Florin Jianu este originar din Slatina și s-a născut pe 30 decembrie 1976. A absolvit Colegiul Național „Radu Greceanu” din Slatina și Facultatea de Matematică din cadrul Universității București.
A devenit ministru delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, în luna martie 2014, înlocuind-o pe Maria Grapini.
El nu aparține unui partid politic. Este, din aprilie 2008, președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, dar și președintele Uniunii Europene a Tinerilor Întreprinzători – JEUNE, din ianuarie 2012.
De asemenea, Jianu este membru în Comitetul Economic și Social European.
Jianu este și vicepreședintele Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din Romania (CNIPMMR), precum și presedintele ONG-ului Centrul de Consultanță și Management al Proiectelor Europroject.
Bilanțul mandatului lui Jianu
În noiembrie 2014, departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism a cerut Ministerului Finanțelor un buget de 160 milioane de lei pentru 2015 pentru finanțarea IMM-urilor, de aproape trei ori suma alocată în acest an.
Jianu a declarat la momentul respectiv că în 2015, pe lângă cele șapte programe pe care Departamentul pentru IMM-uri le-a derulat în acest an (SRL-d, START, femeia antreprenor, EMPETREC, susținerea meșteșugurilor și a incubatoarelor academice) mai sunt propuse alte șapte noi programe, care sunt în conformitate cu legea pentru IMM-uri și strategia în domeniu asumată recent de Guvern și de mediul de afaceri.
Un element în plus pe care Jianu intenționa să-l introducă anul viitor era eliminarea conceptului de bănci partenere pentru programele derulate de Departamentul pentru IMM-uri, astfel încât firmele mici și mijlocii să poată merge la orice bancă pentru a obține finanțările și cofinanțările necesare.
În octombrie, ministrul delegat pentru IMM anunța că România a urcat 25 poziții în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, refuzând să comenteze schimbarea metodologiei, prin care avansul este de doar două locuri, și plasarea țării în urma Rwandei.
Întrebat de presă dacă a citit precizările Băncii Mondiale, conform căreia nu trebuie făcute corelări între raportul din acest an și cel de anul trecut deoarece a fost schimbată metodologia de analiză, Jianu a răspuns atunci că trebuie privit la „ansamblul măsurătorii” și transmis un mesaj extrem de puternic investitorilor străini și români cu privire la faptul că România are o creștere substanțială din punct de vedere al competitivității în toate clasamentele.
În aceeași lună, Jianu preciza că, printr-o facilitate inclusă într-un proiect de lege aprobat de Guvern, investitorii individuali ai societăților cu răspundere limitată (SRL) care vor să cesioneze părțile sociale pentru a înființa noi întreprinderi vor beneficia de împrumuturi fără dobândă și scutiri fiscale la dividende pentru trei ani.
Potrivit Mediafax, ministrul pentru IMM și Turism a impus printr-un ordin ca ANT să fie obligată să îi obțină în prealabil acordul pentru aproape toate acțiunile instituției, inclusiv pentru apariții în presă, finanțări de evenimente și participări la târguri, anulând însă ordinul ulterior fără explicații.
Potrivit declarației de avere, Florin Jianu deține două case – una în Bucureși, una în Slatina – și trei apartamente, dintre care două în Capitală, iar unul în orașul natal.
Concret, Jianu a emis, pe data de 8 mai, Ordinul cu numărul 638, prin care pentru aproape orice inițiativă a Autorității Naționale pentru Turism (ANT) era necesar un „aviz de oportunitate” al Departamentului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism (DIMMMAT). Măsura se referea printre altele la aparițiile în presă, finanțări ale diverselor campanii promoționale și participări la târguri și evenimente de profil. La mai puțin de o lună de la semnarea ordinului, ministrul Florin Jianu a emis un alt ordin, care îl anulează pe primul, iar activitatea ANT se poate desfășura fără ca DIMMMAT să îi avizeze deciziile.