Prima pagină » Interviurile Gândul » Fustele scurte și Mercedesurile, înlocuite de GAFE. Ion Cristoiu, despre Congresul atipic al PLUS

Fustele scurte și Mercedesurile, înlocuite de GAFE. Ion Cristoiu, despre Congresul atipic al PLUS

Gândurile lui Ion Cristoiu: Stângăciile de la Convenția Națională PLUS. Vezi de ce consideră jurnalistul că partidul este doar un vehicul electoral pentru Dacian Cioloș

Redăm integral interviul acordat Mediafax și Gândul.

Reporter: Haideți să ne oprim la un eveniment din istoria apropiată, în weekend, sâmbătă, când partidul înființat de Dacian Cioloș a avut primul congres național. 600 de membri au participat la acest congres care l-au desemnat pe Dacian Cioloș președintele partidului, de altfel și singurul candidat. A fost un congres reușit?

Ion Cristoiu: În primul rând, nu sunt de acord cu formula partid înființat. Domnul Dacian Cioloș a găsit un partid pe piață, probabil că nu mi-am dat seama, acum îmi dau seama că la partid e un fel așa, ca la mall. Au găsit acolo un partid care era PLUS, nu era făcut de el – sigur a ieșit și un scandal – și l-a luat, a devenit proprietar și după asta a făcut acest congres. Inițial, judecând din experiența acestor congrese de înființare, convenții posdecembriste… sunt foarte bine organizate. Nu numai că sunt bine organizate – democratice nu sunt, nu am văzut la nici un partid – dar e un moment de mare mediatizare. La acest congres, am întâlnit și foarte multe stângăcii, din astea, de improvizație, și cel mai ciudat, e faptul că nu a fost o preocupare de mediatizare. Eu, de exemplu, aș fi trimis inclusiv lui Ion Cristoiu, o invitație. Nu știu dacă venea sau nu venea, și materialele. Eu, de exemplu, om serios, am căutat documentele acestei Convenții, inclusiv cuvântarea lui Cioloș și nu am găsit-o nicăieri. Au un site acolo, care nu e actualizat, site-ul partidului, deci nu a existat nici o preocupare de mediatizare.

Reporter: Ati vorbit de stângăcii. Despre ce stângăcii ar fi vorba?

Ion Cristoiu: Stângăcii… de regulă, când sunt asemenea congrese, din experiența mea postdecembristă, presa, cam de toate culorile, caută lucruri pitorești. La PSD, mai țineți minte, inevitabil, și la PNL, erau două clișee: fustele scurte și machiat fetele, junele venite, ca la… ca top-modele, și Mercedes-urile. Întotdeauna. La acest partid s-au căutat, s-au și vânat stângăciile, gafele… a fost singurul mod de mediatizare a acestui partid. S-a dus o tanti pe scenă și a început a spune unde sunt WC-urile

Fragment din congresul PLUS

„Avem câteva anunțuri importante de făcut înainte de a începe să vă prezentăm agenda: vă rog să localizați pe partea stângă a dumneavoastră, și pe partea dreaptă, ieșirile de urgență. Toaletele sunt pe partea stângă pentru domni și pe partea dreaptă pentru doamne, stânga și dreapta dumneavoastră”

„Nimereau WC-urile chiar dacă nu le spuneau”

Reporter: Acesta este momentul pe care l-ați subliniat dumneavoastră.

Ion Cristoiu: Este foarte important pentru telespectatori, această reuniune a fost transmisă online, asta face parte din transmisia online, e o gafă. Sigur, bănuiesc că trebuia să le spună unde sunt WC-urile, deși cred că nimereau și ei, că nu erau chiar…

Reporter: Dar înainte de acest moment, le explica și unde sunt ieșirile în cazul în care s-ar întâmpla vreun accident…

Ion Cristoiu: Ea se transmitea în direct, online, chiar daca ar fi existat un asemenea moment, putea să vină unul de la pompieri, el nu se transmite online. Pentru că, din start, împinge un moment într-o chestie din asta penibilă. În sensul ăsta am zis că era o gafă. Trebuia să le spui, dar nu am auzit până acum la niciun congres – și am fost la multe congrese la fața locului, chiar în primele rânduri, om conștiincios – dar nu am auzit până acum să înceapă un congres al unui partid, mai ales la înființare, vedeți că WC-urile sunt pe dreapta și aveți grijă că nu e hârtie igienică. Sau este…

Reporter: Mai aveați și alte exemple de stângăcii.

