Gândul LIVE. Ce proiecte apar pe LISTA MARILOR INVESTIȚII care vor primi bani în 2014. Voinea: „Comarnic -Brașov va fi deocamdată pe buget”

Publicat: 29 10. 2013, 21:52
Actualizat: 19 03. 2015, 02:53

Lista proiectelor de investiții prioritare pe care Guvernul ar fi trebuit, potrivit legii, să o finalizeze până la jumătatea lunii octombrie, va fi aprobată peste două săptămâni, a susținut ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, invitat marți la Gândul LIVE.

În evaluarea unității special înființate la Finanțe în acest scop, la insistența Băncii Mondiale, au intrat peste 100 de proiecte care depășesc 100 de milioane de lei, adică peste 20 de milioane de euro. Nu toate vor fi însă finanțate în 2014, ci doar cele din capul listei, în funcție de fondurile care vor fi, prin decizie politică, direcționate către investiții. „Lista de investiții este în acest moment într-o fază avansată. În două săptămâni se va adopta această listă. Dar banii sunt atâția. Și vom spune din lista de proiecte prioritare facem primele 20 sau primele 10. Prioritizarea proiectelor nu depinde de suma de bani aflată la dispoziție”, a spus Liviu Voinea la Gândul LIVE.

Potrivit ministrului, lista va conține atât proiecte aflate în derulare – 107 în acest moment – cât și unele noi. Între prioritățile asumate, anticipează Voinea, se vor regăsi linia de metrou Universitate-Drumul Taberei, Laserul de la Măgurele, dar și autostrada Comarnic-Brașov care până la aprobarea unui parteneriat public-privat va fi bugetată exclusiv de Guvern.

„Autostrada Comarnic-Brașov este. Este parteneriat public-privat, dar pe buget oricum trebuie să treci suma necesară pentru cumpărarea terenului și de asemenea orice lucrări se vor executa pe parcursul primului an până când EUROSTAT spune că îndeplinim criteriile, până când Eurostat exprimă o opinie, abordarea este că proiectul este pe buget cu suma necesară”, a explicat Voinea.

Ministrul a adăugat că nu se va regăsi însă pe listă și construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

„Ca să se termine cele 107 proiecte care sunt deja în derulare ar fi nevoie de aproximativ 60 de miliarde de lei. Vă dați seama că nu putem vorbi de astfel de sume. Multe nu se vor finaliza niciodată. Multe sunt trecute cu 1 leu”, a adăugat Voinea.

Ministrul spune că printre cei care au putut avansa astfel de proiecte majore se numără si autoritățile locale, dar și companii de stat sau privați aflați în parteneriat cu statul. „Intră toate proiectele semnificative de peste 100 de milioane din bugetele ministerelor, administrațiile locale, operatorii economici clasificați în buget sunt aproximativ 100 și de la operatorii privați dacă proiectul este făcut cu statul și PPP-uri”, a explicat ministrul.

Contactați de gândul la începutul lunii octombrie, termenul limită stabilit de Guvern pentru avansarea proiectelor la centru, cei mai mulți președinți de Consilii Județene fie nu fuseseră informați de selecția introdusă din acest an, fie nu erau interesați să participe.