„Evident că am primit foarte multe informări de la SRI și în primul și în al doilea mandat, informări care aveau caracter secret și strict secret. (…) Am spus-o și o repet: din ce îmi aduc aminte, n-am primit niciun fel de informare pe asemenea temă, adică în spitalele românești sunt licitații trucate, ca să poată fi avantajată o firmă pentru dezinfectanți sau că dezinfectanții sunt necorespunzători. Sigur, informări referitoare la infecții nosocomiale, prin care erau pacienți care reclamau, asta da. Și atunci sigur că se sesizau spitalele respective, care au competența și obligația legală să se ocupe de infecțiile nosocomiale”, a declarat Eugen Nicolăescu la RFI.
Acesta a explicat și care era traseul informărilor cu caracter secret primite de la SRI: „În mod normal, ministrul lua act de ele, dosarele plecau înapoi la Serviciul Român de Informații, pentru că noi n-avem voie să ținem documentele acolo și evident că îți făceai o notiță sau două pe principalele teme care erau ridicate și pentru care trebuia să cauți rezolvări, chemai responsabilii din minister, trasai sarcinile și așteptai rapoartele cu măsurile de realizare”.
Întrebat despre demisia lui Patriciu Achimaș Cadariu, Eugen Nicolăescu a comentat că această retragere reprezintă recunoașterea unei greșeli și a faptului că nu s-au găsit soluțiile necesare în timp util, pentru că „nu a existat suficientă preocupare ca o parte din problemele pe care le are sistemul sanitar să fie rezolvate”. Liberalul i-a dat, însă, dreptate lui Cadariu, subliniid că în sistemul de sănătate există grupuri de interese, dar a ținut să puncteze că această declarație a tehnocratului, după renunțarea la funcție, nu este decât o „dovadă de lașitate”.
„Nu sunt de acord ca, după ce pleci din funcție, să faci asemenea declarații. Asta mi se pare o dovadă de lașitate. Atunci când ești în funcție trebuie să spui dacă sunt asemenea grupuri, dacă sunt presiuni asupra ta, dacă nu faci față pleci, iar dacă faci față te lupți cu ele și-o spui și faci transparent un asemenea fenomen. Sigur că în toate sistemele există grupuri de interese, iar în sistemul de sănătate cu atât mai mult există grupuri de interese ale producătorilor de medicamente, există grupuri de interese ale directorilor de spitale, există grupuri de interese ale sindicatelor, există grupuri de interese ale medicilor și așa mai departe. Problema este să găsești soluții în cadrul legal”, a conchis Eugen Nicolăescu.
Serviciul Român de Informații a anunțat luni că instituția avea cunoștință despre situația privind infecțiile intraspitalicești, menționând că a transmis aproximativ o sută de informări în ultimii cinci ani decidenților legali, inclusiv Ministerului Sănătății.
„În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, Președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuțiilor lor, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești”, au transmis oficialii SRI.