Prima pagină » Știri politice » Fostul consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis, George Scutaru, urmărit penal de DNA sub control judiciar că ar fi luat mită 170.000 de euro

Fostul consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis, George Scutaru, urmărit penal de DNA sub control judiciar că ar fi luat mită 170.000 de euro

Fostul consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis, George Scutaru, urmărit penal de DNA sub control judiciar că ar fi luat mită 170.000 de euro
Fostul consilier prezidențial George Scutaru a venit vineri la DNA, fiind citat pentru a fi audiat într-un dosar care vizează fapte de corupție.

George Scutaru a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție în jurul orei 10.00 și nu a vrut să spună în ce dosar a fost citat și în ce calitate va da declarații în fața anchetatorilor.

Potrivit unor surse judiciare, George Scutaru ar fi fost citat să dea declarații într-un dosar în care este vizat președintele suspendat al Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu.

George Scutaru, fost lider al deputaților PNL, a fost jurnalist până în 1998, când a devenit consilier al președintelui ApR, Teodor Meleșcanu, formațiune politică la care și-a depus și adeziunea. În 2001, Scutaru devine membru al PNL, în urma fuziunii cu ApR, și obține în 2002 funcția de președinte al Biroului Politic Teritorial PNL Buzău. Din 2010 și până anul acesta a condus organizația județeană a PNL Buzău. Scutaru a deținut trei mandate consecutive de deputat și s-a specializat în probleme de securitate, după ce a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea București.

În decembrie 2014, George Scutaru a fost numit de Klaus Iohannis în funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională.

În 6 martie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională a lui George Scutaru, șeful statului spunând că acesta a demisionat din motive personale.

Comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe celor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 aprilie 2015, față de SCUTARU GEORGE-ADRIAN, la data faptelor deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la luare de mită și spălarea banilor

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală – denunțător în prezenta cauză – a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.
Din banii primiți, conform unei înțelegeri anterioare, persoana denunțătoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian suma de 170.000 euro, proveniența și modul în care s-au obținut banii fiind cunoscute exact de Scutaru George-Adrian.
Suma de 170.000 euro, primită în numerar de Scutaru George-Adrian de la denunțător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Scutaru George-Adrian trebuie să respecte următoarele obligații: 
a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție ori de câte ori este chemat.
b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție cu privire la schimbarea locuinței.
c) să se prezinte la D.G.P.M.B. – Poliția Sectorului 1 – Secția 5 Poliție – organ de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu depășească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; 
e) să nu ia legătura, sub nicio formă, cu anumite persoane distinct nominalizate.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpatului Scutaru George-Adrian i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
 

Autor