Prima pagină » Știri politice » Fostul ministru al Pădurilor îi răspunde lui Ponta: „La minister, nu am pus problema reînnoirii contractului cu Schweighofer. Am cerut contractul de nenumărate ori la Romsilva, dar nu l-am primit”

Fostul ministru al Pădurilor îi răspunde lui Ponta: „La minister, nu am pus problema reînnoirii contractului cu Schweighofer. Am cerut contractul de nenumărate ori la Romsilva, dar nu l-am primit”

Lucia Varga: M-am întâlnit o singură dată, la minister, în 2013, cu patronul Holzindustrie Schweighofer. Nu am discutat cu președintele Iohannis

Fostul ministru delegat al Pădurilor, Lucia Varga, a declarat pentru gândul că s-a întâlnit în perioada când s-a aflat la minister – 2013 o singură dată cu patronul firmei Holzindustrie Schweighofer, când se discuta despre noul Codul Silvic. Ea a precizat că această întâlnire a avut loc în prezența consilierilor săi, dar că a avut astfel discuții și cu alți operatori economici din domeniu.

„Da, și firma Schweighofer a venit la minister, instituțional, la minister am discutat despre modificările pe care le intenționăm la Codul Silvic, modificări care nu erau pe placul celor de la Schweighofer, noi încurajam dreptul de preempțiune pentru producătorii de mobilă, ei ar fi dorit să fie încurajați și cei care produc cherestea, cum este cazul dumnealor. La vremea respectivă le-am spus că nu îi împiedică nimic să deschidă firme pentru producerea mobilei și să-și adapteze politica în funcție de acest Cod Silvic, să trecem de la țara care exportă cherestea, la țara care exportă produse finite. Patronul firmei a venit la minister. La final, au spus că vor urmări procesul legislativ și vor vedea. Le-am spus că pot participa la dezbaterile publice, dar le-am spus că am mandate de la PNL să oprim tăierile ilegale să trecem la vânzarea lemnului din rampă și depozite și operatorii să aibă acces la resursa de lemn”, a afirmat pentru gândul Varga.

Problema apare însă când este vorba de contractul semnat de statul român cu firma austriacă în 2003. Potrivit fostului ministru al Pădurilor, nu a văzut niciodată acest contract, deși l-a solicitat de mai multe ori reprezentanților Romsilva. Un nou caz  Bechtel, în care un contract semnat în numele statului român dispare între autorități.

„Eu nu am văzut contractul, nu știu ce prevede acest contract, știu doar că Schweighofer avea un contract pe zece ani, care în momentul în care am mers eu la minister, în 2013, expira. Eu nu am dorit, nici nu s-a pus problema, nu am pus problema reînnoirii contractului pentru că politica PNL era de a-I sprijini pe agenții economici din industria mobile de a avea acces la resursa de lemn și de a descuraja exporturile de lemn și cherestea. Acel contract din 2003 vrem să îl vedem și noi și toate documentele care au stat la baza acelui contract. Contractul l-am cerut de nenumărate ori la Romsilva, dar nu l-am primit. L-am cerut de mai multe ori în mod oficial, în ședințele pe care le-am avut”, susține pentru gândul Lucia Varga.

Întrebată dacă a vorbit, după adoptarea Codului Silvic în Parlament, cu președintele Iohannis sau cu reprezentanții Administrației Prezidențiale despre acest subiect, Lucia Varga a declarat că nu a avut astfel de discuții.

„Nu l-am informat pe președintele României sub nicio formă asupra articolelor păguboase și care ar aduce mai mult rău României. Am atras atenția public și am spus la toată lumea că acest Cod Silvic nu este unul corect și că articolul 20 va face mult rău României pentru că se vor tăia copacii din zonele de baraje, din zonele cu lacuri de acumulare, din zonele de captare a apei, de pe pante cu 30% înclinație, acum unde erau interzise tăierile. Dacă de mâine va intra Codul Silvic în vigoare toate aceste zone vor fi expuse riscului de alunecări de teren, expuse riscului la colmatări, să fie amenințate în aval localități. Acest Cod Silvic mi se pare un atentat la siguranța națională. Cu președintele Iohannis și Administrația Prezidențială nu am discutat”, a fost poziția Luciei Varga.

