Românii și belgienii au bătut palma, într-un micuț oraș din Flandra de est. Ministrul Economiei, Radu Ștefan Oprea, și premierul Belgiei, Alexander de Croo au lansat proiectul Romvolt. 1,4 miliarde de euro va investi compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) într-o fabrică de celule de baterii electrice de ultimă generație, cu o capacitate finală de 22 GW.
Orașul de pe malul Dunării primește investiția, care va crea 8.000 locuri de muncă, spune primarul Ionuț Pucheanu. Dar, nu se întâmplă peste noapte. Fabrica va fi operațională abia în anul 2026, conform proiectului, după amenajarea din Zona Liberă Galați, pe o suprafață de 60 hectare. Și asta nu este tot. Planurile belgienilor sunt mai mari.
Din 2028, Avesta Battery and Energy Engineering intenționează să completeze investiția cu încă 200 milioane euro pentru o unitate de reciclare a bateriilor și echipamentelor electrice cu o capacitate de 50.000 tone/an.
Producerea de astfel baterii este un imperativ strategic pentru tranziția către o energie curată, afirmă ministrul Economiei, iar noua fabrică va întări ecosistemul industrial din țara noastră.
Investiția ABEE va face posibilă tranziția României de la un stat consumator la unul producător de celule de baterii pe litiu-ion. Acest fapt constituie, totodată, un avantaj competitiv pentru țara noastră, ținând cont de criza dependenței de materii prime critice, pe plan european”, a adăugat ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea.
În prezent, la nivel mondial, există peste 4 milioane de vehicule electrice în circulație. Mai mult, se preconizează că acest număr va crește la 50-200 de milioane până în 2028, urmând să ajungă la 900 de milioane până în 2040. În acest sens, Uniunea Europeană a declarat producerea de baterii drept un imperativ strategic pentru tranziția către o energie curată, dar și pentru modernizarea și competitivitatea industriei, în acord cu obiectivele Green Deal.