Ion Cristoiu: Da, la un moment dat am înțeles că s-a urcat o doamnă pe scenă și a protestat asupra ceva… iar…

Fragment din congresul PLUS

„Eu m-am dus acasă, mi-am făcut curat în garsonieră… Dacă ne permiteți… E un moment de inspirație, doamnă. O secundă, îmi stabilesc credențialele…”

Reporter: Și doamna mai vorbește încă 5 minute…

Ion Cristoiu: Da, știam de acest moment, eu m-am uitat online, este de un mare ridicol, pentru că, în primul rând, nu știu ce dorea, doi, o observație critică pentru presa română, eu dacă aș fi condus un ziar, deja de sâmbătă aveam o pagină întreagă despre cine e doamna și ce căuta, pentru că s-a dat acest moment, dar nimeni nu …

Reporter: Nimeni nu știe cine este.

Ion Cristoiu: Nimeni nu a stat să întrebe ce voia, cum a apărut, e membră PLUS, îl știe pe Cioloș, ce căuta pe scenă, ce a vrut să spună, a început printr-o poveste întreagă. Atenție, a zis că a lucrat cu Cozighian, domnul care a fost în incidentul ăla cu Ion Iliescu și cu Le Figaro. Dar, repet, nu avea ce căuta asta…

Reporter: A fost nevoie ca într-un final să fie dată jos de pe scenă pentru că, înțeleg, nu se mai oprea din vorbit.

Ion Cristoiu: Era o poveste, dar și ăsta e un moment, un congres…

Reporter: Este primul congres.

Ion Cristoiu: Nu contează. Primul congres… un congres, este, teoretic, un exemplu de cum administrezi țara, pentru că, până la urmă, presupune o administrare, o luare în calcul… dacă vine X, dacă ia foc clădirea… o serie întreagă, pe care aici nu a fost luată…

Reporter: Adică îmi spuneți că acesta a fost primul examen pe care l-a picat Dacian Cioloș?

Ion Cristoiu: Deocamdată… am păstrat surpriza… prima dată și eu am crezut asta, că, de fapt, el a căzut examenul administrării unui congres. Este primul lucru pe care l-a făcut acest partid, el, pentru politică. Și… era întrebarea mea… cum să administrezi țara dacă nu poți să administrezi un congres. Mai există și… se strică votul electronic, mai multe lucruri, da?

Fragment din congresul PLUS

„Intrați pe platformă… Nu merge!!!…. Nu merge!!! O să meargă, nu ne panicăm, sigur o să meargă până la urmă”.

Reporter: Acest lucru s-a întâmplat chiar la începutul congresului, când sistemul de votare nu a mers, ulterior acesta s-a reparat, dar a mers mai greoi.

Ion Cristoiu: În locul clasicului vot, adică liste, buletine, te duci acolo, tragi o perdea… a introdus această chestiune cu votul electronic, bănuiesc că era complicat, că trebuia să treci codul… o obiecție era și: dacă era cineva care nu știa internet, înseamnă că el nu poate să voteze? Și nu putea să mai facă politică în România? Sigur că în viață sunt accidente, dar când pregătești, eu am făcut o observație, un asemenea congres iei toate măsurile, vezi că nu merge… nu, nu s-au luat, în sensul ăsta am făcut observația, nu am zis că este o chestiune unică în lume. Se poate întâmpla oricum, dar au fost prea multe adunate care arăta, și o să vă spun că era… a părut foarte mult improvizat acest congres, Conveție de fapt.

Cristoiu, despre discursurile invitaților: Mi-am făcut cruce invers!

Reporter: Ce părere aveți despre invitații pe care i-a avut? Ați spus că nu a trimis mesaj la presa tradițională, ci a avut niște invitați mai aparte.