În final, ea a precizat că domnii Crăciunescu – Romsilva, Sârbu – socrul lui Victor Ponta și premierul sunt „adevărații lobby-iști” ai companiei austriece.

Cine este Holzindustrie Schweighofer

Numele companiei Holzindustrie Schweighofer – parte a grupului austriac Schweighofer și unul dintre cei mai mari jucători pe piața lemnului din România – a apărut în cel mai recent scandal dintre premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis pe tema proiectului Codului Silvic.

Grupul cu sediul la Viena are la bază o afacere de familie cu experiență de peste 400 de ani în prelucrarea lemnului. În România are peste 2.500 de angajați în cele patru fabrici.

În 2003 a fost deschisă prima fabricÇŽ de cherestea a Grupului Schweighofer în Sebeș, urmată de o a doua fabrică de cherestea în RÇŽdÇŽuți în 2008. În  anul 2009 Schweighofer a achiziționat unitatea de producție a panourilor încleiate din Siret. Cea mai recentă achiziție a fost fabrica de panel din ComÇŽnești, în anul 2010.   

Cea de-a cincea fabrică a firmei va fi construită la Reci, în județul Covasna, unde activitatea economică este planificată să înceapă în al doilea trimestru al anului 2015.

„Motivul principal pentru localizarea unităților de producție este portul internațional Constanța, la Marea Neagră. Din Constanța produsele noastre pot fi expediate către clienții din întreaga lume”, se arată pe site-ul companiei.

Pe lângă prelucrarea lemnului, compania are și activitate în domeniul producției de vâscoză, bioenergie și imobiliare, deținând un hotel de patru stele în Rădăuți.

Numele companiei austriece a apărut în cel mai recent scandal dintre premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis pe tema proiectului Codului silvic.

Miercuri seara premierul Victor Ponta a afirmat, la B1 TV, că lideri din PNL au avut întâlniri private și pe baza funcției publice ocupate anterior cu reprezentanți ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe președintele Klaus Iohannis.

„Impresia mea e că președintele a trimis legea către parlament din partea unor binevoitori, în ghilimele, în special niște liberali cu anumite interese strict private. Din PNL îi vedeți zilele astea pe cei care se luptă cu toate puterile pe care le au în parlament pentru Holzindustrie. Evident că au niște interese care sunt strict private”, a declarat Victor Ponta în cadrul emisiunii „Ultimul cuvânt”, difuzată la B1 TV.

El a precizat că are informații concrete legate de aceste întâlniri, dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituțiile statului monitorizează situația și vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în reuniunea care va analiza și problema Codului Silvic și care a fost programată pentru luna iunie.

Ponta nu a divulgat numele acelor liberali nici când a fost întrebat dacă este vorba de deputatul PNL Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului în 2005-2008 și ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură în Guvernul Ponta din decembrie 2012 până la ieșirea PNL de la guvernare.

Întrebat dacă este vorba în acest caz de trafic de influență, Ponta a răspuns în primă fază „100%”, după care a precizat că nu el este cel care poate face încadrări juridice, insistând însă pe ideea că liderii liberali au avut întâlniri private cu reprezentanții Holzindustrie Schweighofer.

Referitor la scrisoarea primită din partea acestei companii, în care, conform presei, este solicitată scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic și este invocată posibilitatea acționării în instanță a statului român, premierul a spus că amenințări din partea firmelor a mai primit în mandatul de prim-ministru, dar nu l-au impresionat.
„Este anormal. Este un mijloc de presiune, dar nu e nici prima, nici ultima firmă care-l folosește”, a spus Ponta.

El a susținut totodată că reprezentanții companiei austriece i-au cerut o întrevedere, dar nu a acceptat.
La remarca moderatorilor că Președinția a prezentat opinia Consiliului Concurenței, din care rezultă că această instituție a propus eliminarea pragului de 30% la comercializarea masei lemnoase, Ponta a răspuns: „Nu ați văzut că oameni din conducerea Consiliului acum lucrează la Schweighofer ?”.

