.

„Rata anuală a inflației, calculată pe baza indicelui prețurilor de consum și-a continuat parcursul ascendent în trimestrul II 2021, depășind limita superioară a intervalului de varianție asociat țintei. Factorii determinanți în sensul creșterii sunt sensibil mai mulți decât cei care au impins prețurile în jos. Componentele energetice au contribuit cel mai mult la saltul inflației din acest an, care devine dominantă începând cu ianuarie 2021”, a explicat guvernatorul BNR.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și