Fost director în Ministerul Tineretului, trimis în judecată. Ce acuzații i se aduc
Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Mircea Cristian Meleșteu, la data faptei director al Direcției Programe și Activități pentru Studenți din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, a Georgianei Drăghici, pentru mărturie mincinoasă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la participație improprie la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la mărturie mincinoasă și instigare la favorizarea făptuitorului, și a lui Doru Marian Bălășoiu, acuzat de fals material în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și participație improprie la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Procurorii susțin că Mircea Meleșteu, în calitate de director al Direcției Programe și Activități pentru Studenți din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, a contribuit, în anul 2013, la organizarea unei tabere politice de dezvoltare personală și leadership pentru organizația de tineret a unui partid politic, la două hoteluri din Poiana Brașov aflate în administrarea Complexului Sportiv Național Poiana Brașov. Cheltuielile de cazare și masă ale celor 102 de participanți, în valoare de 14.000 lei au fost suportate din fondurile publice gestionate de către Ministerul Tineretului și Sportului, sumă ce constituie totodată un folos necuvenit pentru formațiunea politică.
În plus, o mare parte dintre persoanele care figurau pe lista de participare la acel proiect sunt studenți ai unei facultăți din Pitești care nu au participat efectiv la eveniment.
Pe de altă parte, Georgiana Drăghici i-a cerut, în decembrie 2013, unei alte persoane să transmită prin e-mail un tabel cuprinzând datele unor studenți ai facultății respective, destinatari fiind Doru Bălășoiu și încă o persoană, cu indicația de a-l „completa cu mai multe tipuri de scris”.
În aceeași perioadă și în baza aceleiași rezoluții infracționale, Bălășoiu, la solicitarea Georgianei Drăghici, a falsificat semnăturile unor studenți ai facultății din Pitești, care apar pe lista participanților fictivi la proiectul studențesc Ed Eco Sport, pe diagrama de cazare și pontajul de masă. Funcționarii Ministerului Tineretului au decontat proiectul și în baza acestor documente, fără a avea cunoștință despre caracterul formal al proiectului sau despre fictivitatea actelor.
Ulterior, în cursul lunii aprilie 2016, cu ocazia audierii în calitate de martor, Drăghici a făcut afirmații mincinoase și nu a spus tot ce știa cu privire la aspectele esențiale și totodată, a determinat o altă persoană să facă afirmații mincinoase în cadrul declarației de martor pe care aceasta din urmă a dat-o în cauză, pentru a evita implicarea sa în cercetări și favorizarea lui Bălășoiu.
Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui bun imobil care aparține lui Meleșteu, iar Ministerul Tineretului și Sportului Ministerul Tineretului și Sportului s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 14.000 lei. De asemenea, C.S.N. Poiana Brașov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 7.889 lei, reprezentând suma neîncasată prin neaplicarea tarifelor de cazare și masă pentru terți.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.