Ion Cristoiu: Invitații… am înțeles că era Oana Pelea, care ne-a spus niște bancuri de pe vremea când lucra în teatru. Orice actor spune imediat anecdote… A fost doamna de la SNSPA, care a zis că și-a făcut cruce când a văzut ce bună e lista la europarlamentare. Eu mi-am făcut cruce invers… Și am înțeles că a mai fost un vlogger, un tânăr din ăsta care face milioane de accesări pentru că apare în fața puștimii, a camerei de luat vederi, și spune: acuma mănânc, acuma mă scarpin, acuma… Nu știu, probabil că eu sunt mai bătrân, dumneavoastră poate sunteți mai tânără și înțelegeți… dar nu văd, om tânăr, puștiul respectiv, o fi bun, nu știu, la accesări, dar asta nu înseamnă că și avea …. dădea dimensiune. Dacă ați observat, invitații nu au fost, nu au venit să dea un mesaj de dimensiune partidului, adică ce vrea partidul ăsta, ce rol va avea, au venit și ei acolo, probabil că îi cunoștea Dacian Cioloș.

Reporter: A fost un moment de reculegere…

Ion Cristoiu: Da, era Vlad Voiculescu care este principalul concurent în partid, restul nu există, e el și Cioloș…

Fragment din congresul PLUS

„V-aș ruga să ne ridicăm cu toții în picioare, să păstrăm un moment de reculegere pentru Jean Chelba”.

Ion Cristoiu: E foarte interesant că el a făcut acest moment de reculegere, eu nu eram de acord, dar mă rog, foarte ciudat, prin a face legătură între partidul acesta nou și efectul Colectiv. Vă reamintesc că domnul Cioloș, când a ajuns premier, și în Parlament, s-a prezentat ca o emanație, Iliescu era emanația Revoluției, și el era emanația Colectiv. Ulterior, s-a dovedit că a fost o greșeală, pentru că fenomenul Colectiv a fost un fenomen de emoție și, mă rog, speculat mult de mașinăria… o anumită mașinărie de dezinformare, de manipulare, dar nu văd… e foarte interesantă această legătură, nu o văd firească, nu cred că un partid câștigă ceva electoral reamintind prin acest moment că tatăl… sigur că am înțeles că a fost luptător, tatăl cuiva care a murit la Colectiv…

Reporter: Era tatăl unui tânăr decedat în incendiul de la Colectiv.

Ion Cristoiu: Între timp, în România se uită totul și, din punctul acesta de vedere, îmi pot permite – sigur că o să vă supăr – dar vă întreb: Dar de ce nu tatăl unuia care a murit la Stalingrad? Adică, dacă tot cultivăm tații…

Reporter: Pentru că aici a fost mai implicat Vlad Voiculescu, probabil de aici și inițiativa…

Ion Cristoiu: Nu, eu spun ca partid. Dacă noi ne implicăm… am văzut și presa lor tefelistă (tineri, frumoși și liberi, n.r.) eu spun așa: mulți eroi de-ai noștri, inclusiv care au murit în Afganistan, au tați. De ce pe ei nu-I scoatem în evidență? Dintr-un singur motiv: tatăl nu are nicio legătură cu fiul erou. Dar aici s-a vrut…spun asta pentru că nu numai el, el a făcut aici, a dat satisfacție unei anumite anumite părți a presei care a făcut mare tărăboi, a murit Jean Chelba, nenorocire…

Cristoiu: Acest partid riscă să facă o mare eroare

Reporter: Dar aici cred că este interesant de observat întreaga direcție a partidului, și prin invitatul vlogger de care vorbeați, oare nu este tocmai acest public cel țintit de partidul PLUS? Vorbim de un tânăr vlogger care are 2 milioane de followeri și pe Youtube, care…

Ion Cristoiu: Asta nu înseamnă că are și 2 milioane de voturi.

Reporter: Nu înseamnă, dar poate să însemne faptul că îi țintește pe acești tineri, care poate nu au mai votat până acum.

