GÂNDUL TV: Imagini din casa de protocol în care locuiește Mioara Roman. Fosta soție de premier își amintește cum s-au împărțit vilele din Primăverii după Revoluție

Publicat: 04 03. 2013, 08:56
Actualizat: 05 07. 2016, 20:53

Fosta soție a întâiului premier postdecembrist are de plătit către RA-APPS o datorie de 350.000 de euro

Mioara Roman se judecă pe trei fronturi cu RA-APPS: pentru că i s-a cerut să părăsească vila din Primăverii, pentru că e somată să plătească 350.000 de euro – cuantumul provenind din chiriile neplătite și majorările aplicate – și pentru că i s-a pus sechestru pe o vilă de la Sinaia, aflată în construcție, în încercarea de a recupera o parte din suma datorată.

Familia Roman s-a mutat în vila din Primăverii – inițial, proprietate a ICRAL – în 1990, atunci când Petre Roman a devenit premier. În 1996, clădirea a intrat în patrimoniul RA-APPS, în urma unei Hotărâri de Guvern. Roman a continuat să locuiască la aceeași adresă și după 2000, deși nu a mai deținut funcții publice. Până la sfârșitul anului 2008, fostul premier a plătit o chirie de 400-500 de euro, potrivit declarației Mioarei Roman. Din 2009, în urma unei legi promovate de Popescu-Tăriceanu, chiria acestor vile de protocol s-a majorat de 10 ori, ajungând la 10 euro pe mp.

Rămasă singură la adresa din Gogol, în urma divorțului, Mioara Roman nu a mai plătit chiria, pentru că, spune ea, în primul rând aceasta nu se justifică, iar în al doilea rând pentru că pensia de sub 1.800 de lei nu-i permite: „Am să mă judec cu ei, ce pot face? Mă așteptam să vină cineva, să negociem, să ajungem la o soluție. Dar ei îmi trimit doar hârtii. O să rămân în stradă, altă soluție nu există”, spune Mioara Roman. Așa stand lucrurile, am mers și noi în Primăverii ca să vedem vila care a stârnit acest scandal și pentru a afla alte amănunte de la doamna Roman.

Casa în care locuiește Mioara Roman se află într-o „fundătură” a cartierului Primăverii. Capătul străzii este bine obturat de un gard de curte, ascunsă în verdeață. În curte, spune doamna Roman, o casă de protocol „pentru președinți și șef de stat”, cu savuroasele ei povești. „Colivia cu președinți” are gard comun cu grădina doamnei Roman. Vizavi, o mare vilă comunistă, între puținele care au rămas în picioare după marea demolare, își întinde umbra până spre poarta fostei doamne „prim-ministru”, pe care scrie, amenințător, „câine rău” .

O vilă de 6.000 de euro pe lună, vecină cu trei WC-uri eco

Amabilă, Mioara Roman ne așteaptă în poartă și își cere scuze pentru prezența deloc discretă a celor trei WC-uri eco, amplasate gard în gard cu vila pe care o ocupă și pentru care ar fi trebuit să plătească o chirie lunară de 6.000 de euro. La doar un metru de haznale și trei de intrarea în casă, se construiește un bloc P+5, cu tot ce presupune operațiunea – zgomote, flexuri, strigăte, glume groase, praf… „Și miroase, domnilor. Miroase rău a WC”, spune din nou doamna Roman.

Mărturisesc că e prima oară când intru într-o locuință particulară – și încă într-una de premier -, din cartierul Primăverii. Nimic neobișnuit, măreț și somptuos. Un interior modest, îngrijit și oarecum vetust. „Un living, o sufragerie și biroul lui Petre, la parter. Iar sus, trei dormitoare. Bucătăria de jos am făcut-o eu, ulterior. Nu are garaj, iar la subsol am dezafectat o încăpere unde se aflau accesoriile fostei piscine, desființate de Ceaușescu prin `75, că era secetă. Cu totul, 166 metri pătrați, spațiu locuibil. Ăștia de la RA-APPS spun că 350. Poate cu băile, holurile și terasa. Vorba maică-mii: «ce haram de vilă aveți, dragă, de nu-ți intră, într-o cameră, sufrageria mea florentină» pe care a primit-o de la taică-său, în `36. Păi, unde să intre, mamă, în 21 de metri pătrați?!”, comentează ea.

De ți-ar spune curtea mea…

Ne invită pe terasă și ne roagă să luăm loc. „Aici îmi beau eu cafea. Îmi plăcea mult. Acum îmi ghicesc ăștia de pe schele în ceașcă”, spune. Curtea, cam la vreo 500 de mp, este un adevărat parc, cu arbori enormi, inclusiv doi brazi superbi, din păcate nu foarte pus la punct. „Nu mai am timp și nici putere să țin totul din scurt”, spune Mioara Roman, apoi ne prezintă vecinii. „Acolo, în spate, este sediul SIE, în care se uită ăștia de pe schele și se vor uita locatarii când or să se mute. În acea clădire, i-am luat un interviu lui Arafat când eram studentă”, explică doamna Roman, cu zâmbet discret. „În stânga, e casa unde vin președinții. Într-o zi l-au adus pe Putin și l-au cazat. Și când au văzut gărzile găurile din blocul ăsta – că se construia și atunci și încă nu avea ferestre – l-au umflat și l-au dus la ambasadă în doi timpi și trei mișcări”.

