Consilierul onorific al premierului Gyorgy Frunda a criticat concluziile Inspecției Judiciare a CSM, potrivit cărora afirmațiile lui Victor Ponta referitoare la condamnarea lui Adrian Năstase afectează justiția, spunând că șeful Guvernului are tot dreptul să facă acest lucru.
„Victor Ponta are dreptul să critice justiția, tot așa cum are dreptul acesta să-l facă de exemplu Orban Viktor, premierul Ungariei, care cu două săptămâni în urmă a criticat justiția de la Budapesta, pentru că a admis o plângere, o contestație a unui grup de bănci împotriva unei hotărâri a Guvernului maghiar și are dreptul să facă aceasta. Eu nu sunt de acord cu susținerea Inspecției Judiciare cum că declarațiile unui prim-ministru, în speță ale domnului Ponta, ar influența justiția, prin stricarea renumelui acesteia. Instanțele judecătorești, judecătorii în general își creează renumele prin hotărârile pe care le iau, prin rapiditatea cu care rezolvă cazurile, prin obiectivitatea cu care dau sentințele, prin predictibilitatea cu care aduc aceste hotărâri”, a declarat Frunda, într-un interviul al RFI.
În același sens, consilierul a lansat și un avertisment, spunând că există pericolul unei „dominații inacceptabile a justiției într-un stat de drept”.
„A spune că noi, justiția, suntem intangibili, nu cumva să ne critice cineva, pentru că aduce atingere independenței noastre tinde spre o dominație inacceptabilă a justiției într-un stat de drept. Tot așa cum justiția își spune cuvântul când e cazul pentru miniștri sau parlamentari, tot așa și aceste două puteri ale statului, Executivul și Legislativul, au dreptul să-și spună punctele de vedere prin reprezentanții lor asupra sentințelor definitive ale instanțelor judecătorești, cu două excepții: nu ai voie să te implici în cazuri în derulare, pentru că poate influența justiția și nu ai voie să aduci atingere bunului renume al unui judecător cinstit. Dar asemenea situații nu am avut în România”, a mai spus Frunda.
Aceste declarații au venit în contextul în care premierul Victor Ponta a spus că Adrian Năstase este un condamnat politic, comparând cazul lui cu cel al fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko.