Fost ministru al Justiției în guvernul Cioloș: Mă despart categoric de PLUS
„În ultimele săptămâni am fost întrebată dacă sunt de acord cu cele susținute de PLUS, prin Oana Bogdan. Evident că nu pot fi de acord. Mă despart categoric de PLUS, pe care nu îl înțeleg de ce intră captiv într-un subiect ales de Oana și care nu e ceea ce trebuie rezolvat în România. Problema României nu este renunțarea la proprietate, ci în primul rând repararea efectelor naționalizării – neterminată la aproape 30 de ani de post comunism. Asta aș fi vrut să aud de la PLUS în materia proprietății, ca jurist și ca votant”, a scris pe Facebook Raluca Prună, fost ministru al Justiției în guvernul condus de Dacian Cioloș, liderul PLUS.
Prună mai susține că apelul la statistici din Occident unde din ce în ce mai mulți oameni ar renunța la proprietate este de neidentificat în vreo statistică.
„Țara pe care Oana Bogdan și cu mine o cunoaștem bine, fals invocată ca exemplu de schimbare de paradigma asupra proprietății, este una în care procentul de proprietari a crescut mereu în ultimii ani. Peste 70% din belgieni sunt proprietari. E păcat că PLUS se lasă târât într-un asemenea subiect. E păcat de sutele de oameni care fac imaginea PLUS în moduri discrete și profesioniste, de tot efortul celor care am făcut cu putință PLUS și care nu ne putem regăsi în noua lui arhitectură. E păcat că oamenii noi în politica nu înseamnă în primul rând să ne ocupam fiecare de ceea ce ne pricepem să facem. Un program politic este o ofertă electorală. Și e bine să fie clară, cu o viziune pe termen lung, cu argumente care să țină și cu soluții credibile. Chestia cu Uber și belgienii care ar justifica un fel de renunțare la proprietate în România, printr-o altă manieră de a locui un spațiu, e atât de inexactă că nu poate fi considerată o oferta serioasă. Colocuirea este mai degrabă despre respectul celor care locuiesc împreună un spațiu, nu despre renunțarea la proprietate. Ba mai mult, colocuirea presupune ca toți să ne purtam ca niște ‘buni proprietari” cu spațiul pe care îl locuim împreună”, a adăugat Raluca Prună.
Ea precizează că postarea sa nu este un atac la persoană.
„A pune în discuție idei emise de o persoană, nu înseamnă a ataca persoana. A arăta că argumente și idei nu sunt fără fisură ține de o gândire critică, de un mod de a dezbate pentru a sublima idei care să reziste criticii”, a conchis fostul ministru al Justiției.
Reacția fostului ministru vine după ce în presă a apărut o declarație a Oanei Bogdan, membru în conducerea PLUS, referitoare la renunțarea benevolă la proprietate.