Prima pagină » Știri politice » Fost ministru de Externe, despre afirmațiile lui Dragnea cu privire la multinaționale: Consecințele pot fi extrem de complicate pentru România

Fost ministru de Externe, despre afirmațiile lui Dragnea cu privire la multinaționale: Consecințele pot fi extrem de complicate pentru România

Fost ministru de Externe, despre afirmațiile lui Dragnea cu privire la multinaționale: Consecințele pot fi extrem de complicate pentru România
Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, actual prim-vicepreședinte PMP, este de părere că afirmațiile liderului PSD, Liviu Dragnea, cu privire la implicarea multinaționalelor în protestele de stradă "pot genera pe termen mediu și lung nu numai suspiciune și neîncredere, dar și o formă de respingere din partea celor pe care îi considerăm parteneri economici esențiali pentru România". În viziunea sa, cererea lui Dragnea adresată președintelui Comisiei de control SRI, Adrian Țuțuianu, de a-i furniza informații despre implicarea multinaționalelor în protestele anti-OUG pe Codurile penale poate fi interpretată "ca reprezentând o încălcare gravă a regulilor de funcționare a instituțiilor, mai ales într-un stat democratic".

„Nu știu în ce măsură există o solicitare, sunt într-o formă sau alta adresate instituțiilor statului, dar cred că baza legală este cât se poate de incertă și poate fi interpretată venind din zona politică o astfel de cerere ca reprezentând o încălcare gravă a regulilor de funcționare a instituțiilor, mai ales într-un stat democratic”, a declarat, la RFI, fostul ministru de Externe.

Diaconescu este de părere că social-democrații trebuie să renunțe la argumentul „dușmanului extern”, al „unor influențe mai mult sau mai puțin dovedite” și să repare consecințele generate de adoptarea OUG 13, subliind faptul că afirmația potrivit căreia se lasă să se înțeleagă faptul că o serie de multinaționale „desfășoară activități împotriva siguranței naționaleeste cât se poate de gravă”, iar „consecințele pot fi extrem de complicate”.

„Mai mult decât atât, practic, un partid de guvernământ dintr-un stat membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice consideră că reprezentanții capitalului străin, dar și al celui românesc organizează activități antistatale. Aceste afirmații doar dacă privim la modul în care sunt făcute și direcțiile spre care sunt îndreptate pot genera pe termen mediu și lung nu numai suspiciune și neîncredere, dar și o formă de respingere din partea celor pe care îi considerăm parteneri economici esențiali pentru România”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, că așteaptă în continuare de la președintele Comisiei de control SRI, social-democratul Adrian Țuțuianu, informații despre implicarea multinaționalelor în protestele anti-OUG pe Codurile penale.

„Personal mi s-a părut ciudat ca un șef de bancă cu capital străin să protesteze împotriva Guvernului. Am auzit tot felul de zvonuri la televiziune cum corporații multinaționale, chiar și naționale, au finanțat și au stimulat și au îndemnat propriii angajați să iasă la aceste manifestații”, a afirmat Dragnea, la România Tv.

Întrebat dacă dincolo de zvonuri are și informații în acest sens, Dragnea a spus că așteaptă astfel de informații de la președintele Comisiei de control SRI, social-democratul Adrian Țuțuianu.

„Aștept și eu în continuare de la domnul președinte Țuțuianu să spună informațiile pe care le poate spune și pe care publicul trebuie să le știe”, a spus Dragnea.

Președintele Comisiei SRI, social-democratul Adrian Țuțuianu, a precizat, acum două săptămâni, că a cerut Serviciului să verifice informațiile privind implicarea în proteste a conducerii unor companii cu capital extern, dar și românesc, în condițiile în care aceste aspecte țin de securitatea națională.

„Au fost informații – și am cerut ca ele să fie verificate – privind activitatea unor conduceri de companii – și ca să fim foarte echilibrați, și cu capital extern, dar și cu capital românesc – care s-au implicat în aceste proteste”, a spus Țuțuianu.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a solicitat, duminică, PSD să renunțe la intimidarea și șantajarea companiilor private care susțin bugetul de stat, ea acuzându-i pe premier și pe liderii PSD și ALDE că se comportă ca „blatiștii de serviciu”.

Autor

Citește și