Sorin Apostu a fost eliberat condiționat după ce a executat două treimi din pedeapsa primită pentru fapte de corupție.
„Judecătorii Tribunalului Bistrița-Năsăud au respins, luni, contestația depusă de DNA Cluj în cazul lui Sorin Apostu, prin care a fost pus în libertate condiționat, de Judecătoria Bistrița. Decizia în cazul lui Sorin Apostu este definitivă” a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bistrița-Năsăud, Dana Ceuca.
În consecință, Apostu a fost eliberat din Penitenciarul Bistrița în cursul după-amiezii de luni, la ieșirea din penitenciar refuzând să dea declarații presei.
„A executat 1.096 de zile, exact fracția de pedeapsă care era prevăzută de lege pentru a fi eliberat condiționat excluzând acele 150 de zile care erau acordate pentru lucrările științifice redactate în penitenciar. Sorin Apostu ar fi avut de executat 1.645 de zile, 1.096 fiind executate. Domnul Apostu va merge înapoi, la USAMV, la catedră, nu vrea să mai aibă nimic de-a face cu politica”, a declarat avocata fostului edil, Nelia Răzoare.
Sorin Apostu ceruse eliberarea condiționată după executarea unui an și jumătate din pedeapsa de patru ani și șase luni, la care se adăugau 120 de zile pentru cele patru cărți scrise în închisoare și alte 110 zile pentru munca din penitenciar, însă, în februarie, Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis recursul DNA și nu a mai luat în considerare cele patru cărți scrise după gratii de acesta.
Instanța din Bistrița-Năsăud fusese, astfel, prima care a pus în aplicare Ordonanța de Urgență care anulează zilele câștigate pentru cărțile scrise pe deținuți.
Fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost condamnat definitiv, pe 7 iulie 2014, de Instanța Supremă, la patru ani și șase luni de închisoare cu executare pentru că a luat mită de la omul de afaceri Călin Stoia, la trei ani și șase luni de închisoare pentru complicitate la spălare de bani, în formă continuată și la opt luni de închisoare pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Instanța a stabilit ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare, la care a adăugat un spor de șase luni, pedeapsa finală fiind de patru ani și șase luni de închisoare.