El a adăugat însă imediat că a lucrat foarte bine cu membrii Consiliului Concurenței, care este o instituție certificată de Uniunea Europeană, și că nu vrea să lanseze acuzații fără probe concrete, precizând însă că în cazul liderilor liberali care au avut întâlniri cu firma austriacă se bazează pe lucruri concrete.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat joi dimineață, lansând primul atac dur la adresa premierului Victor Ponta.

Klaus Iohannis a cerut, joi dimineață, directorului SRI să verifice de ce informații beneficia premierul Ponta, despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său, cu procesatori de lemn, arătând că declarațiile sunt foarte grave și, dacă se dovedesc a nu fi adevărate, trebuie să răspundă.

„Mi se pare o declarație foarte curioasă. Recunosc că am luat act cu surprindere de această declarație. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informații de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiți reprezentanți ai unor procesatori de lemn, și lasă să să se înțeleagă că ar exista un fel de trafic de influență la nivelul președintelui”, a spus șeful statului, înainte de plecarea spre Milano.

El a adăugat că acest lucru este „surprinzător și fals”.

„Am verificat la nivelul Administrației Prezidențiale, și nu a existat niciun fel de discuții, nici cu lobby-iști și nici măcar cu foști colegi din PNL, pe această temă”, a mai spus președintele.

În războiul dintre palate a intervenit și fostul președinte Traian Băsescu. Într-o postare pe Facebook, el susține joi că premierul Ponta „încearcă să arunce mortul peste gardul Cotrocenilor” în chestiunea pădurilor, „profitând de faptul că președintele a fost suficient de inabil să nu explice public motivul întoarcerii la Parlament a Codului Silvic”.

„Tata socru, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sîrbu, a patronat semnarea, în 2003, a unui contract pe zece ani cu austriecii de la Schweighofer. La semnarea contractului, șeful corpului de control era actualul premier, VV Ponta. Actualul director general de la ROMSILVA, domnul Adam Crăciunescu, protejat al lui tata socru, era secretar de stat, responsabil cu pădurile în Ministerul Agriculturii atunci când s-a semnat contractul cu austriecii. În 2013, când contractul pe zece ani al austriecilor a expirat, VV Ponta era prim ministru, Adrian Crăciunescu era director la ROMSILVA, iar tata socru devenise celebru samsar al codrilor și terenurilor agricole ale României. Niciunul nu a făcut nimic pentru a pune frână lăcomiei austriecilor”, scrie Băsescu pe contul său de Facebook.

Recent Ministerul Mediului a declanșat un control la compania Holzindustrie Schweighofer privind legalitatea achiziționării de către companie a materialului lemnos tăiat din păduri.

Pe de altă parte, ministrul a făcut referire și la un control al Gărzii de Mediu la o fabrică din Rădăuți care produce PAL folosind formaldehidă. Controlul, început săptămâna trecută, vizează calitatea aerului la acea fabrică de la Rădăuți.

Reprezentanții Holzindustrie Schweighofer susțin că fabricile pe care compania le deține nu prelucrează lemn care nu este însoțit de documente de proveniență legală și apreciază inițiativa autorităților de a face „supra-controale”.

„Autoritățile competente verifică fabricile noastre în mod regulat. Apreciem în mod special inițiativa autorităților de a face supra-controale în acest moment”, precizează compania.

Firma austriacă speră că rezultatele controalelor vor combate „acuzele nedrepte” făcute de mai multe organizații neguvernamentale la adresa companiei.

„Așteptăm rezultate care să combată acuzațiile nedrepte făcute la adresa Holzindustrie Schweighofer inițiate de o serie de ONG-uri”, mai arată sursa citată.

La sfârșitul săptămânii în mai multe localități au fost organizate proteste pe tema defrișărilor ilegale, iar președintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea ședință a CSAT.

Citește și