Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) nu este definitivă și poate fi contestată la un complet de cinci judecători al instanței supreme.
Judecătorii au dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei închisorii pe un termen de încercare de trei ani și șase luni.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008-2012, Sorin Buta, deputat în Parlamentul României, a deținut în același timp și calitatea de administrator împuternicit al unei societăți comerciale. În această calitate, el a negociat, conceput și semnat șapte contracte de prestări servicii cu primării din județul Argeș și un contract cu APIA Argeș. Tot Buta a emis 17 facturi fiscale, în baza cărora APIA a plătit firmei pe care acesta o reprezenta 72.350 de lei, și a retras sume de bani din contul societății.
În rechizitoriu se precizează că firma ale cărei interese financiare și comerciale au fost reprezentate de Sorin Buta o avea ca asociat pe soția acestuia. Sorin Buta, în fapt, administra societatea respectivă, care avea ca obiect principal activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică legate de acestea, conform Direcția Națională Anticorupție (DNA).
„Între anii 2009- 2010, inculpatul Buta Sorin Gheorghe a participat la mai multe discuții cu reprezentanți ai autorităților locale, din județul Argeș, context în care a negociat, întocmit și semnat diferite contracte de prestări servicii. Obiectul acestor contracte a constat în acordarea de consultanță în materie de construcții sau inspecție de șantier. Urmare a obligațiilor contractuale, inculpatul Buta Sorin Gheorghe a supravegheat și controlat în mod direct și nemijlocit activitățile legate de executarea acestor contracte, deplasându-se la fața locului, în cadrul procedurilor de execuție a unor lucrări, pentru supravegherea acestora, participând la recepția lor”, se menționează în rechizitoriu.
După ce emitea facturile fiscale și le înainta spre plată beneficiarilor, Buta Sorin Gheorghe înmâna un exemplar al facturii contabililor societății pe care o reprezenta. Odată cu facturile, el le înmâna acestora și contractele de prestări servicii, pentru a demonstra realitatea operațiunilor comerciale, și extrasele de cont, pentru a dovedi încasarea sumelor de bani de către firmă.
De asemenea, mai spun procurorii, în baza împuternicirii primite de la administratorul de drept, Sorin Buta a retras din contul firmei sume pe care le-a cheltuit pentru a procura diverse bunuri.
Sorin Buta a fost parlamentar PDL în perioada 2008 – 2012.