Fost ministru al Turismului, despre Cîţu: Se pregătește să omoare turismul românesc
Fostul ministru al Turismului din guvernarea PSD, Bogdan Trif, îl critică pe premierul Florin Cîţu, care a anunţat, în şedinţa PNL că nu va mai acorda voucherele de vacanţă. Acesta spune şi că, din discuţiile cu funcţionari din Guvern, a aflat că pregăteşte şi majorarea cotei de TVA pentru turism.
Fostul ministru al Turismului din timpul Guvernului condus de Viorica Dăncilă, deputatul de Sibiu Bogdan Trif, spune că premierul Cîţu a anunţat, în şedinţa PNL, că va tăia voucherele de vacanţă în acest an. Trif consideră că astfel se va da „lovitura de graţie” industriei turistice, „pe care a încercat s-o îngroape în ultimul an”.
În mod ticălos, încearcă să împacheteze această măsură criminală în iluzia că tăierea veniturilor bugetarilor ar fi un lucru bun pentru economie, încercând să câştige, astfel, simpatia angajaţilor din mediul privat. Cîţu, PNL şi USR omit intenţionat să spună că voucherele de vacanţă pot fi cheltuite doar pe teritoriul României, în industria turistică din România, industrie care este în proporţie de 95% privată. Cu alte cuvinte, Cîţu taie cea mai importantă susţinere financiară pentru sectorul turistic din România, aflat, acum, în colaps. Operatorii din turism n-ar trebui să fie surprinşi pentru că acest iresponsabil devenit prim-ministru al României a anunţat public, înainte ca PNL să ajungă la guvernare, că va elimina voucherele de vacanţă şi toate facilităţile introduse de PSD pentru acest sector”, spune Bogdan Trif.
Bogdan Trif spune că în calitate de ministru al Turismului a introdus voucherele de vacanţă şi a luat măsuri fără precedent pentru dezvoltarea industriei turismului, astfel că ştie cât de benefice au fost şi cât de mult au fost apreciate voucherele de operatorii din turism.
Voucherele de vacanţă au fost introduse de PSD şi erau în valoare de 1.450 lei/ beneficiar. Acestea pot fi cheltuite doar în România şi au fost principalul motor de relansare a industriei turistice, conform studiului făcut de federaţiile şi asociaţiile de turism din România.
„Cheltuielile suplimentare pe care turiștii le fac se adaugă la banii care ajung tot în economia ţării”
„Această măsură a scos la lumină o mare parte din industria care funcţiona „la negru”. Datele raportate la Ministerul Turismului arată o creştere foarte mare a numărului de cereri pentru autorizarea unităţilor de cazare, din 2017 până astăzi. În plus, trebuie să ţinem cont de faptul că odată cu acordarea voucherelor mai mulţi români îşi petrec vacanţele în România, iar cheltuielile suplimentare pe care aceştia le fac se adaugă la banii care ajung tot în economia ţării”, a mai spus Bogdan Trif.
Fostul ministru adaugă faptul că din discuţiile avute cu funcţionari publici din Guvern, are informaţii că Guvernul actual pregăteşte şi majorarea cotei de TVA pentru sectorul turistic, cotă pe care guvernul PSD a redus-o la 5 la sută.