Ion Cristoiu: Păi, iertați-mă, dar un public care se uită la unul cum face, se uită… am înțeles, un coleg de-a lor de generație care arată cum mănâncă un măr sau un cârnat, mie nu mi se pare că se duce la vot. Pentru că, noi trebuie să facem… aici și acest partid riscă să facă o mare eroare: una este votul care presupune să te scoli, să te duci acolo, să optezi, cutare, și alta este expresia pe Facebook, alta este notorietatea, poți să ai 10 milioane de accesări, poți să fii cel mai mare actor din România, dar să nu obții niciun vot. Pentru că, în momentul votului, votul, nici chiar sondajele nu spun, în momentul votului se întâmplă ceva. Intră în joc, și de aia PSD-ul a câștigat mereu după 1989, masa tăcută. Avem întodeauna, din decembrie 1989, o minoritate zgomotoasă. De regulă, ea este de dreapta, să zicem, și pe vremea CDR, care face gălăgie, și ai impresia, ca politician, că ăsta este votul. Sigur, e interesant, în presă, pe Facebook… Și vei descoperi… dacă vă uitați bine, în timpul guvernului technocrat aveai impresia că este cel mai iubit guvern. Mai țineți minte? De ce? Pentru că masa… de regulă, PSD-iștii, electoratul PSD ca și electoratul PRM, are un complex: spirala tăcerii. Nu iese niciodată în față. Adică, dacă faci sondaj…

Reporter: Nu va reieși că PSD este în vârf.

Ion Cristoiu: Da, eu de aia spun că nu am încredere în sondajele care îl dau jos pe Dragnea, îl coboară pe Dragnea, pentru că s-ar putea ca în momentul în care vine sondajul, mai ales prin telefon, să aibă această reacție de spiral a tăcerii, cum era și la Vadim. Pe cine votați? Nu spune PSD că i se pare…pentru că este o atmosferă anti PSD…

Reporter: Dă prost.

Ion Cristoiu: Dar la vot, masa asta tăcută se duce și rupe. Există și riscul acesta. Din punctul ăasta de vedere.

Reporter: Deci, dumneavoastră credeți că, în ciuda invitaților pe care i-a avut, și chiar dacă se adresează acestei tinere generații, s-ar putea să aibă de piedut în ziua votului.

Ion Cristoiu: Acum, am văzut aceste deficiențe, eu, sigur că și eu am fost tentat judecând după partidele naționale, să cred că a fost un dezastru. Să știți că nu e așa. Studiind cazul Cioloș, mie mi s-a părut… s-a ivit o ciudățenie. Cioloș mi-a lăsat impresia, după ce nu a mai fost premier, că e o personalitate căreia i se caută o platformă, un vehicul, un transportor, cum spun eu. Foarte interesantă evoluția lui. El cade. Pleacă. De când a plecat în 4 ianuarie 2017, din funcția asta de premier, el nu mai era nimic. Sunteți de acord, nu? Era un simplu cetățean. Nimic, nimic, în sensul că nu avea ziar, nu avea slujbă … cutare. Cu toate acestea, de regulă, în România postdecembristă, cine a căzut dintr-o șefie s-a terminat. Vă dau exemplu de zeci de politicieni, chiar mari. Cu toate acestea imediat, deja în 2017, începe o mașinărie, nu pot să spun cine era în spatele ei, care mereu vorbea de Cioloș. Și înnebuneai. El nu avea partid și lumea îl vâna în toate sondajele.

Cristoiu: Dacă era pe vremea romanilor, lui Cioloș i se dădea o legiune

Reporter: În ciuda faptului că el nu a spus niciodată că va candida.