„M-au convins să mă mut, după ce mi-au spus de John Lennon”

„Povestea cu casa asta a-nceput în ianuarie `90. A venit un domn de la Armată sau de la Servicii și ne-a spus că nu mai putem sta acolo”, începe istoria doamna Roman. Acolo, adică pe Calea Victoriei, în blocul Stefanel. „Când ne-am căsătorit, Petre avea o garsonieră confort doi, în Vitan, iar eu un apartament cu două camere. Apoi ne-am mutat la comun, într-o fostă casă a miliardarului Rică Georgescu. Pe Victoriei, eu am obținut apartamentul. Mi-a spus secretarul de la Capitală că s-au construit acolo două blocuri pentru cei de la Radio. Unii se mutaseră deja. Tudor Vornicu și alții. M-am dus la sindicat, am insistat și am reușit”, continuă povestea.


Inițial a refuzat să se mute din buricul târgului: „Mă gândeam că trece timpul, iar Petre o să vină acasă. Pe 25 decembrie mi-a spus să iau fetele și să plecăm la rude, că nu se știe ce va fi. Am plecat, iar în ianuarie ni s-a spus să ne mutăm. Sigur că n-am vrut, dar omul acela mi-a spus că acolo nu suntem în siguranță. M-a convins când mi-a reamintit de uciderea lui John Lennon”.

„Eu vreau să stau într-o casă de oameni”

Când lucrurile s-au mai liniștit, iar Petre Roman a devenit premier, li s-au prezentat alte case pentru a alege unde să locuiască: „Prima a fost cea din Molière, unde, ulterior, s-a mutat domnul Iliescu. Mi s-a părut enormă. Doar bucătăria și camera de serviciu erau cât apartamentul soră-mii din Pantelimon. Am cerut și eu o casă de oameni și, încet-încet, am ajuns aici”. Casa, spune Mioara Roman, era a ICRAL-ului”. „Am aranjat-o, am zugrăvit. Am crezut că o putem cumpăra, așa cum a cumpărat toată lumea, iar mai târziu, chiar și domnul Iliescu și mulți alții, inclusiv cei care se mutaseră în vilele CPEx-ului. Singurii care n-am putut cumpăra, din diverse motive, am fost noi și încă vreo doi-trei”, explică ea.

Un HG „foarte ciudat”

„Prin 1996 s-a întâmplat un lucru foarte curios. După ce au tot căutat ceva ca să-l înfunde pe Petre și n-au găsit, Viorel Hrebenciuc și Viorel Lis au semnat împreună un HG, foarte ciudat, conform căruia anumite case treceau la RA-APPS. Care case?! Păi ale celor care nu mai erau în sistem – Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Dan Iosif, Mihai Montanu și Adrian Severin. Și, de atunci, tot noi am întreținut casa. RA-APPS-ul habar n-a avut despre ce-i aici și dacă e nevoie să repare sau să renoveze”, spune Mioara Roman.

Până la începutul lui 2009, chiria plătită de familia Roman, pentru vila în care locuiește astăzi Mioara, fiica și nepoata sa, s-a ridicat la 400-500 de euro. „Din 2009, conform unei legi pe care a semnat-o Tăriceanu înainte de alegeri, chiria acestor case s-a ridicat la 10 euro pe mp. Dar eu am 350 cu totul, din care numai 166 locuibili. Cum să ajungi, dintr-un condei, la 6.000?!”, se miră doamna Roman.

Tot ea are și răspunsul: „E limpede că au pus ochii pe teren, pe curte. Vor să ne arunce în stradă, să ia casa, s-o demoleze și să facă un bloc, precum cel de alături. Pe locul acela nu era absolut nimic, că am studiat problema. Chipurile, ar fi vorba de o moștenire litigioasă. Aiurea”.

Dată afară din casă, cu banii și cu vila luate

Mioara Roman spune că, deși a obosit, trebuie să lupte în continuare. „Am termene peste termene la tribunal – pe 8 august, pe 7 septembrie – în trei procese. Trebuie să părăsesc casa, trebuie să le plătesc 350 de mii de euro și mai am problema cu sechestrul pus pe vila de la Sinaia. Dar vila de la Sinaia nu-i numai a mea. O construiesc împreună cu fratele și sora mea din banii maică-mii. Nu știu cum pot pune ei sechestru în condițiile astea. Eu vă spun că nu mai înțeleg nimc, că nu mai am nicio soluție, iar cu mine nu vorbește nimeni, nu-mi spune nimeni nimic…”, se plânge fosta soție de premier.

În drum spre poartă, la plecare, Mioara Roman ne arată o vilă vecină, de două ori mai mare și cu de două ori mai multe „acareturi”: „Ei bine, pe tot ce vedeți acolo, chiria e doar 5.000, dar ce mai contează?! Ca să nu vă mai spun că, de curând, s-a redus chiria, conform legii, la doar doi euro pe metrul pătrat. Dar nu se aplică retroactiv…”.

Info plus

Chiriași fără drept în casele RAAPPS

Europarlamentarul Adrian Severin ocupă o locuință lângă Arcul de Triumf, repartizată în 1991 în perioada în care era viceprim-ministru.

Fiica lui Paul Niculescu-Mizil, mama deputatei PSD, Oana Niculescu-Mizil, se judecă cu RA-APPS pentru o casă în care locuiește din 1984. Lidia Niculescu-Mizil a dat în judecată RA-APPS pentru că i-a mărit de 150 de ori chiria la apartamentul în care locuiește.

Georgiu Gingăraș, fostul ministru al Tineretului în guvernul Năstase, spune că a primit o casă goală pentru amenajarea căreia a cheltuit foarte mulți bani și că nu o poate elibera pentru că acum, la adresa respectivă, locuiește fiica sa.

Și fostul procuror general al României, Tănase Joița, care ocupa o locuință de protocol, se judeca cu RA-APPS, pentru că nu avea în intenție să predea casa Protocolului de Stat.