Prima pagină » Știri politice » Gabriel Sandu poate fi urmărit penal în dosarul Microsoft 3, Iohannis a avizat cererea DNA

Gabriel Sandu poate fi urmărit penal în dosarul Microsoft 3, Iohannis a avizat cererea DNA

Gabriel Sandu poate fi urmărit penal în dosarul Microsoft 3, Iohannis a avizat cererea DNA
Fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, poate fi urmărit penal în dosarul Microsoft 3, după ce președintele Klaus Iohanns a avizat, joi, cererea DNA. Gabriel Sandu este acuzat de abuz în serviciu.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 13 aprilie a.c., Ministrului Justiției cererea de urmărire penală a domnului Sandu Gabriel, fost Ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, (…) urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 766/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție (…)”, se arată într-un comunicat al Președinției.

Procurorii DNA au deschis un nou dosar care are ca obiect contractele statului român cu intermediarii licențelor Microsoft și i-au pus sub control judiciar pentru 60 de zile pe Claudiu Florică și Dinu Pescariu, oamenii de afaceri care au fost denunțători în primul dosar Microsoft, pe Călin Tatomir, fost director al Microsoft România, pe Ion Adrian Stănescu (fost consilier în Ministerul Comunicațiilor) și pe Andrei Săvulescu (fost director în cadrul aceluiași minister).

De asemenea, DNA a cerut avizul președintelui României pentru urmărirea penală a fostului ministru PDL al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, care a fost deja condamnat într-un alt dosar Microsoft, la 3 ani de închisoare pentru luare de mită, fiindu-i confiscați 2 milioane de euro. Ei sunt acuzați că au încheiat un contract cu dedicație pentru prelungirea închirierii licențelor Microsoft, în valoare de peste 90 de milioane de euro, firma lui Florică și Pescariu cumpărând licențe Microsoft cu discount, vânzându-le mai departe către statul român cu prețul întreg de 90 de milioane de euro și creând astfel un prejudiciu de peste 51 de milioane de euro.

 

 

Citește și