Ion Cristoiu: Nu, nu mă refer la prezidențiale. Spun că el a fost păstrat în atenția opiniei publice, ba chiar…

Reporter: Băgat în față…

Ion Cristoiu: Da, este o ciudățenie. Pentru că era niciun motiv. V-am spus, în perioada postdecembristă oamenii când pleacă, de aici și marea nenorocire în România… că dacă ai căzut de la șefie, de aia și se cramponează mulți, nu mai exiști. Radu Vasile… gata a dispărut. Emil Constantinescu, oricât a încercat, deși fusese președinte, n-a mai reușit să se păstreze. La Dacian Cioloș, dimpotrivă, este o amplificare. Face prima dată Platforma România 100, în 2017, la început. După asta anunță că face un partid, Mișcarea România Împreună. În 30 aprilie 2018 a și depus la tribunal cerere. Am înțeles că a fost blocat, nu știu de cine, cam mult după părerea mea, pentru că să înființeze un partid, eu aș spune că ar trebui a doua zi. Și în decembrie ne anunță că a găsit un partid. PLUS e un partid găsit pe piață, da? Face acest partid, de fapt îl ia, face acest congres, și în acest congres mie mi s-a părut că am avut de-a face cu un fel de… la început a fost Dacian Cioloș și apoi a fost partidul, adică lui Dacian Cioloș…

Reporter: A fost băgat în față….

Ion Cristoiu: Avea nevoie de ceva. Avea nevoie… Dacian Cioloș, dacă era pe vremea romanilor i se dădea o legiune, adică era un comandant, dacă era pe vremea țarului, i se dădea o gubernie…

Reporter: S-ar putea face o comparație cu apariția lui Iohannis pe scena politică?

Ion Cristoiu: Exact. Adică, nu se poate face o comparație cu Vadim, deci, din punctul de vedere al partidului, care e o mașinărie pentru personalitate, a fost PRM. PRM a fost făcut… dar Vadim, sigur și el a fost ajutat într-un fel că aveau nevoie de o consumare a naționalismului … dar într-adevăr, avem cel mai bun exemplu: Iohannis căruia i se face un partid din PDL și PNL și, deodată, este adus și pus în fruntea acestui partid. Deci, undeva, pe Dacian Cioloș se pariază. Acest partid….de aia mi se explică improvizația. Pentru că el nu are, el avea nevoie…nu știu cum, adică ca la o…te înscrii la o listă pentru excursii și ești pe locul 40 și cumperi de la unul, locul 2. Că nu vrei să stai….dar…și atunci i s-a pus la dispoziție acest partid.

Cristoiu: Dacă aș fi scris un editorial despre congres, aș fi dat un titlu greșit, după prima impresie

Reporter: Pentru ar fi Dacian Cioloș o amenințare? Partidul lui Cioloș?

Ion Cristoiu: Partidul își dispută (electoratul, n.r.) cu USR. Aici este o problemă. Dacă se face o alianță cu USR…

Reporter: Așa cum s-a tot vehiculat în ultima vreme…

Ion Cristoiu: Aici este o dispută, am înțeles că USR brusc a devenit încântat de această alianță. Dacian Cioloș este un exemplu de personaj așteptat să facă ceva… el a plecat fără un consum, nu s-a consumat când a plecat, adică, sigur, guvernul lui a fost prost, dar el a plecat cu o imagine bună, și atunci, în rândul unei mari părți a populației se zice: Băi, dacă vine ăsta la putere, dacă ajunge ăsta, România va fi altfel. La fel a fost și la Emil Constantinescu. Se creează un orizont de așteptare. Problema este că primul mare examen pentru un asemenea orizont de așteptare sunt europarlamentarele. Cioloș are de ales: sau riscă pe cont propriu, și prin el trece pragul și europarlamentarele sunt un succes pentru el, și atunci și-a luat zborul, sau, dacă pierde, atunci el a ieșit, el nu mai… a avut loc examenul, speranța s-a năruit.

Reporter: Sau merge pe varianta sigură și se aliază cu USR.

Ion Cristoiu: Și atunci ar merge pe varianta asta mai sigură, pentru că nu poate fi un eșec, pentru că sunt două partide, și atunci el va avea o mare problemă, nu are în niciun moment examenul, el nu știe cum joacă. Pentru USR este un dezastru, pentru că Dacian Cioloș este din partea dreaptă, dacă vorbim așa, singura mare personalitate, Ludovic Orban nu este, Turcan nu este, mă rog, de Tomac nici nu mai discut, și nici Barna. Dar, apropos, mi-ați adus aminte, a mai fost un partid creat pentru… a fost USR creat pentru Nicușor Dan.

