Candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 4, Daniel Băluță, pune piatra de temelie a primului teatru în zona de sud a Capitalei. Este vorba despre un obiectiv cultural inițiat încă din anul 2020, împreună cu fostul primar al Capitalei Gabriela Firea, care a fost prezentă la evenimentul de vineri.
În momentul de față, a fost încheiată procedura de proiectare a acestui edificiu și a fost emis ordinul de începere a lucrărilor de construire a primului și singurului teatru din Sectorul 4, ridicat în Parcul Orășelul Copiilor, cu acces din Șoseaua Olteniței. Lucrările vor dura aproximativ doi ani și vor costa cel mult 10 milioane de euro.
Noul teatru din Sectorul 4 se află lângă Parcul „Orăşelul Copiilor”, are o suprafaţă desfăşurată de 2.500 de metri pătraţi și va avea o capacitate de 250 de locuri.
Astăzi avem posibilitatea să începem și ultima promisiune pe care am făcut-o în anul 2020. Am promis că facem un teatru și astăzi am început construcția acestui obiectiv, de care comunitatea noastră are nevoie, a declarat primarul Daniel Băluță.
Primarul Sectorului 4 a precizat că acest proiect a fost iniţiat încă din 2020 împreună cu senatorul PSD Gabriela Firea şi este convins că, împreună cu aceasta, după ce va câştiga un nou mandat de primar general al Bucureştiului, va dezvolta acest obiectiv. Daniel Băluță este și șeful de campaniei al Gabrielei Firea, candidat pentru Primăria Capitalei.
Acest proiect a fost inițiat încă din anul 2020, împreună cu doamna senator Gabriela Firea și acesta este argumentul numărul 1 care am invitat-o aici. Sunt convins că în al doilea mandat împreună vom participa, din toate punctele de vedere, inclusiv financiar, la dezvoltarea acestui obiectiv.
Primarul Daniel Băluță a aminti de „viziune„ modernă şi durabilă de dezvoltare”, pe care a adoptat-o în timpul mandatului său la Sectorul 4.
În ultimii ani comunitatea Sectorului 4 a adoptat o viziune modernă şi durabilă de dezvoltare. Dovadă sunt străzile curate, iluminate, infrastructura educaţională, creşele, grădiniţele, şcolile, liceele, infrastructura sanitară, unităţile medicale pe care deja le-am finalizat, infrastructura de transport, pasajele, obiective realizate cu un aport important din bugetul local, pe de o parte, pe de altă parte, din programe guvernamentale şi, mai presus decât orice, din bani europeni.
Băluță consideră accesul la cultură nu se face doar din vorbe.
Cultura, accesul comunităţii la ceea ce înseamnă spectacole, la ce înseamnă actori, la ceea ce înseamnă socializare, din punctul acesta de vedere, nu se poate face doar din vorbe, ci avem nevoie de exemple clare, de exemple explicite şi de lucruri concrete, cum astăzi, în baza autorizaţiei de construire, putem să vorbim despre noul teatru din Sectorul 4.
La rândul său, Gabriela Firea a amintit de primul teatru dedicat dramaturgilor români, inființat de la zero în timpul mandatului său de Primar General.
Îmi aduc aminte, de asemenea, că în mandatul de primar general am înfiinţat un teatru nou, de la zero. Primul teatru dedicat dramaturgilor români, care există şi acum, şi se bucură spectatorii care merg să îi vadă pe actorii preferaţi şi să vadă munca regizorilor şi tuturor oamenilor de scenă.
Firea a punctat, în discursul său, că nicio naţiune „nu poate să reziste în timp, fără istorie, fără cultură, fără tradiţii, fără educație”.
Îl felicit pe colegul meu, Daniel Băluţă, că pe lângă multele proiecte dedicate investiţiilor în infrastructură, în fluidizarea traficului, în sănătate, iată că are dedicaţie şi dorinţa de a investi şi în cultura poporului nostru, a mai spus Gabriela Firea.
Clădirea, cu un design futurist, va avea o suprafață desfășurată de 2.600 mp, dispusă pe parter, etajul 1, supantă și terasă circulabilă. Conform proiectului tehnic întocmit de specialiști, incinta noului teatru va avea o sală de spectacole de aproximativ 250 de locuri, două săli de conferințe, spații pentru birouri, precum și o zonă de relaxare și socializare amenajată pe terasa circulabilă.
Toți copiii din Sectorul 4 vor avea acces la această facilitate culturală, unde vor putea viziona spectacole de teatru, concerte și vor putea participa la diverse evenimente culturale, precum expoziții de pictură, de fotografie, lansări de carte etc.
Totodată, sălile de spectacol vor putea fi puse la dispoziția grădinițelor, școlilor și liceelor din sector, care vor dori să organizeze aici diverse activități artistice, vernisaje, spectacole pentru copii și tineri. Mai mult, părinții îi vor putea duce pe cei mici, în timpul liber, la cursuri de actorie, muzică sau balet.