„Avem nevoie de legi mai clare, corecte și eficiente. Toți cei cu care am avut consultări au spus, reprezentanții judecătorilor, procurorilor, grefieri sau alte profesii asimilate, toată lumea a exprimat disponibilitatea ca împreună cu reprezentanții Ministerului Justiției să modifice și armonizeze legile care dau naștere unei justiții incomplete. Am constatat că avem nevoie de o legislație clară, concisă, coerentă. Aceasta implică că toți cei cu care am avut consultări și cei care vor urma vor veni cu propriile observații, înseamnă că reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, cei care elaborează legile justiției vor face propriile observații astfel încât legile pe care le vom trimite în Parlament să fie clare, concise, coerente”, a declarat, după discuțiile avute cu reprezentanții sistemului judiciar, ministrul Justiției.
În ceea ce privește legea răspunderii magistraților, ministrul Justiției a declarat că a decis înființarea comisiei interparlamentare pentru a modifica legislația, deoarece există legi care acum produc confuzie.
„Legile sunt făcute să fie cât mai bune, să răspundă nevoilor societății. De asta am făcut această comisie interparlamentară, pentru a modifica legislația. Din grabă, neștiință, eroare, am constatat toți că avem legi contradictorii, care produc confuzie în societate. Rolul nostru e de a le modifica și le face clare, coerente”, a completat Iordache.
Întrebat dacă dezvăluirile fostului deputat Sebastian Ghiță „sunt sănătoase” pentru sistemul judiciar, Florin Iordache a precizat: „Nu. Sistemul de justiție trebuie să funcționeze. Presiunile media sau de altă natură nu ajută sistemul de justiție. Avem nevoie de intărirea sistemului de justiție și o justiție competentă și coerentă”.
Totodată, ministrul Justiției a declarat, referitor la discuția avută cu procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, că a discutat „pentru legislație coerentă, buget suficient”.
„Am discutat cu dumneaei pentru legislație coerentă, buget suficient, am reiterat că eu susțin lupta anticorupție și întărirea rolului justiției și încrederea cetățenilor în actul de justiție. (…) Sunt observații și sesizări ale doamnei către CSM vizavi de materialele care au apărut (în mapa lăsată de procurorul șef DNA la Ministerul Justiției -n.r.). Mapa e supusă analizei în acest moment.”, a precizat Florin Iordache.
Întrebat care este părerea sa despre petiția prin care se cere demisia Avocatului Poporului, Florin Iordache a spus că e dreptul acestuia de a sesiza Curtea Constituțională.
„E un drept al Avocatului Poporului de a sesiza CCR. CCR se va pronunța în perioada următoare. Din câte știu e un demers normal și obligatoriu când Avocatul Poporului constată că o lege e neconstituțională să sesizeze Curtea”, a declarat Florin Iordache.