Reporter: Care Nicușor Dan a ajuns…

Ion Cristoiu: Păi, întâi se creează personalitatea și apoi i se dă mașina, automobilul pe care să-l conducă. Nemaicontând partidul. După părerea mea, în asemenea condiții, dacă observați, și înainte, în sondaje, nu se mai spunea partidul nu știu care, se spunea partidul lui Cioloș. Este clar genul de televiziune, de ziar, de ONG, de firmă creată pe un brand, un partid creat pe un brand. În aceste condiții, nici nu conta congresul. Nici nu știu cine sunt ăia, în afară de Vlad Voiculescu, nu știu.

Reporter: Dacă ați fi fost la congres și trebuia să scrieți un editorial, ce titlu i-ați fi dat?

Ion Cristoiu: Păi, aș fi dat un titlu greșit, după prima impresie, că Cioloș nu a putut să organizeze un congres, nu poate să organizeze țara. Dar după asta, fiind mai echilibrat, și uitându-mă la biografia lui, m-am întors. Deci, probabil, era riscul să fie această… să greșesc de la prima impresie, probabil că m-aș fi amuzat mult pe aceste greșeli, improvizații de organizare.

Amintirile lui Ion Cristoiu: La un congres, venise Anca Boagiu cu un bici

Reporter: La ce congrese ați participat dumneavoastră, în cei 50 de ani de presă, care v-au făcut să spuneți: Ce congres bine organizat? Ați avut vreo astfel de experiență?

Ion Cristoiu: Am participat la multe, am participat mai ales la congresele de unire, PDL cu PNL… mi s-a părut un congres foarte bine organizat unul al… cred că al Partidului Democrat Liberal în timpul campaniei. Țin minte că venise, uite că și rețin, eram la Sala Palatului, și venise Anca Boagiu cu un bici, ceva…nu?… era Traian Băsescu…era un partid din ăsta de spectacol, adică venise cu un bici, că-i alungă pe ăia, pe PSD-iști, sau USL…. aia mi s-a părut, din punctul acesta de vedere, ca bine organizat. Și am mai participat la un congres care a fost senzațional când a fost ales Mircea Geoană. Nu o să uit, eram la un moment dat, se mergea pe varianta Iliescu președinte și Adrian Năstase…

Era după alegerile pe care le pierduseră în 2004, și s-a întâmplat un lucru foarte interesant, la cuvântarea lui Iliescu, sala a fost ostilă, probabil că era aranjată, eu eram chiar acolo în loja jurnaliștilor, și când a luat cuvântul Geoană, care se înscrisese cu o noapte înainte, la ei așa e, cu o noapte înainte, am văzut așa o mare agitație în sală, era așa o mare încântare… Eu cred că am participat în pauză la o transmise în direct, la Realitatea TV de pe vremea aia, și când a ieșit Geoană din sală, nu o să uit, a ieșit înconjurat de … și a ieșit și Iliescu, fără să fie cineva în jurul lui, tipic, și a ieșit Geoană și atunci am și zis în direct: Acesta va fi viitorul președinte al PSD. Ăsta a fost ca congres de mare scandal. În rest, în general, congresele sunt făcute, așa, o mașinărie monotonă, de regulă pentru presă ca să transmită ăia…

Reporter: Niște informații.

Ion Cristoiu: Da, să arate că există din punctul ăsta de vedere.

Ion Cristoiu: Iohannis pariază de la început pe spargerea PSD-ismului din Moldova

Analistul Ion Cristoiu afirmă într-un interviu acordat Mediafax și Gândul că președintele Iohannis a încearcat să folosească Mica Unire pentru o lecție prezentă. El demontează amestecarea Unirii cu aniversarea domniei lui Cuza, precum și mitul de luptător anticorupție creat în jurul acestuia. Totodată, jurnalistul spune că deplasările președintelui Iohannis la Iași de Ziua Micii Uniri fac parte dintr-un plan de a sparge dominația PSD în Moldova.

