„Condamnă pe inculpatul Voicu Cătălin la pedeapsa principală de 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificată. Constată ca fapta dedusă judecății este concurentă cu fapta pentru care acesta a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 7 ani închisoare aplicată prin sentința penală nr.877 din 01.06.2012 a ICCJ. Cntopește pedeapsa de 5 ani închisoare aplicată prin prezenta, cu pedepsele de 7 ani închisoare, respectiv 6 ani închisoare și 1 an și 2 luni închisoare, așa cum au fost ele repuse în individualitate, inculpatul Voicu Cătălin urmând să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 7 ani închisoare, la care se adaugă și pedeapsa complementară, a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, lit. b C.p. 1969, pe o perioada de 3 ani de la data executării sau considerării ca executată a pedepsei principale. Menține măsură de siguranță a confiscării dispusă față de inculpat cu privire la sumele de 200.000 euro și 119.000 Ron. Menține liberarea condiționată pentru pedeapsa rezultantaă de 7 ani închisoare aplicata inculpatului. Admite acțiunea civilă formulată de S.C. Servicii Energetice Moldova S.A. și obligă pe cei patru inculpați, în solidar, la plata către partea civilă a sumei de 5.284.893 lei (RON), echivalent a 1.391.339 euro, cu titlu de despăgubiri civile”, se arată în decizia Tribunalului București.
Hotărârea nu este definitivă.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe Cătălin Voicu în noiembrie 2014, la data faptelor consilier în cadrul Administrației Prezidențiale – Departamentul Securității Naționale și ulterior parlamentar, pentru complicitate la abuz în serviciu.Voicu este acuzat că, în perioada 2004-2005, folosindu-se de calitatea de consilier la Administrația Prezidențială și ulterior deputat, ar fi intervenit pe lângă funcționari din Electrica SA și Electrica Serv SA, pentru ca firma Tech Safety SA să fie favorizată în relația cu cele două societăți energetice, precum și cu SISE Moldova – SC Servicii Energetice Moldova SA.
„În intervențiile sale directe la directorul general al Electrica SA – Coroiu Nicolae și la directorul economic al Electrica Serv SA, inculpatul Voicu Cătălin le-a solicitat acestora să acorde contracte firmei SC Tech Safety SA pentru livrarea de produse din domeniul protecției muncii, în condițiile în care societățile beneficiare (Electrica SA, Electrica Serv SA, SISE Moldova) aveau produse pe stoc peste necesar și la prețuri supraevaluate, de la același furnizor”, au precizat procurorii.
Anchetatorii susțin că Voicu a intervenit atât pentru încheierea contractelor, cât și pentru efectuarea cu prioritate a plăților către firma Tech Safety.
„Prin aceste intervenții, Voicu Cătălin a înlesnit infracțiunea de abuz în serviciu săvârșită de funcționarii din cadrul Electrica SA, Electrica Serv SA, SISE Moldova, facilitând producerea prejudiciului de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.
Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv, în 22 aprilie 2013, de instanța supremă, la șapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru corupție. El a fost găsit vinovat pentru că a primit mită de la oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecător de la instanța supremă Florin Costiniu, la magistrați și polițiști, pentru a obține decizii favorabile în dosarele în care cei doi erau implicați. Cătălin Voicu a fost, în perioada 2001-2004, consilier pentru Ordine Publică și Siguranță Națională la Administrația Prezidențială, Departamentul Securității Naționale, în mandatul 2004-2008 a fost deputat, iar în 2008 a fost ales senator, funcție pe care a ocupat-o până la judecarea sa în primul dosar de corupție. Voicu a fost eliberat condiționat în februarie 2016.