Foștii președinți ai PNL și PSD riscă să rămână fără colegii la parlamentare. Tăriceanu și Geoană, la mâna lui Antonescu și Ponta
Situația colegiilor în care vor candida foștii președinți ai PNL și PSD, Călin Popescu Tăriceanu și Mircea Geoană, este una incertă, ambii având probleme în interiorul USL.
Fostul președinte al PSD, Mircea Geoană, a declarat pentru gândul că dorește să-și mențină colegiul de Senat din județul Dolj, în care a candidat și în 2008. El a precizat că a refuzat două oferte ale unor filiale din Moldova și din Muntenia pentru a-și schimba colegiul.
„Îmi reafirm intenția clară de a candida în colegiul Dăbuleni-Segarcea-Bechet, pe care îl reprezint în Senat de opt ani. Nu există nicio rațiune sau motiv plauzibil care să întrerupă relația de prietenie și loialitate cu oamenii din aceasta zonă și colegii și colegele mele din PSD Dolj”, a spus Geoană.
Cu toate acestea, candidatura lui Mircea Geoană în colegiul din Dăbuleni nu este una sigură, lucrurile urmând să fie tranșate de conducerea centrală. Surse din PSD au declarat pentru gândul că oferta pentru fostul lider al partidului este să candideze în Sectorul 5 al Capitalei, condus de Marian Vanghelie. Cele două colegii din București în care ar putea candida Mircea Geoană sunt colegiul 10 pentru Senat – care a aparținut senatorului Cătălin Voicu sau colegiul 11 – deținut de Ecaterina Andronescu. Ministrul Educației a optat să candideze la alegerile din 9 decembrie într-un colegiu din sectorul 6.
Situația incertă urmează să fie decisă săptămâna viitoare pentru a se stabili dacă Mircea Geoană va candida din partea USL și în ce colegiu o va face. Președintele PSD, Victor Ponta, a evitat să spună dacă Geoană își va menține colegiul de la Dăbuleni, limitându-se să afirme că acesta va candida sub sigla USL. Candidatura lui Mircea Geoană din partea Uniunii, în colegiul din Dăbuleni, trebuie să aibă acceptul liderului PSD. Există și varianta ca Geoană, în cazul în care va respinge oferta pentru București, să candideze independent în colegiul Dăbuleni-Segarcea-Bechet.
Orban: „Mi se pare ciudat că domnul Tăriceanu este pus într-o astfel de situație, nu merită”
Delegația Permanentă a filialei PNL Sector 1 l-a desemnat pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu candidat pentru colegiul 2 pentru Senat. Conducerea PNL București a cedat, însă, colegiul partenerilor de alianță de la Partidul Conservator.
În 2008, Călin Popescu Tăriceanu a obținut mandatul de deputat după ce a candidat într-un colegiu din județul Ilfov. În același an, în sectorul 1, Crin Antonescu candida într-un colegiu din sectorul condus de Andrei Chiliman.
Situația s-a modificat în cei patru ani de la ultimele alegeri. Crin Antonescu a intrat într-un conflict deschis cu Andrei Chiliman și va candida într-un colegiu de Senat din Sectorul 3. În schimb, fostul președinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a fost ofertat pentru a candida în colegiul eliberat de Crin Antonescu.
Colegiul în care a fost propus Tăriceanu, a fost, însă, cedat de liberali aliaților conservatori. Astfel, PC l-a nominalizat pe Dumitru Pelican pentru a candida în Colegiul 2 de la Senat.
„Negocierile pentru toate colegiile din Capitală s-au încheiat, iar colegiul 2 aparține Partidului Conservator. Nu se mai renegociază, totul s-a încheiat. PNL Sector 1 trebuia să întrebe dacă PNL poate pune candidați în colegiul 2″, au declarat pentru gândul surse din conducerea PNL. Potrivit acestora, lista finală a candidaților partidului pentru București urmează să fie votată luni în cadrul Delegației Permanente.
„Noi suntem de acord să cedăm colegiul 2 pentru Senat din București, dacă ni se oferă altceva la schimb”, au subliniat conservatorii.
„Este în interesul USL ca pentru Senat să candideze domnul Tăriceanu. Este un lider de vârf al USL, beneficiază de o cotă de încredere și o intenție de vot superioară intenției de vot pentru USL, deci poate să maximizeze voturile pe care le poate obține USL în acest colegiu și este vorba de o relație politică și personală între domnul Chiliman și domnul Tăriceanu”, a declarat pentru gândul deputatul Ludovic Orban.
El și-a exprimat rezervele că Delegația Permanentă a PNL va decide împotriva candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu.
„Nu cred că este posibil ca Delegația Permanentă să decidă că acest colegiu este al PC. Este vorba de domnul Tăriceanu, nu este vorba de altcineva. Mă îndoiesc că PNL, în situația de a decide susținerea domnului Tăriceanu, nu-l va susține. Mi se pare ciudat că domnul Tăriceanu este pus într-o astfel de situație, nu merită. Este o personalitate a PNL”, a precizat Orban.
Deputatul PNL, care va candida în colegiul 3 pentru Camera Deputaților, a declarat că filiala din Sectorul 1 nu a fost informată niciodată că s-a cedat un colegiu conservatorilor.
„Sunt convins că va exista o discuție înainte de vot, pentru că la un astfel de vot, dacă se votează candidatura domnului Tăriceanu, pierde domnul Antonescu, dacă nu se votează pierde domnul Tăriceanu, ceea ce mi se pare nedrept. Un lider de rang înalt al PNL nu trebuie să ajungă într-o astfel de situație. Nu cred că se încăpătânează cineva pentru o soluție care nu este în avantajul USL”, a fost concluzia lui Orban.
Orban a pledat pentru un dialog între cele două părți înaintea Delegației Permanente pentru a se stabili unde va candida fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
Liberalii din Capitală urmează să aibă o ședință în această seară, în care se vor negocia candidaturile nominale, în colegiile care revin PNL. La nivelul Bucureștiului, liberalii au 15 colegii, 11 pentru Camera Deputaților și 4 pentru Senat.