Reporter: De la Congres la Mica Unire, haideți să analizăm puțin discursurile președintelui Iohannis încă de la primul discurs din 2015 până în prezent. La începutul mandatului, în discursul de pe 24 ianuarie 2015, Iohannis a marșat pe consens. În ultimii doi ani discursul său a fost acid și acuzator la adresa PSD: Ce s-a schimbat în acest timp?

Ion Cristoiu: E foarte important de explicat, de regulă, eu m-am apucat, nimeni nu s-a gândit să vadă, ce a zis Klaus Iohannis în cei cinci ani de mandat. În mod obișnuit aniversarea, bine putem discuta odată mult mai mult despre catastrofa ce a fost Centenarul, o aniversare a unui eveniment, este folosită de regimul, de timpul prezent, pentru actualizare. Unirea în perioada comunistă era folosită, exploatată, de fapt se rescria trecutul în urmatoarele direcții, anume poporul a făcut-o. Adică era o temă, că poporul a făcut și revoluția socialistă, Cuza care fusese debarcat de Carol I, care era un ticălos și monstruoasa coaliție, era un mare personaj, deși o să vedem, el a fost un mare corupt… și atunci am vrut să văd, în discursurile lui Iohannis și în gesturile sale cum încearcă el să folosească această Mică Unire pentru lecție prezentă

Reporter: Haideți să vedem un fragment din discursul din acest an.

Fragment din discursurile lui Klaus Iohannis de la Iași și de la Palatul Patriarhiei

Klaus Iohannis, Iași, 23 Ianuarie: Doamnelor și domnilor. Mă bucur să mă aflu în mijlocul dumneavoastră pentru a celebra 160 de ani de la prima Unire a românilor și pentru a evoca și cinsti memoria marelui artizan al modernizării țării, domnul Unirii Alexandru Ioan Cuza.

Klaus Iohannis, 24 Ianuarie, Palatul Patriarhiei: Misiunea reformatorului Cuza, omul de stat care a pus bazele modernizării țării, a stat sub îndemnul lui Mihail Kogălniceanu: „Fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare”. Momentul istoric 1859 a fost posibil, așadar, pentru că elitele acelei perioade și-au propus ținte înalte, care să corespundă năzuințelor oamenilor. Iar pentru atingerea acestor obiective naționale au întărit legea, nu au slăbit-o, au construit instituții, nu au încurajat abuzul de putere”.

Reporter: Ce am văzut acum sunt fragmente din discursul de pe 23 ianuarie de la Iași și din cel de pe 24 ianuarie de la București. În care face o comparație și îl prezintă pe Alexandru Ioan Cuza drept un simbol al luptei anticorupție. Este cea mai potrivită alegere?

Ion Cristoiu: Este foarte interesant că una este aniversarea Unirii și alta este aniversarea domniei lui Cuza. Nu am înțeles niciodată și mă miră că istoricii de la Academie nu discută despre folosirea amestecului. Una este Unirea și cu semnificațiile ei, și cealaltă este domnia lui Cuza. Este foarte intersant că principala lecție, pe care nu o spune nimeni și niciun politician nu o spune, repet a Unirii de la 24 decembrie 1859, este un exemplu în care clasa politică a spus „NU” Bruxelles-ului de atunci. Să nu uităm că puterile garante prin Conferința de Pace de la Paris au spus să alegem doi domnitori. Dacă eram acum sub regimul Klaus Iohannis noi ziceam: Să trăiți, asta e! Uite, că ai noștri nu au zis și, foarte important, fără să îi supere prea tare. Și aici e o lecție foarte importantă pentru PSD care spun că trebuie să fim demni față de Bruxelles, trebuie să faci în așa fel încât nici să nu pari că vrei, că atunci clasa noastră politică nu a spus: Nu stăm de vorbă cu voi, că sunteți niște tâmpiți și noi suntem mari și tari! Au făcut în așa fel …

