Gabriela Firea explică plângerea penală împotriva Primarului Capitalei, Nicușor Dan: „Îi atârnă în cârcă și răspunderea de a genera un focar de COVID-19 la sediul PMB”
Senatoarea PSD Gabriela Firea a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că a făcut o plângere penală împotriva Primarului Capitalei, Nicușor Dan.
Decizia vine în contextul în care Nicușor Dan ar fi susţinut o şedinţă a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) cu 21 de consilieri generali într-o cameră de 20 de metri pătraţi, timp de 10 ore. Ulterior, unul dintre consilieri a fost testat pozitiv cu coronavirus.
Astfel, senatoarea PSD, fost edil al Capitalei, a precizat că în data de 26 februarie, 21 de consilieri generali PSD au participat la o ședință a CGMB, organizată în condiții care au încălcat toate prevederile în vigoare privind zădărnicirea combaterii bolilor.
Primarul General a decis să „îi înghesuie pe acești consilieri generali într-o cameră de 20 de mp, unde au stat peste 10 ore. Surpriza a venit zilele următoare, când unul dintre consilierii generali prezenți a fost confirmat pozitiv la infecția cu COVID-19.
Nu vorbim aici despre inconștiența sau caracterul Primarului General, care s-a răzbunat pe consilierii cu care este în opoziție. Pentru faptele sale va plăti, există deja o plângere penală în acest sens. Îi atârnă în cârcă și răspunderea de a genera un focar de COVID-19 la sediul PMB (Primăria Municipiului București-n.r.)…
Vorbim despre incompetența, deprofesionalizarea, fuga de răspundere a conducerii DSP (Direcția de Sănătate Publică-n.r.) București! Și, în același timp, este vorba despre responsabilitatea și asumarea ministrului Sănătății, a ministrului de Interne și a premierului, precum și a tuturor celor care, în aceste momente, se află în acele poziții-cheie în care iau decizii de viață și de moarte pentru români. Sau nu le iau. Pentru că nu le pasă sau nu corespund intereselor lor politic”, a scris Gabriela Firea în comunicatul citat de stiripesurse.ro.
Gabriela Firea: „Nici DSP, nici Poliţia nu au făcut nimic”
Luni, 1 martie, consilierul general confirmat pozitiv a fost sunat de DSP și a explicat, din proprie inițiativă, condițiile în care s-a întâlnit cu colegii săi la sediul PMB. Repet, 21 de persoane, peste 10 ore, în 20 de metri pătrați.
Orice copil știe, după acest an de pandemie, că cei 20 de consilieri generali sunt considerați, din acel moment, contacți ai persoanei confirmate, că ei ar fi trebuit să fie sunați de DSP, că ar fi urmat o anchetă epidemiologică.
Credeți că s-a întâmplat așa ceva? Nu! A trecut de atunci o săptămână și, doar două dintre aceste 20 de persoane, respectiv persoana confirmată și încă un coleg, au fost sunate de reprezentanții DSP. Deși informația este publică, există declarații, fotografii, filmări în acest sens…
Și nu, nu s-a sesizat nici Poliția, că doar nu era un chef cu maneliști transmis în direct…Iar DSP, după cum știm cu toții, se deplasează cu toți angajații pe care îi are la Parlament și face peste 300 de teste PCR pe bandă rulantă doar când este vorba de un deputat PNL (Vergil Chițac), care a intrat în contact cu colegii săi (parlamentari, premierul de atunci Orban, întregul Cabinet, consilierii miniștrilor), așa cum s-a întâmplat în martie 2020…Fix acum un an”, a mai transmis Gabriela Firea.
Gabriela Firea: „Consilierii participanţi la şedinţă şi-au făcut propriile anchete, și-au luat măsurile pe care le-au considerat necesare”
Din proprie inițiativă, ceilalți consilieri au sunat sau au trimis emailuri către DSP în care au explicat că au stat în sală, mai multe ore, cu colegul lor confirmat pozitiv. De asemenea, acesta a sunat, tot din proprie inițiativă, la DSP și le-a oferit lista colegilor săi, pentru că de întrebat, nu l-a întrebat nimeni….
Conștiincioși și din nou din proprie inițiativă, toți cei 20 de consilieri generali și-au limitat ieșirile din casă și s-au testat, pe cheltuiala lor, pentru a nu pune în pericol viața altora. Și-au făcut propriile anchete, și-au luat măsurile pe care le-au considerat necesare. Și, în tot acest timp, au sunat din nou la DSP, din nou din proprie inițiativă”, a mai transmis Gabriela Firea.
Gabriela Firea, apel către Ministerul Sănătăţii: „Trimiteți corpul de control la DSP București și verificați cum a fost gestionat această situație”
Aici ne afundăm în tragicomedie, pentru că au fost anunțați că nu sunt contacți întrucât nu apar în baza de date! Asta în condițiile în care colegul lor a dat lista cu toți cei prezenți, pentru 10 ore, într-o camera de 20 de metri pătrați…
Mă întreb, domnule ministru de Interne, dacă nu ar fi avut conștiință sau dacă ar fi fost mai puțin cunoscători ai legislației, toate aceste persoane, contacți și posibili purtători ai bolii, ar fi putut să meargă la școală, la cumpărături, la biserică, cu mijloacele de transport în comun? Ar fi putut!
Nimeni nu i-a oprit, nimeni nu le-a dat nici măcar un sfat și nu i-a întrebat de sănătate. Nici atunci, nici până azi…
Mă întreb, domnule ministru al Sănătății, dacă DSP a făcut o anchetă la sediul PMB, pentru că acești consilieri generali s-au întâlnit sau au discutat cu mulți funcționari în ziua respectivă. Și nu e vorba de 2,3,4 contacți, ci de 20!!!
Mă întreb, domnule prim-ministru, dacă cei din conducerea DSP se ocupă la fel de profesionist de toate cazurile sau, poate, consilierii generali PSD au un tratament special, din cauza culorii lor politice?
Toate aceste întrebări sunt, însă, în responsabilitatea dvs, domnilor! Trimiteți corpul de control la DSP București și verificați cum a fost gestionat această situație! Luați măsurile care se impun!
Este responsabilitatea dumneavoastră. Pentru că protejarea sănătății românilor nu are culoare politică”, a mai precizat Gabriela Firea.
EXCLUSIV. Plângeri penale împotriva lui Nicușor Dan, după ședința CGMB: ”Săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor”
Pe data de 26 februarie a fost convocată o ședință a Consiliului General al Municipiului București, pe ordinea de zi fiind inclusă propunerea lui Nicușor Dan de a fi suspendate Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) din 5 sectoare ale Capitalei. În urma acestei ședințe, un consilier general PSD s-a infectat cu noul coronavirus, iar împotriva Primarului General al Capitalei sunt formulate, acum, plângeri penale pentru ”abuz în serviciu” și ”zădărnicirea combaterii bolilor”.
Ședința CGMB a fost una tensionată, GÂNDUL.RO prezentând, ÎN EXCLUSIVITATE, fiecare etapă a acestui ”Război al PUZ-urilor” care a debutat în momentul în care inițiativa lui Nicușor Dan a fost făcută publică. În scenariu au intervenit nu numai oameni politici, ci și arhitecți, economiști, oameni de afaceri și avocați, aceștia transmițând că această suspendare a PUZ-urilor de sector – indiferent de intervalul de timp – va atrage efecte negative grave din punct de vedere social și economic, prejudiciul fiind uriaș.
Marius Pavel, consilier general PSD la Primăria Capitalei, primul semnal de alarmă
Cel care a tras primul semnal de alarmă referitor la riscul de infecție cu noul coronavirus în timpul ședinței CGMB a fost consilierul general PSD Marius Pavel.
Acesta a dezvăluit că Nicușor Dan a apelat la toate mijloacele pentru a avea câștig de cauză, iar una dintre măsuri a fost aceea de a nu permite accesul consilierilor generali în sala de ședințe, cu toate că spațiul ar permite asta, în condițiile de siguranță impuse de măsurile restrictive luate din cauza pandemiei de coronavirus.
Nicușor Dan interzice, ilegal, accesul consilierilor generali în sala de ședințe, deși spațiul este mult mai mare și ne impune să stăm în săli mici, înguste. Ce dorește acum? Îmbolnăvirea tuturor consilierilor?”, s-a întrebat Marius Pavel.