Frunda: Noua lege electorală poate da posibilitatea unui partid să modifice Constituția
Senatorul UDMR Frunda Gyorgy afirmă că „e logic că acolo unde există vot uninominal pur nu există prag electoral”, însă atrage atenția că noua lege electorală poate da posibilitatea unui partid să modifice Constituția, ceea ce „nu e bine într-un stat democratic”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a a declarat, luni, la Târgu Mureș, că eliminarea pragului electoral, o dată cu introducerea votului uninominal pur, este „logică”.
El a spus că nu s-a discutat în interiorul Uniunii modul cum vor vota aleșii UDMR în Camera Deputaților această propunere de modificare a legii electorale, întrucât până acum nu a fost depus niciun amendament în acest sens.
„E logic că acolo unde există vot uninominal pur nu există prag electoral. Ori vot uninominal pur, ori prag electoral. Cele două lucruri se bat cap în cap, deci e logică această decizie. Cred că, politic, nici nu ne avantajează, nici nu ne dezavantajează. Sper ca UDMR să treacă de pragul de 5 la sută. Va avea dezavantaje, pentru că vor intra parlamentari singulari sau vor reprezenta partide foarte mici care se vor putea înființa. Va avea un anumit preț. Dar ceea ce e mai important, va exista un partid, USL, care, dacă va câștiga real undeva la 44-45 la sută, va avea de fapt 55-58 la sută în Parlament. Iar dacă va obține 50 la sută, va avea peste două treimi (din mandate – n.r.), putând să modifice și Constituția, ceea ce nu e bine într-un stat democratic – ca un singur partid sau uniune să poată modifica Constituția, acolo e nevoie de dialog politic. Nu am discutat încă, această decizie am auzit-o la televizor, în scris acest amendament nu există”, a spus Frunda.
Pe de altă parte, vicepreședintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat că reprezentanții Uniunii susțin un sistem de vot mixt, care ar asigura o reprezentare echitabilă.
El a precizat că deputații Uniunii sunt împotriva propunerii de modificare a legii electorale – prin introducerea sistemului de vot uninominal pur – „cu sau fără prag electoral”.
„În privința legii electorale, poziția UDMR este foarte clară și nu de azi, de ieri. La întâlnirile cu colegii de la PDL și cu ceilalți colegi din coaliție am spus foarte clar că cel mai echitabil pentru România (ar fi – n.r.) o lege în care o parte dintre deputați și senatori să fie aleși uninominal și o parte pe liste – pentru că atunci voința cetățeanului apare în Parlament”, a spus Borbely.
El a adăugat că legea electorală propusă de USL, cu sistem uninominal pur, funcționează într-o singură țară din UE.
„Fiecare țară din UE și nu numai și-a dat seama că o asemenea lege electorală acordă un număr de mandate neproporțional sau rezultate foarte mari pentru un partid sau o coaliție puternică. Dacă are 53 la sută poate să aibă în Parlament chiar 70 la sută. În al doilea rând, unele partide care pot să aibă până la 10, 15, 20 la sută sprijin electoral nu acced în Parlament, pentru că în toate listele apar pe locul doi sau trei. Nu este echitabil ca voința a 10-20 la sută din cetățeni să nu apară în Parlament”, a arătat Borbely.
El a adăugat că în județele unde există comunități maghiare mici, precum Arad sau Brașov, care până acum au avut parlamentari UDMR, acestea „în mod clar nu vor mai avea reprezentare”, ca efect al noii legi electorale.
El a precizat că deputații Uniunii se pronunță împotriva proiectului de lege electorală, „cu sau fără prag electoral”.
„Suntem împotriva acestui proiect de lege electorală, cu sau fără prag electoral. Noi am propus și vom propune și la dezbateri un sistem mixt în care să poată să fie valorificată voința electoratului”, a spus Borbely.
Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că pragul electoral va fi scos din Legea alegerilor parlamentare, printr-un amendament depus la Camera Deputaților, care este și forul decizional.
Ponta a spus că, marțea viitoare, Comisia juridică din Camera Deputaților va finaliza raportul la Legea alegerilor parlamentare, în raport urmând a se introduce un amendament prin care pragul electoral va fi eliminat.
Președintele PSD a admis că criticile privind menținerea pragului electoral au fost întemeiate și a precizat că nu poate fi privat candidatul care obține majoritatea într-un colegiu de accederea în Parlament.
El a spus că USL va susține, totodată, și amendamentele făcute de grupul minorităților naționale, privind alegerea celor 18 reprezentanți în Parlament ai minorităților.
Ponta și-a exprimat seranța ca săptămâna viitoare Legea alegerilor parlamentare să fie adoptată de Cameră și să meargă spre promulgare.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că este de acord cu eliminarea totală din legea votului uninominal pur a pragului electoral, pe modelul Marii Britanii, care simplifică lucrurile și generează sistemul cu două formațiuni mari în Parlament.
Senatorii au adoptat, marțea trecută, legea USL care prevede câștigarea mandatelor de deputați și senatori de către acei candidați care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.
Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câștige mandate de deputați sau senatori candidații care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi „pentru”, 17 „abțineri” și nouă voturi „împotrivă”. PDL anunțase că se abține la vot, iar UDMR a fost împotrivă.