Gabriela Firea, proiecte pentru egalitatea de șanse între bărbați și femei: Vrem să stabilim cote de gen la muncă, după modelul altor state europene

Publicat: 17 02. 2022, 22:12

Gabriela Firea, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a discutat joi cu reprezentantele a cinci dintre cele mai importante organizaţii care militează pentru drepturile femeilor din România.

Printre proiectele care vor fi în curând implementate se numără echilibrarea ponderii femeilor la locul de muncă prin cote de gen, implementarea brățării electronice pentru cei găsiți vinovați de violență domestică și accesul femeilor de peste 40 de ani pe piața muncii.

„Femeile au aceleași drepturi cu bărbații”, a transmis Gabriela Firea.

„Femeile nu trebuie să se mai lupte cu inegalități sau abuzuri. Apăr drepturile femeilor din România și vin cu măsuri concrete pentru a elimina stereotipurile.

Am avut o întâlnire cu reprezentantele a cinci dintre cele mai importante organizații care militează pentru drepturile femeilor din România, Centrul FILIA, Asociația Front, Asociația Sexul vs. Barza, Asociația Plural, Asociația E-Romnja și cu Doina Pârcălabu, secretar de stat și Luminița Popescu, președinte Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.

Am dezbătut proiectele concrete la care lucrăm acum”, a scris Firea pe Facebook.

Firea a menționat care sunt proiectele la care lucrează în prezent

– Echilibrarea ponderii femeilor la locul de muncă. Vrem să stabilim cote de gen în rândul angajaților, după modelul implementat deja în alte state europene. Începem cu numărul posturilor destinate femeilor în structurile de conducere ale instituțiilor și companiilor publice. Discutăm cu Ministerul de Finanțe proiectul de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.
– Vrem să intervenim punctual și pentru accesul pe piața muncii a femeilor trecute de 40 de ani sau care au mai mult de trei copii acasă. Există angajatori care au temerea că munca acestor femei nu va mai fi la fel de productivă din cauza grijilor și a problemelor de acasă. Lucrăm la proiecte pentru sprijinirea companiilor care angajează femei peste 40 de ani.
– Gândim măsuri concrete pentru recunoașterea ca stagiu de cotizare a perioadei de creștere a copilului. Nu neglijăm problematica hărțuirii femeilor la locul de muncă și am avut deja întâlniri cu sindicatele pentru a completa legislația.

Am reiterat angajamentul meu pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. În ultimele luni, s-au făcut pași importanți pentru protecția femeilor abuzate.
– În curând, agresorii vor fi monitorizați prin intermediul unor brățări electronice pentru a nu se mai apropia de victime, încălcând ordinele de protecție.
– În paralel, rețeaua de locuințe protejate își dovedește utilitatea. Multe victime sunt ajutate să treacă peste traume și să înceapă o nouă viață departe de agresori.
Nu ne oprim aici. Am dezvoltat o nouă strategie națională privind egalitatea de șanse între femei și bărbați și violența domestică pentru următorii cinci ani.

Această strategie ne va ajuta să putem obține fonduri nerambursabile din actualul exercițiu financiar european pentru aceste proiecte.
La întâlnire au participat Andreea Braga, Centrul FILIA Tudorina Mihai, Asociația Front, Daniela Drăghici, Asociația Sexul vs Barza, Irina Ilisei, Asociația Plural, Anca Nica, Asociația E-Romnja”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.