Fostul șef al CCR, pentru Gândul: Trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției nu e în regulă
„Asta nu e în regulă pentru că Inspecția nu verifică numai pe procurori, îi verifică și pe judecători și chiar nu sunt în subordinea Ministerului Justiției. Deci nu poate o instituție politică să îi verifice pe judecători”, a declarat, pentru Gândul, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.
Reamintim că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, proiectul de modificare a Legilor justiției, fiind vizate actele normative 303, 304 și 317 din 2014. Printre propunerile de modificare se numără și trecerea Inspecției Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Ministerul Justiției.
„În multe țări, Inspecția Judiciară este la Ministerul Justiției, repectând deplina independență, autonomie, pe care o are. Nu intră sub coordonarea, sub conducerea factorului politic. Există și o soluție mai radicală, de a autonomiza, dar care să nu fie dependentă de CSM. Nu CSM să îi facă regulamentul de organizare, să-i stabilească și să aprobe rapoartele, ca după aia ei să se ducă la corpul de magistrați, procurori. Dacă avem în România 7.000 de magistrați, avem 70 de membri la Inspecția Judiciară. Faceți proporția. Ei au un rol foarte important”, declara, miercuri, Tudorel Toader.
Ca reacție, Inspecția Judiciară a transmis că apreciază intenția ministrului Justiției, Tudorel Toader, de consolidare a independenței IJ față de Consiliul Superior al Magistraturii.
„Apreciem intenția ministrului Justiției de a consolida independența Inspecției Judiciare față de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificări sunt în acord cu pozițiile pe care Inspecția le-a avut în decursul timpului legate de necesitatea unei autonomii reale a Inspecției Judiciare”, a declarat, pentru Mediafax, Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare.
VEZI AICI PROPUNERILE DE MODIFICARE A LEGILOR JUSTIȚIEI
În schimb, șeful statului a criticat dur propunerile de modificare a legilor Justiției, afirmând că sunt „un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție”.
„Dacă acest amalgam de măsuri va fi asumat de Guvern și aprobat de Parlament, eforturile României de mai bine de 10 ani vor fi anulate și justiția se va întoarce în timp, într-o epocă în care era subordonată politicului”, a subliniat Iohannis.