Curtea de Apel Iași l-a condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare pe fostul deputat PDL de Vaslui din perioada 2008-2012, Dragoș Iftime, pentru comiterea mai multor infracțiuni economice, în calitate de administrator al unei firme vasluiene de preparate din carne, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, magistrații ieșeni l-au condamnat pe fostul parlamentar vasluian la trei ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trei ani pentru evaziune fiscală și patru ani pentru spălare de bani.
Judecătorii Curții de Apel Iași au contopit cele trei pedepse, aplicând în final pedeapsa de șase ani de închisoare cu executare.
De asemenea, instanța a dispus și confiscarea de la Dragoș Iftime a sumei de 124.491,25 lei.
În același dosar, Curtea de Apel Iași l-a condamnat și pe tatăl fostului deputat, Ionel Iftime, în calitate de director general, la cinci ani de închisoare, precum și pe vărul său, Ionuț Atofanei, ca fost director comercial, la patru ani și patru luni de închisoare cu executare.
Potrivit procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, fostul deputat Dragoș Iftime, împreună cu tatăl și vărul său, s-au asociat în vederea comiterii de infracțiuni, prin folosirea unor facturi în care erau trecute operațiuni comerciale fictive care se derulau cu o firmă din localitatea Grajduri, județul Iași, ce nu avea nicio activitate reală.
„Conform aceleiași scheme financiare, învinuiții au falsificat documente contabile și registre contabile, astfel încât au dorit să lase impresia că întreaga evaziune fiscală s-ar fi produs doar în contabilitatea Black Company SRL, prin neînregistrarea veniturilor, și nu în contabilitatea Koket SRL, prin înregistrarea de operațiuni fictive”, susțineau anchetatorii.
Procurorii au stabilit că, în perioada 2002 – 2005, firma fostului deputat Dragoș Iftime a achiziționat animale de la persoane fizice din târgurile din județele Vaslui și Iași, iar pentru justificare înregistra în contabilitate facturi fictive emise de societatea ieșeană. În fapt, susțin anchetatorii, reprezentanții societății lui Iftime aveau facturi și chitanțiere în alb, pe care le completau atunci când făceau achizițiile de animale.
„Au fost eliberate în alb, numai semnate și ștampilate, către reprezentanții Koket SRL Vaslui, iar aceștia le-au completat ulterior, după cum au dorit, pentru a justifica în contabilitate intrările de animale de la persoanele juridice, cu toate că acestea proveneau de la persoane fizice, și a-și crea posibilitatea de compensare sau rambursare TVA de la bugetul de stat”, se mai arăta în rechizitoriul DIICOT.
Toate aceste nereguli au fost constatate în urma unui control făcut de comisarii Gărzii Financiare la firma din județul Iași.
În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că prejudiciul total adus bugetului statului se ridică la peste 200.000 de lei.