GÂNDUL LIVE. Cum definește MRU traseismul politic
This browser does not support the video element.
Președintele Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, susține că plecarea dintr-un partid atunci când acesta este „la antipodul principiilor pe care le respecți” este „logică și etică”, traseism politic fiind în momentul în care în spatele unei astfel de decizii „se află un câștig, o recompensă”.
„Eu știu pe pielea mea ce înseamnă mutarea dintr-o parte în alta pentru că, în clipa în care un număr bun de parlamentari în care se afla o majoritate de parlamentari a PDL au plecat dinspre coaliția de guvernare spre ce era atunci opoziție, a căzut guvernul care începuse să facă treabă. Acela este în opinia mea traseism. S-a plecat de la o situație, înșelând alegerile electoratului și așteptările sale și au trecut de partea cealaltă a baricadei. Trecerea de partea cealaltă parte a baricadei, făcând opoziția să se devină putere nu se poate face – e opinia mea – gratis. Nu există o revelație pe care s-o ai noaptea, să spui s-a întâmplat din momentul ăsta să nu mă mai regăsesc în interiorul PDL și mă duc la PSD. În spate se află un câștig, o recompensă. (…) Când ești consistent cu principiilor tale, când partidul se comportă la antipodul principiilor pe care le respecți, plecarea din partid și regăsirea altui făgaș politic mi se pare logică și etică. Cum judeci că există mulți membri ai PNL care se consideră în momentul de față incompatibili principial cu ceea ce conducerea PNL face astăzi? Pe seama acestei despărțiri, pleacă de acolo și vin spre Forța Civică”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu, la GÂNDUL LIVE.
El a precizat că nu se poate vorbi despre traseism politic în cazul unor reprezentanți ai Forței Civice, mai ales că aceștia au venit într-un partid mic, care nu oferă decât „ipoteza victoriei”.
În Forța Civică se regăsesc o serie de foști membri ai PDL și PSD, cum ar fi Ștefan Pirpiliu, Dănuț Liga, Ionuț Bazac sau Marian Săniuță.