Reporter: Au formulat diplomatic, în așa fel …

Ion Cristoiu: Da, sigur că a fost așa, o șmecherie, au fost și ei de acord până la urmă. Bun, deci asta este unul. Doi: în cazul de față, în cazul lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta esta o aluzie la PSD, cu legea cutare. Dar toate documentele arată că Alexandru Ioan Cuza tocmai legea nu a respectat-o. Sigur a avut și unele, să zicem, mari reușite și reforme dar regimul lui a fost unul antidemocratic și a dat o lovitură împotriva Parlamentului și a trebui să fie răsturnat. Nimeni nu s-a întrebat, de ce a fost o coaliție între consevatori și liberali să îl dea jos? Un regim corupt. Pe Dionisie Lupu este „Casa Coruptului” cum zic eu, a lui Liebrecht, care era șeful Poștelor, dar care era coruptul numărul unu.

Reporter: Și care a construit o avere considerabilă tocmai din acești bani obținuți pe căi…

Ion Cristoiu: Pe căi, împreună cu armata, eu am și scris acolo, ar trebui să se numească nu Casa Filipescu, ci „Casa Coruptă”, obținută din corupție. El a și fost arestat până la urmă. De unde s-a creat mitul Cuza. Mitul Cuza s-a creat după ’48 când comuniștii aveau ceva cu Carol I și atunci, ca să diminueze aducerea lui Carol I, ca să dea în burghezie pentru aducerea lui Carol I, atunci l-au ridicat pe Cuza și i-au scos toate elementele sale  de…. Deci el nu poate fi exemplu. Foarte important și nu în ultimul rând, domnul președinte a involuat, în 2015 el a fost la Iași și a dansat împreună cu Ponta care era premier PSD, s-a lansat împreună în horă, și a lansat teoria consensului.  

Reporter: Ce mesaj încerca el să transmită? Să fie vorba de entuziasmul noi funcții dobândite?

Ion Cristoiu: Nu, s-a întâmplat ceva, pentru că tot în ianurie 2015, vă reamintesc a fost la CSM și s-a ridicat împotriva abuzurilor. Mai vedeți acum dansând cu Viorica Dăncilă? După asta a fost 2016 unde a dansat cu Cioloș și, atenție, atunci a scos în evidență că unirea ne învață că poți să faci politică fără să fii politician. Era o …

Reporter: Era o referire la guvernul tehnocrat, care tocmai …

Ion Cristoiu: Tocmai, în 2017 rupe această idee de președinte și pe 23 ianuarie la Cotroceni face pulbere PSD, adică folosește Unirea…

Reporter: Ca să dea în PSD.

Ion Cristoiu: În 2018 se duce cu Fifor și ține o cuvântare, interesant că mereu ține la Iași.

Reporter: Are o afinitate pentru acest oraș?

Ion Cristoiu: Nu. Unu, este o greșeală istorică pentru că Iașiul nu are niciun rol în Mica Unire, Bucureștiul este… Este foarte ciudat pentru că Iașiul este singurul județ unde la al doilea tur s-a răsturnat scorul. Eu cred că el pariază de la început pe spargerea PSD-ismului din Moldova, începând cu Iașiul. Iașiul este un nucleu din ăsta. El a fost numai la Iași, poți să mergi la Focșani, dar din punct de vedere istoric Bucureștiul, acolo a avut loc, acolo au ieșit ăia în stradă, au protestat, au făcut presiune. E interesantă această involuție, dacă ne gândim că în ianuarie 2015 el a fost la CSM și a criticat abuzurile de DNA. După asta s-a schimbat. Ori după ianuarie i s-a atras atenția că nu pentru aia a fost ales… este o diferență uluitoare între el din 2015, ori el e președinte, și acesta e principalul rol al președintelui, și vorbește de consens și spune așa: „Lecția Unirii este următoare, deși erau despărțiți de orgolii, de interese politice și-au găsit un ideal”. Exact ce e și acum, numai că acum din 2017 începând el nu se mai desparte nici el, nu mai există acest ideal.

Reporter: Nu mai există acest ideal, există această răfuială politică.

Ion Cristoiu: Răfuială de partid, aproape că e un lider de opoziție.

 

Foto: Hepta

Citește și