Fostul președinte al CJ Argeș, Constantin Nicolescu, condamnat la 8 ani de închisoare pentru corupție
Constantin Nicolescu a primit șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu și un an de închisoare pentru fals intelectual. Potrivit deciziei instanței, pedepsele au fost contopite, urmând ca fostul președinte al Consiliului Județean Argeș să execute pedeapsa mai mare, de șase ani de închisoare, sporită cu doi ani. În același dosar, a fost condamnat și Grigore Dobre, asociat și administrator la SC Zeus SA Pitești. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
În același dosar, inițial Constantin Nicolescu a fost condamnat la doi ani și șase luni în iulie 2014. Ulterior, la apel, instanța supremă a decis rejudecarea cauzei, astfel judecata pe fond fiind reluată.
Potrivit DNA, în cursul lunii martie 2009, Consiliul Județean Argeș, în calitate de autoritate contractantă, a organizat o procedură de achiziție publică prin licitație deschisă ce avea ca obiect reabilitarea a două poduri afectate de inundații, amplasate pe drumuri județene, în localitățile Căteasca, respectiv Ciomăgești. Banii proveneau din accesarea unui proiect finanțat din fonduri PHARE destinat strict reabilitării obiectivelor de infrastructură rutieră și de mediu afectate de inundațiile din perioada aprilie – mai și iulie – august 2005.
Pentru a accesa banii europeni, funcționari din cadrul CJ Argeș au atestat în cererea de finanțare, în mod nereal, că respectivele poduri fuseseră afectate de inundații, deși unul dintre ele, cel din comuna Căteasca, fusese avariat anterior, așadar nu era eligibil pentru proiectul respectiv, susțin procurorii.
În 2009, în urma licitației organizate de Consiliul Județean Argeș, contractul de reabilitare a podului Căteasca a fost atribuit, în mod nelegal, societății comerciale Zeus SA, în condițiile în care inițial, câștigătoare a licitației fusese declarată o altă societate, înlăturată ulterior, în mod arbitrar, de comisia de evaluare, după reluarea procedurii dispusă de Constantin Nicolescu. Societatea înlăturată se prezentase cu o ofertă financiară mai bună, respectiv cu 4.497.947,48 lei mai mică, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna CJ Argeș, au mai arătat procurorii.
Lucrările de construcție au fost executate de către SC Zeus SA și SC Dracones Construct Grup SRL Pitești, cea din urmă avându-l ca asociat pe ginerele președintelui Consiliului Județean Argeș, potrivit procurorilor.
Anchetatorii au mai stabilit că furnizor de bunuri pentru construcția lucrării a fost SC Setro Metal Group SA Câmpulung, firmă controlată de o rudă apropiată a președintelui Consiliului Județean Argeș.
„Pe baza unor înscrisuri falsificate, în cadrul unei proceduri de achiziție complet falsificate, în cursul lunii iunie 2010, Consiliul Județean Argeș a atribuit aceleiași firme, SC ZEUS, un contract în valoare de 4.973.065,75 lei, pentru presupuse lucrări suplimentare la același pod care, în realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, în luna martie 2010″, au precizat procurorii.