Gabriela Firea, reacție după anunțul lui Iohannis cu începerea școlilor: ”Cum să poarte un copil de clasă primară mască?”
Edilul Capitalei, Gabriela Firea, a comentat, la postul de televiziune România TV, anunțul președintelui Klaus Iohannis în legătură cu începerea anului școlar din data de 14 septembrie.
„Până la urmă, responsabilitatrea estre aruncată tot spre autoritățile locale. Guvernul s-a spălat pe mâini, toată lumea s-a spălat pe mâini. Guvernul trebuie să dea cadrul legal, cu normele care trebuie respectate. Este realmente o lipsă de responsabilitate. Am văzut-o și pe doamna ministru care nu a știut să răspundă la întrebarea unei realizatoarei dacă copiii trebuie să poate mască. Cum să poarte un copil de clasă primară mască? Nu există așa ceva! Sunt aberații!”, a declarat Gabriela Firea.
Când încep școlile
Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, acesta se va desfăşura în mediul offline – vor merge fizic la școală.
Potrivit lui Klaus Iohannis, au fost elaborate trei scenarii, legate de numărul bolnavilor din localitățile în care se află școlile.
„Primul lucru important pentru elevi, pentru părinți, pentru societate în general: pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală. Pentru a ține cont de impactul pandemiei în fiecare școală, în fiecare localitate, au fost elaborate 3 scenarii în funcție de numărul de bolnavi din localitate”, a afirmt președinte României, Klaus Iohannis.
Scenariul verde înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
Scenariul galben (risc mediu) – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
Scenariul roşu se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest caz, școala se închide de tot.
„Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală. Foarte important: felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de județ”, a mai afirmat Klaus Iohannis.
„Punem accent pe învățământ de calitate și sănătatea elevilor, iar învățământul online vine să completeze învățământul, acolo unde nu se pot ține cursuri în mod fizic. Decizia se ia pentru fiecare școală în parte, la nivel de județ, la propunerea școlii, inspectoratului școlar și împreună cu comandamentul județean. Restul se va clarifica în diferite formate interministeriale în zilele viitoare și vor fi făcute publice toate aceste date”, a mai declarat președintele.