Prima pagină » Știri politice » GALERIE FOTO | Nostalgicii comunismului s-au strâns la mormântul soților Ceaușescu, la 34 de ani de la execuție/ Explicația unui sociolog de top

GALERIE FOTO | Nostalgicii comunismului s-au strâns la mormântul soților Ceaușescu, la 34 de ani de la execuție/ Explicația unui sociolog de top

Pe lângă cei care deplâng represiunea regimului național-ceaușist din România, există la polul opus și nostalgici după vechiul regim de tristă amintire. Oameni care nu s-au adaptat tranziției și noului regim democratic, trecuți de prima tinerețe, nostalgicii regimului s-au adunat la mormântul soților Ceaușescu, la 34 de ani de când au fost uciși de un pluton de execuție la unitatea militară de elicoptere din Târgoviște – UM 01417, aflată sub conducerea generalului Andrei Kemenici.

Potrivit unui sondaj din 2013, mulți români se declarau atunci nostalgici după comunism. Sondajul INSCOP Research  a relevat că 44,4% dintre respondenți credeau că condițiile de viață erau mai bune în comunism, 15,6% au spus că au rămas aceleași, în timp ce doar 33,6% au susținut că viața era mai proastă pe atunci.

Întrebați despre dictatorul Ceaușescu, 47,5% dintre respondenți  au susținut  că acesta a avut un rol relativ pozitiv în istoria recentă a României, în timp ce 46,9% au spus că rolul său a fost mai degrabă negativ.

Iată că la 34 de ani de la momentul execuției lui Nicolae și Elenei Ceaușescu, nostalgici după vechiul regim încă se mai găsesc în țara noastră, asta dacă ținem seama de imaginile culese de Gândul de la mormântul Ceaușeștilor.

Printre sloganurile afișate la mormântul soților Ceaușescu, zărim mai multe mesaje cu tentă xenofobă: „Vai de poporul condus de persoane cu suflet și sânge STRĂIN”, „Doi mari vrăjmași are românul: mila pentru străini și ura pentru ai lui”, etc.

Sursa/ Gândul

Care este explicația pentru nostalgia unor oameni față de regimul comunist?

Sociologul Dominik Bartmanski susține, într-un articol intitulat „Icoane de succes ale timpului eșuat: regândirea nostalgiei post-comuniste” din 2011, că, după revoluțiile anticomuniste din 1989, perspectivele specifice ale dezvoltării au rămas neclare pentru o vreme, ele fiind exprimate în termeni generici precum „întoarcerea în Europa la valorile occidentale”.

Acest lucru a dus la așteptări utopice cu privire la capitalism și democrație, susține Bartmanski în studiile sale. Confruntați cu greutățile tranziției, „utopismul post-revoluționar” a condus la „o dezamăgire post-revoluționară”, adaugă acesta, ca o explicație la fenomenul nostalgiei comuniste.

Sursa FOTO/ Gândul – Alexandra Pandrea

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Vor reconfigura ALEGERILE scena politică? Politolog: „Comasarea prezidențialelor cu locale sau parlamentare avantajează PNL”

FOTO | Nicolae Ceaușescu a dat Bacalaureatul la 47 de ani. Ce note a luat

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și