Fostul șef CJ Mehedinți, Adrian Duicu, condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare
Decizia de miercuri a instanței din Capitală nu este definitivă și poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).
Duicu a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de articolul 12 litera b) din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Mai exact, fostul șef al CJ Mehedinți a fost găsit vinovat pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Conform aceleiași sentințe, Adrian Duicu a fost achitat pentru celelalte fapte de care a fost acuzat de procurorii anticorupție, respectiv trafic de influență, cumpărare de influență, folosire a influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite și dare de mită.
Curtea de Apel București a stabilit, prin aceeași decizie, ca Duicu să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe durata a 60 de zile în cadrul Primăriei Municipiului Orșova.
Adrian Duicu a fost arestat preventiv și la domiciliu în acest dosar timp de aproximativ un an, între 3 aprilie 2014 și 1 aprilie 2015, iar această perioadă îi va fi scăzută din pedeapsă.
În același dosar penal au mai fost trimiși în fața instanaței și Constantin Ștefan Ponea, fost șef al Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți, Elisabeta Zenovia Rolea, fost președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mehedinți, Grigorița Feraru, fost consilier principal în cadrul CJAS, Doina Borugă, fost manager al Spitalului Județean de Urgență Mehedinți, Daniela Delia Popescu, fost director executiv în cadrul Consiliului Județean Mehedinți, Valentina Drăghia, administrator al unei societăți comerciale, Cristian Damian Stănoiu, avocat în Baroului Mehedinți la data faptelor, și Andrei Dan Bădin, realizator TV la data faptelor.
Magistrații au decis condamnarea Doinei Borugă la un an de închisoare cu suspendare și a Danielei Delia Popescu la opt luni de închisoare cu suspendare. Restul inculpaților au fost ahitați.
Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanței, că în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu i-ar fi spus lui Ștefan Ponea că are influență asupra unor membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, a șefului Poliției Române, Petre Tobă, pe de o parte, și asupra unor consilieri locali ai Consiliului Local al municipiului Orșova, pe de altă parte.
Duicu i-ar fi promis lui Ștefan Ponea că își va folosi această influență pentru a-i determina pe aceștia să îl mențină temporar în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcției de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliției Române, „precum și să numească o persoană din familia acestuia (Elisabeta Ponea, soția fostului șef al IPJ Mehedinți, n.r.) într-o funcție de conducere în cadrul Ministerului Public.
Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obținut cele două suprafețe de teren, în urma intervenției lui Duicu, care și-ar fi folosit influența asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orșova, prin intermediul și cu ajutorul președintelui PSD Orșova, Constantin Popescu.
Duicu i-ar fi cerut în schimb lui Ponea să determine un magistrat să îi admită cererea dintr-un dosar în care ceruse anularea raportului Agenției Naționale de Integritate prin care s-a stabilit că a fost în incompatibilitate.