Prima pagină » Știri politice » Frunda despre afirmațiile lui Antonescu privind UDMR: Când te așezi la o masă, discuți despre orice

Frunda despre afirmațiile lui Antonescu privind UDMR: Când te așezi la o masă, discuți despre orice

Frunda despre afirmațiile lui Antonescu privind UDMR: Când te așezi la o masă, discuți despre orice
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda spune, referindu-se la declarația liderului PNL, Crin Antonescu, potrivit căreia este deschis colaborării cu Uniunea după alegeri, că "atunci când te așezi la o masă nu poți să spui că nu discuți despre un anumit lucru", ci "discuți despre absolut orice".

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda spune, referindu-se la declarația liderului PNL, Crin Antonescu, potrivit căreia este deschis colaborării cu Uniunea după alegeri, că „atunci când te așezi la o masă nu poți să spui că nu discuți despre un anumit lucru”, ci „discuți despre absolut orice”.

„Mă bucură declarația domnului președinte Crin Antonescu, care se arată deschis la o colaborare cu UDMR. Mai mult, dacă am înțeles eu bine declarația lui, «chiar dacă vor avea majoritate și vor forma Guvern fără UDMR, sunt deschiși la o colaborare parlamentară, la o discuție cu UDMR». Acest lucru este normal și încurajator. Despre intrarea noastră la guvernare vom discuta după alegeri. Teoretic, mie personal mi-ar plăcea ca UDMR să fie la guvernare”, a declarat, vineri, Gyorgy Frunda, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a repetat ce a spus în urmă cu câteva luni, respectiv că dacă ar prinde „peștișorul de aur” i-ar plăcea ca USL să aibă 48-49 la sută din voturi și să aibă nevoie de UDMR.

„Ar avea de câștigat și ei, am avea de câștigat și noi și ar avea de câștigat cetățeanul român”, a spus Frunda.

Referindu-se la declarația lui Crin Antonescu potrivit căreia ideea de stat național și unitar „nu e de conciliat cu ideea UDMR și a altor formațiuni maghiare privitoare la un stat federal”, senatorul a arătat că „atunci când te așezi la o masă, nu poți să spui că nu discuți despre un anumit lucru”, ci „discuți despre absolut orice”.

„În ceea ce privește condițiile, atunci când te așezi la o masă nu poți să spui că nu discuți despre un anumit lucru. Discuți despre absolut orice. În urma discuțiilor, ce hotărâre iei, e altă treabă. Iar vă spun, în ceea ce privește statul național, argumentația mea este aceeași: această sintagmă, această definiție este emoțională, fără efecte politice sau juridice în actul fundamental al României. Vom discuta tot”, a spus Frunda.

Senatorul a arătat că el optează pentru o republică parlamentară, deși liderii USL Victor Ponta și Crin Antonescu au spus că ei vor în continuare republică semiprezidențială.

„După părerea mea, greșesc: o republică parlamentară ar fi mult în beneficiul cetățeanului, ar ușura mult raporturile dintre Guvern și Parlament, ar da o mai mare putere Parlamentului – care este purtătorul suveranității populare – și nu am avea circurile pe care le-am avut de 22 de ani, cu intensități mai mari sau mai mici”, a conchis Frunda.

Președintele PNL, Crin Antonescu, declara, joi seară, că nu exclude ideea unei guvernări împreună cu UDMR, însă acest lucru depinde de anumite condiții și de modul în care sunt armonizate pozițiile formațiunii maghiare cu cele ale USL, care are statutul de mare alianță.

Antonescu a fost întrebat, la Realitatea TV, cu cine va negocia USL modificarea Constituției în situația în care nu obține numărul suficient de mandate pentru a aproba revizuirea Legii fundamentale, respectiv două treimi dintre parlamentari.

„Atunci când discuți Constituția trebuie să o discuți și cu cel mai înverșunat adversar politic al tău, deci dacă ARD ia 5,5% din Parlament – ceea ce nu se poate pentru că e alianță și trebuie să aibă 9 – sigur că stăm de vorbă și cu opoziția, indiferent cât ar fi ea de rarefiată, de fragilă. Pentru a face o majoritate două treimi, dacă nu o avem, sigur că putem să apelăm la UDMR”, declara președintele PNL.

Președintele PNL preciza însă că mențiunea din Legea fundamentală privind România ca stat național și unitar „nu e de conciliat cu ideea UDMR și a altor formațiuni maghiare privitoare la un stat federal”.

„Cred că putem trece peste asta. Cred că putem să găsim, având în vedere experiența de guvernare pe care o avem și noi și ei, experiența politicii românești – pentru că UDMR a devenit o parte aș spune… a căpătat în politică cetățenia română de mult, deplin, la figurat – e o parte a spectrului politic românesc. Nu cred că e un partener cu care să nu putem să ne asociem”, spunea Antonescu.

În acest context, liderul PNL preciza că nu exclude nici ideea unei guvernări împreună cu UDMR.

„Eu nu exlud nici o guvernare împreună cu ei, dar asta ține de anumite condiții și, sigur, de modul în care putem să armonizăm la programul nostru anumite…”, afirma Antonescu.

Ulterior, președintele PNL a revenit asupra afirmațiilor legate de o guvernare comună cu UDMR.

„Am spus că nu vom face Guvern cu UDMR și acum nu dorim să facem. Dorim să luăm voturi încât să facem singuri guvern. Numai că tratăm cu foarte mare atenție raporturile cu UDMR, pentru că încă o dată spun, USL este de fapt o mare alianță și la ceea ce încercăm noi să angajăm ca proiect nu doar pe patru ani – chiar dacă nu vom rămâne împreună la guvernare – nu strică deloc ca UDMR, care are anumite valențe, să fie la guvernare sau nu, dar să fie un partener în construcția acestui proiect”, ținea să precizeze liderul PNL.

Autor
Autor

Citește și