Gândul l-a invitat oficial pe premierul Victor Ponta la o dezbatere live despre starea națiunii, până la alegerile din 25 mai, împreună cu președintele Traian Băsescu, care a acceptat ieri provocarea.
Invitația trimisă la Guvern propune o dezbatere în direct, pe teme economice, de politică internă și de politică externă, la Gândul LIVE, la o dată stabilită de comun acord. Dacă premierul va accepta de principiu această invitație aflată în prezent „în analiză”, așa cum a transmis Biroul de Comunicare, confirmând primirea, formatul și durata ar urma să fie stabilite, de comun acord, de către un reprezentant al ziarului gândul, un reprezentant al Guvernului și un reprezentant al Administrației Prezidențiale.
Întrebat marți, în interviul acordat gândul, dacă ar veni la o dezbatere despre starea națiunii împreună cu premierul Victor Ponta, președintele Traian Băsescu a acceptat. „Cu multă plăcere, ar fi necesară românilor o astfel de dezbatere, eu și Victor Ponta. Cu multă plăcere, ar fi o dezbatere utilă românilor. Un președinte care a dus țara prin criză, și un premier care ar duce. O fac cu multă plăcere această dezbatere. Eu nu sunt pretențios, decât fac o observație, eu aș opta pentru un interval de două pentru a dezbate mai multe probleme și în detaliu”, a spus Băsescu, la Gândul LIVE.
Disputa mesajelor electorale
Tonul unei dezbateri publice, dar nu una față în față, ci prin mesaje electorale și contre care implică atât Președinția cât și Guvernul, a fost dat deja chiar de către președinte și de către premier, cu toate că nici unul, nici celălalt nu candidează.
Pe parcursul întregului interviu acordat gândul, președintele Traian Băsescu a comentat atitudinea premierului din timpul campaniei pentru europarlamentare, criticând implicarea acestuia.
„Comportamentul lui Ponta mă obligă să îl anunț public că dacă nu va lăsa să se desfășoare campania pentru alegerile europarlamentare, îi voi fi un opozant fără reținere, pentru toate acțiunile pe care le face, pentru a-și asigura un avans uriaș față de ceilalți candidați în campania prezidențială. Premierul Ponta a confiscat campania pentru europarlamentare și a transformat-o în campanie prezidențială, e un lucru grav. Am supus spre dezbatere partidelor un set de teme, ce a făcut Victor Viorel Ponta: s-a lansat într-o campanie prezidențială. Nu am văzut-o pe doamna Crețu, capul de listă, ci doar pe domnul Ponta. Are nevoie Victor Ponta să aibă pe cineva care să i se opună, altfel umple țara cu minciuni și o campanie deșănțată. Are tentația să fie un dictator fără rezerve, a preluat serviciile de informații din structurile guvernamentale, și-ar băga mânuțele și prin CSAT”, a fost poziția exprimată de președinte, care a adăugat că dacă premierul se va retrage din această campanie, la fel va proceda și el.
Șeful statului l-a catalogat pe premierul Ponta drept un politician corupt, laș și mincinos.
„Victor Viorel, floricica națională este un pericol pentru democrație, pentru că vrea să schimbe regimul Băsescu în care funcționează justiția cu regimul baronilor. Cel care face țăndări instituțiile statului e Victor Viorel Ponta. Victor Ponta este un politician corupt, care a adus corupția în actul de guvernare. Deocamdată, Parchetul anchetează celebra ordonanță ASF, care a fost ilegală, promovată prin trafic de influență, via Chițoiu și aprobată de Ponta într-o noapte, fără ca ceilalți membri ai Guvernului să știe. Corupția cu ASF s-a oprit pe biroul lui Ponta. Duicu nu a fost în birou la mine să facă trafic de influență, ci în birou la premier, să pună șefi de poliție pe la Mehedinți, nu la mine în birou a fost”, a continuat Băsescu disputa de la distanță pe care o are cu premierul Ponta.
Traian Băsescu chiar a spus că ar fi el însuși un bun premier, dar nu vede președintele care l-ar numi în această funcție, deoarece „știe prea multe”. El a recunoscut însă că e posibil ca Elena Udrea să-l numească premier, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, ea ar trebui că câștige mai întâi alegerile prezidențiale pentru care ar vota-o.
Prima reacție a premierului Ponta
Atacurile succesive venite din partea președintelui Băsescu au fost comentate în mod ironic de premierul Ponta.
„E o criză de nervi a unei persoane cu foarte puțină stăpânire de sine. Va urma un lung șir de crize de nervi din partea celui care ne-a tăiat salariile și pensiile, un șir de crize și nervi la Parchet pentru că cred că ar trebui să răspundă chiar penal. Este un om care nu își mai poate stapâni nervii, un asemenea individ trebuie ținut cât mai departe pentru că e profund incontrolabil”, a reacționat premierul Ponta.
Răfuiala Ponta-Băsescu, la CCR
Disputa publică dintre președinte și premier a fost dublată de una instituțională. Criticând implicarea în campanie alături de PMP a lui Traian Băsescu, Victor Ponta l-a reclamat la Curtea Constituțională invocând un conflict de natură juridică între Guvern, care organizează alegerile și instituția Președintelui României, transormată, în opinia sa, în „agent electoral”.
Contestației premierului, președintele i-a răspuns cu o sesizare de același tip. Traian Băsescu a reclamat astfel, în aceeași zi, că Victor Ponta a refuzat fără argumente să semneze decretul pentru decorarea lui Horia Roman Patapievici și a lui Mircea Mihăeș, împiedicându-l astfel să își exercite atribuțiile constituționale.
Curtea Constituțională a stabilit că cele două sesizări vor fi judecate pe 21 mai, cu patru zile înainte de alegerile europarlamentare.