Prima pagină » Știri politice » GÂNDUL LIVE. Sorin Grindeanu: Vom câștiga alegerile, PSD va fi pe locul I / Să vedem însă cine trece de pragul de 5%

GÂNDUL LIVE. Sorin Grindeanu: Vom câștiga alegerile, PSD va fi pe locul I / Să vedem însă cine trece de pragul de 5%

GÂNDUL LIVE. Sorin Grindeanu: Vom câștiga alegerile, PSD va fi pe locul I / Să vedem însă cine trece de pragul de 5%
GÂNDUL LIVE. Sorin Grindeanu (PSD), Dan Barna (USR PLUS), Eugen Tomac (PMP) și Robert Sighiartău (PNL), printre liderii politici invitați în ediția de luni, 7 decembrie, de la ora 11.30

Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că PSD va câștiga alegerile parlamentare. „Am rămas cel mai mare partid din România”, a spus Grindeanu, care reușește să mobilizeze foarte bine electoratul. Pe de altă parte, acesta îndeamnă la o prezența mare la vot, care va de legitimitate scrutinului din 6 decembrie 2020.

„Vom câștiga alegerile, PSD va fi pe locul I, dar e un semn de întrebare. Vom vedea cine face 5%, care o să fie numărul de locuri în Parlament. Un mare semn de întrebare e legat de prezență.

Legitimitatea, dată de prezența la vot

În acest moment nu cred că e cineva, orice afinități ar avea, fie de stânga, dreapta, care să spună cât va fi prezența, care e publicul care va ieși la vot. La locale a fost undeva la 40% prezența.

Să știți că e justificat acest lucru. Lumea venea după vară, părea că a trecut ce am trăit în primăvară, acum a venit valul 2 peste noi… Eu sper să vină lumea la vot. O prezență mare este sinonimă cu o legimitate mare.

Nu la vot se îmbolnăvesc românii de Covid. E important pentru că următoarele alegeri vor fi peste patru ani, oricine câștigă alegerile, PSD, să aibă legitimitate.

PSD, în continuare cel mai mare partid din România

Am rămas cel mai mare partid din România, știm să mobilizăm foarte bine electoratul. Ceea ce v-am spus e dat de o anumită legitimitate, pe care orice politician și-o dorește. Indiferent de cum arată tabloul după alegerile din 6 decembrie, cei care vor reuși să facă o majoritate, să aibă în spate și legitimitatea.

Este exclus un vot PSD în Parlament pentru PNL, o alianță PSD-PNL.

Am 24 de ani de când sunt în PSD, cu o pauză de vreo 3, de când m-a exclus Dragnea. Nimeni nu e de neînlocuit.

Ion Iliescu, când a pierdut alegerile în 2005, foarte mulți spuneau că s-a terminat. Nu. Au venit alte cicluri electorale, asta e democrația. S-au luat acele decizii, legate de înlocuirea unor colegi, din mai multe motive: unii au făcut pasul în spate, având anumite probleme în justiție. Am luat această decizie.

Doi: alți colegi s-au epuizat în acești ani și nu mai au cu ce să vină nou. Nu ești proprietar pe o filială, un partid.

Gabriela Firea a reușit ca președinte să câștige pe votul politic în București, în 27 septembrie. A reușit o perfomanță simplă. Am avut un candidat unic al dreptei, în bătălia pentru București, asta a dus la o polarizare – pe votul politic PSD a câștigat. Am considerat că Gabi Firea are în continuare ce spune în politică.

Chiar am asistat la discuția avută de președintele Marcel Ciolacu cu organizația Vaslui, unde sunt cei doi PSD-iști „șaormiști”. S-a decis o anumită listă, schimbări, dar a fost un vot dat. Eu îl știu foarte bine pe Adrian Solomon, care dincolo de un temperament vulcanic, e un bun parlamentar, care știe un domeniu foarte bine – Muncă.

Procentul PSD la parlamentare: PSD va lua peste 30% / PNL va lua sub 30%, undeva cât au luat la europarlamentare. USR în jur de 20%

Am un mare semn de întrebare dacă ceilalți vor face 5% – PMP, Pro România. UDMR va face pragul.

„Legea pensiilor speciale trebuie schimbată”

Despre pensiile speciale: Asta pentru că am vorbit de Traian Berbeceanu. Ciolacu și-a dat demisia și în 2016, nu are pensie specială. Eu cred că legea trebuie schimbată: în funcție de contributivitate. Singura chestiune. Nu trebuie pensiile speciale eliminate, dar să fie criterul pe contributivitate. Vi-l aduce aminte pe Bogdan Niculescu-Duvăz. La finalul mandatului 2016, nu a mai candidat. El fusese parlamentar încă din 1990. Avea 1.700 lei pensie, după 26 de ani în Parlament. În funcție de contributivitate, asta mi se pare singurul criteriu normal. Procentual îți vine înapoi. Ceea ce primesc ca salariu parlamentarii este indemnizație și nu se calcula ca vechime. Ar fi și constituțională, apropo de CCR.

Pensiile speciale vor dispărea, e un consens pe scena politică. Nu e o forță politică, care să spună „nu”.

Pot să fac un apel la colegii mei din PSD: să urmeze exemplul președintelui partidului, să demisioneze. Dar nu toți colegii vor face asta. Nu l-au urmat nici pe Liviu Dragnea. Legea spune să ai un mandat plin… Unii au mai multe. Ideea e să umbli la contributivitate, ceea ce e corect. Cu militarii e o zonă specială, dar partea cealaltă, cu magistrații, știți că a fost introdusă de Valeriu Stoica în 1999-2000, e cel care a făcut aceste salarii, acest sistem. Am ajuns în acest punct în care aceste inechități creează frustrare în populație, ceea ce trebuie să înlături printr-o lege cât se poate de corectă.

Mai este „spiritul lui Dragnea” în PSD?

Dacă bântuia spiritul lui Dragnea în Kisseleff, nu mă reîntorceam. Nu mai bântuie. Vă spun cu tărie. Nu.”, a declarat Sorin Grindeanu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele